Meksika'da 2014'ten Beri 70 Binin Üzerinde Çete Cinayeti İşlendi - Son Dakika
Güncel

Meksika'da 2014'ten Beri 70 Binin Üzerinde Çete Cinayeti İşlendi

Meksika\'da 2014\'ten Beri 70 Binin Üzerinde Çete Cinayeti İşlendi

"Dünyanın en tehlikeli ülkesi" olarak anılan Meksika'da devletle uyuşturucu çeteleri arasındaki savaşta 2014'ten bu yana 70 binin üzerinde kişi öldürüldü.

03.07.2017 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Dünyanın en tehlikeli ülkesi" olarak anılan Meksika'da devletle uyuşturucu çeteleri arasındaki savaşta 2014'ten bu yana 70 binin üzerinde kişi öldürüldü. Açılan soruşturma sayısı ise sadece 415 olarak kayıtlara geçti.

La Jornada gazetesinin haberine göre başsavcılık tarafından sağlanan Ulusal Kamu Güvenlik Sistemi İcra Sekreterliğinin verilerine göre ülkede 2014 yılından itibaren 70 bin 122 cinayet işlendi. Meksika'da 2014'te 17 bin 244, 2015'te 18 bin 673 ve 2016'da ise 22 bin 967 kişi öldürüldü. Ocak-Mayıs 2017 arasında işlenen cinayet sayısı ise 12 bin 238 olarak kayıtlara geçti. 2014'ten itibaren araştırılan cinayet sayısı ise 415 olarak bildirildi. Ülkenin bazı eyaletlerinde hükümet yetkililerinin uyuşturucu kartelleriyle işbirliği yaptığı ve bu çetelere sistematik olarak dokunulmazlık sağlandığı iddia ediliyor.

Dünyanın en tehlikesi ülkesi

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nün (IISS) yıllık Silahlı Çatışma Araştırması, uyuşturucu savaşlarında 22 bin 967 kişinin öldürüldüğü 2016 yılında Meksika'yı "dünyanın en tehlikeli ülkesi" olarak tanımlıyor.

Cinayetlere ek olarak ülkedeki tecavüz, insan kaçırma ve kaybolma oranları da çok yüksek. Hali hazırda yetkililerce bildirilen kayıp kişi sayısı 30 bini geçti.

Uyuşturucu savaşları gazetecileri de derinden etkiliyor. Sadece 2017 yılında öldürülen gazeteci sayısı 9 olarak kayıtlara geçti. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre Meksika gazeteciler için en tehlikeli ülkelerden biri.

Eski başkan Felipe Calderon 2006'da uyuşturucu çetelerine karşı savaş açmıştı. Bu karar, Meksika sınırından yasa dışı uyuşturucu girişini engellemek isteyen ABD tarafından 1.8 milyon dolarlık askeri yardım paketiyle desteklenmişti.

(Fotoğraflı) - Madrid

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Meksika'da 2014'ten Beri 70 Binin Üzerinde Çete Cinayeti İşlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: Ölen ya da Yaralanan Yok
    20:48 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: Ölen ya da Yaralanan Yok

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı. Olayda 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi ve AFAD ekipleri olay yerine sevk edildi.

  • Gaziantep Şehidi Emirhan Şimşek'in Adı Okulda Yaşatılacak
    20:48 Gaziantep Şehidi Emirhan Şimşek'in Adı Okulda Yaşatılacak

    Gaziantep'te yaşanan kovalamaca sırasında şehit olan polis memuru Emirhan Şimşek'in adı, memleketi Hatay'ın Belen ilçesindeki lisede yaşatılacak. Belen Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin adı 'Belen Şehit Emirhan Şimşek Anadolu İmam Hatip Lisesi' olarak değiştirildi. Şehidin ailesi, adının okula verilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • Yozgat'ta hasar tespit çalışmaları sürüyor
    20:45 Yozgat'ta hasar tespit çalışmaları sürüyor

    Tokat depreminin Yozgat'ın Yelten Köyü'nde neden olduğu hasar, depremin boyutunu gözler önüne serdi. Yozgat'a bağlı Kadışehri, Çekerek ve Aydıncık ilçelerine bağlı yaklaşık 30 köyde hasar meydana geldi. Yaralanma ve ölüm olmazken, 147 ev, 15 ahır ve 5 camide hasar oluştu. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor.


Advertisement