Mehmet Görmez: Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı Özgürleştirmek İçin Yeni Vakıflar Kurulmalı - Son Dakika
Güncel

Mehmet Görmez: Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı Özgürleştirmek İçin Yeni Vakıflar Kurulmalı

DİYANET İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ürdün'ün başkenti Amman'da İslam dünyasından pek çok alim ve düşünürün katılımıyla gerçekleştirilen 'Kudüs ve Mescid-i Aksa' konferansında konuştu.

27.05.2018 07:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİYANET İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ürdün'ün başkenti Amman'da İslam dünyasından pek çok alim ve düşünürün katılımıyla gerçekleştirilen 'Kudüs ve Mescid-i Aksa' konferansında konuştu. Tarihte Kudüs ve Mescid-i Aksa'da kurulan vakıfların önemine değinen Prof. Dr. Görmez, " Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı özgürleştirmek için yeni vakıflar kurulmalıdır" dedi.

Ürdün Krallığı himayesinde Ürdün Vakıflar, Din İşleri ve Dini Değerler Bakanı Abdunnasır Musa Ebul Basal'ın davetlisi olarak bu ülkeye giden Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, başkent Amman'da 'Kudüs ve Mescid-i Aksa' konferansına katıldı.

Kraliyet Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki İslami Vakıflar' başlılı konferans verdi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Kudüs'te yaptığı hizmetleri anlatıp, o dönemde kurulan vakıflardan bahseden Prof. Dr. Görmez, şöyle konuştu:

"Aslında Kudüs'te Eyyubiler, Memlüklüler ve Osmanlılar döneminde kurulan vakıflar ve bu vakıfların vakfiyeleri Müslümanların Kudüs şehri üzerindeki haklarının tarihi belgelerini oluştururlar. Bilhassa Osmanlı Vakfiyeleri Filistin'in bütün şehir ve köylerinin Müslümanlara ait olduğunu gösterirler. İşgalciler bütün bu vakıf arazilerini de işgal etmiş durumdadırlar. Muhtemelen ABD Büyükelçiliği'nin taşındığı yer de Müslümanlara ait bir vakıf arazisidir. İşgalcilerin tarihi hafızayı yok etmeye çalıştıkları bir dönemde hem Kudüs'teki şer'i mahkeme sicilleri hem İstanbul'daki Osmanlı arşivleri hem de tapu sicil defterleri çok önem arz etmektedir. Bu konularda hem Türkiye'de hem de İslam aleminde Filistin'de, Ürdün'de yapılan çalışmalar bu belgeleri büyük oranda ortaya çıkarmış, ancak hala pek çok çalışmanın yapılmasına ihtiyaç vardır. Bir taraftan bu çalışmalar yapılırken diğer taraftan Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı özgürleştirmek için yeni vakıflar kurulmalıdır. İslam dünyasının her başkentinde bu tür vakıfların kurulmasını teşvik etmeliyiz."

Ramazan ayı boyunca değişik konuların ele alınacağı program, başta Ürdün Devlet televizyonu ulusal ve yerel pek çok televizyonda canlı olarak yayınlanıyor. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mehmet Görmez: Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı Özgürleştirmek İçin Yeni Vakıflar Kurulmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi Kan Bağışı Kampanyası Düzenledi
    10:29 Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi Kan Bağışı Kampanyası Düzenledi

    Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi iş birliğiyle düzenlenen kan bağışı kampanyası, kan bağışı oranlarının azalmasına dikkat çekmek ve toplumu kan bağışına yönlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Efeler Müftülüğü bünyesinde görev yapan din görevlileri kampanyaya destek vererek kan bağışında bulundu. Kampanya, Kızılay ile ortak bir şekilde devam ediyor ve tüm vatandaşlar bağış yapmaya davet ediliyor. Müftü Yorulmaz, Kızılay ekibine, din görevlilerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

  • Adıyaman'da Öğrencilere Orman Yangını Eğitimi Verildi
    10:29 Adıyaman'da Öğrencilere Orman Yangını Eğitimi Verildi

    Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde, Gölbaşı Orman İşletme Şefliği tarafından 180 öğrenciye ormanların ekonomik-ekolojik fonksiyonları ve orman yangınları müdahalesi uygulamalı olarak anlatıldı. Öğrencilere ayrıca ağaç sevgisi ve ormanların önemi konusunda bilgilendirme yapıldı.

  • Şanlıurfa'da motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti
    10:27 Şanlıurfa'da motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde, ağaca çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti. Kazada ağır yaralanan sürücü, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu
    10:27 Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ve CHP Efeler Belediye başkan adayı Anıl Yetişkin ile birlikte Umurlu Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi, 9 ilçede 11 noktada toplam 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi Ramazan Ayında Vatandaşları İftar Sofrasında Buluşturdu
    10:27 Denizli Büyükşehir Belediyesi Ramazan Ayında Vatandaşları İftar Sofrasında Buluşturdu

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı boyunca farklı mahallelerde vatandaşları aynı sofrada buluşturduğu iftar sofrası Akvadi'de kurdu. Başkan Zolan, tüm hemşehrilerinin ramazanını tebrik ederek, Denizli'ye hizmet ettiklerini belirtti.

  • Düzce Üniversitesi Öğrencileri, Depremde Hasar Alan Okulu Yenilemek İçin İftar Sofrası Kurdu
    10:26 Düzce Üniversitesi Öğrencileri, Depremde Hasar Alan Okulu Yenilemek İçin İftar Sofrası Kurdu

    Düzce Üniversitesi öğrencileri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde deprem sebebiyle hasar alan okulu yenileyebilmek için iftar sofrası kurdu. Düzce Üniversitesi Dümerang Topluluğu öğrencileri, burslarından artırdıkları paralarla destek verirken, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Tanju Acar ve Düzceli iş adamları da bu inisiyatife destek oldu. Hatay'daki okulun ihtiyaçlarının giderilmesi için elde edilen tüm gelir, 10-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan okul yenileme çalışmaları için kullanılacak.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Kişiden 1'i Tutuklandı
    10:26 Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Kişiden 1'i Tutuklandı

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde ele geçirilerek gözaltına alınan 5 kişiden biri tutuklandı. Operasyonlar sonucunda 10 gram uyuşturucu, 7 adet sentetik hap, 2 adet hassas terazi, 12 adet uyuşturucu madde kullanma aparatı, 27 adet 9 mm tabanca fişeği ve 2 adet cep telefonu ele geçirildi. Diğer 4 şüpheli hakkında ise uyuşturucu madde kullanmak ve bulundurmak suçundan işlem yapıldı.

  • Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti
    10:26 Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti

    Kahramanmaraş'ta meydana gelen trafik kazasında doktorun otomobiline çarpan motosiklettekilere, doktor olay yerinde müdahale etti. İYİ Parti Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı ve doktor Selahaddin Can'ın otomobiline çarpan motosikletin sürücüsü ve yolcusu yaralandı. Dr. Can, yaralılara ilk müdahaleyi yaparak sağlık görevlilerine bilgi verdi.

  • Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi aranan şahıs yakalandı
    10:25 Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi aranan şahıs yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) üye olma suçundan aranan şahıs, jandarma operasyonu ile yakalandı. İ.Ç. isimli şahsın 6 yıl 3 ay hapis cezası ile arandığı belirlendi. Şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.


Advertisement