Mehmet Ali Erbil'in Hastalığı Ölümcül Mü? - Son Dakika
Kadın

Mehmet Ali Erbil'in Hastalığı Ölümcül Mü?

Mehmet Ali Erbil\'in Hastalığı Ölümcül Mü?

Mehmet ali erbilde gözlemlenen kaçış sendromu nedir sorusu, internet ortamında en çok aranan sorulardan bir tanesi haline geldi. Tıp literatüründeki ilk vakanın 1960ta ortaya çıktığı bilinen kaçış sendromu nedir gibi tüm bilinmeyen soruları, kalp damar cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk açıkladı. İşte kaçış sendromu nedir sorusunun cevabı ve kaçış sendromu ile alakalı tüm bilinmeyenler…

24.10.2018 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PembeNar Özel -  Serpil Dokurel

Halk arasında "Kaçış Sendromu" olarak biline, "Sistemik Kapiller Kaçış Sendromu"; oluşum mekanizması, belirtileri ve seyri açısından ilginç ve farklı bir hastalıktır.   Gündelik hayat sırasında ve normal şartlarda herhangi bir belirti vermeyen ancak ataklar sırasında ciddi şikayetler ile seyreden bu hastalık yeterli ve gerekli tedaviler uygulanmaz ise ölümcül seyreder. Mehmet Ali Erbil'de de görülen kaçış sendromu nedir sorusunun cevabı merak ediliyor. Tedavi edilmediğinde ölümcül tehlikesi olan kaçış sendromu nedir, kaçış sendromunun belirtileri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını kalp ve damar cerrahı Doç. Dr. Cem Arıtürk cevapladı. İşte kaçış sendromu hakkında tüm bilinmeyenler…

Literatürde tanımlanmış hasta sayısı 1000'in altında olan bu hastalık her iki cinsiyette de yaklaşık olarak eşit oranda görülür (E %57, K %43=) . Literatür bilgilerine göre tanımlanmış ortalama hasta yaşı 47 olmakla birlikte hastalığın görüldüğü en küçük hasta  5 aylık bir  çocuk iken yaşlı hasta ise  74 yaşındadır.

Kaçış sendromu nedir?

Normal şartlarda herhangi bir sorunu olmayan hastalarda kişilerde halinde seyreden bu hastalıkta en belirgin özellik, vücuttaki kılcal damarlarda geçirgenliğin artması ve buna bağlı olarak kanın sıvı kısmının ve makromoleküllerin bazılarının damar dışına sızmasıdır. Kılcal damarlarda bu ani sorunu yaratan mekanizmanın ne olduğu henüz tam olarak ortaya konamamıştır ancak immün sistemde yani vücudun savunma sistemindeki bir bozukluğun bu duruma sebep olduğu düşünülmektedir.  Damar dışına sıvı sızması hem damar içindeki kan miktarının azalmasına hem de göğüs, karın, kalp zarı gibi vücut boşluklarında sıvı birikmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte yaygın ödem oluşumu da söz konusudur. Bu sıvı dağılımındaki ani ve sağlıksız değişim elektrolit seviyelerinin de bozulmasına neden olur.

Kaçış sendromu belirtileri nelerdir?

Kaçış sendromu ani tansiyon düşmesi, halsizlik, bulantı, kusma, tüm vücutta şişlik gibi çok tanımlayıcı olmayan genel bazı şikayetlere sebep olurlar. Bununla birlikte kalp zarında ve  göğüs boşluğunda sıvı birikmesi durumunda akciğer ve kalp yetersizliği görülebilir ve hayatı tehdit edici durumlar ortaya çıkabilir.

Nedeni, mekanizması tam olarak çözülememiş bu hastalık en çok enfeksiyonlara bağlı gelişen "septik şok" ile karıştırılır. Bunun yanında aşırı alerjik reaksiyon olarak tanımlanabilecek anaflaktik şok, akut böbrek yetmezliği yaratabilecek bazı tablolar da "Kaçış Sendromu" ile karıştırılabilir.  Herhangi bir şekilde tanı koydurtacak özel bir laboratuvar testi bulunmamakla birlikte kanın normalden daha koyu hale gelmesi (hemokonsantrasyon), bir kan proteini olan  albümin değerlerinde düşüklük, sodyum ve potasyum dengesizlikleri gibi bulgular varlığında "Kaçış Sendromu"ndan şüphelenmek gereklidir.

Kaçış sendromu nasıl tedavi edilir?

Tedavide asıl amaç tansiyon düşüklüğünü engellemek, kanın miktarını yeterli seviyede tutmak, sıvı ve elektrolit dengesini korumak ve bu sayede kalp-beyin-böbrek gibi hayati organların beslenmesinin devamlılığını sağlamaktır. Bununla birlikte bozulmuş organ fonsiyonları içinde ivedi bir şekilde tanı koymak ve bu yönde gerekli girişimleri yapmak hayat kaybını önlemek açısından önem taşır. Ataklar arasında ise astım tedavisinde de kullanılan bazı ilaçlar, steroid (kortizol) tedavisi ve immün sistemi düzenleyen diğer bazı tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Kadın Mehmet Ali Erbil'in Hastalığı Ölümcül Mü? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement