Meksika'da Devlet Başkanı Obrador için "tamam mı devam mı" referandumu - Son Dakika
Güncel

Meksika'da Devlet Başkanı Obrador için "tamam mı devam mı" referandumu

- Meksika'da Devlet Başkanı Obrador için "tamam mı devam mı" referandumu Meksika'da düzenlenen referandum ile halk, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un görevine devam edip etmeyeceğine karar vermek için sandık başına gitti.

10.04.2022 18:02  Güncelleme: 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Meksika'da Devlet Başkanı Obrador için "tamam mı devam mı" referandumu

MEXİCO CİTY - Meksika'da düzenlenen referandum ile halk, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un görevine devam edip etmeyeceğine karar vermek için sandık başına gitti.

Meksika'da düzenlenen referandum ile halk, 2018 yılında göreve gelen Başkan Andres Manuel Lopez Obrador'un kalan üç yıllık görev süresine devam edip etmeyeceği hakkında karar verecek. Referandumda yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemi, 18.00'de sona erecek. Meksika Ulusal Seçim Enstitüsü'nün referandum sonucunu yerel saatle 21.00 ile 22.00 arasında açıklaması bekleniyor.

Meksika kanunlarında yer alan ve her devlet başkanının görev süresinin ortasında göreve devam edip etmeyeceğine karar verilen bu referandum ülkede uzun süredir uygulanmamıştı. Ancak bu yıl Obrador'un ısrarı ile ülke tarihinde ilk kez gerçekleştiriliyor.

"Bence bir başkan iyi çalışmıyorsa görevi bırakmalıdır"

Devlet Başkanlarının seçimlerden önce verdiği vaatleri tutması gerektiğine dikkat çeken Florentino Mezquititla Casasanero isimli vatandaş yaptığı açıklamada, "Bu referandum ilk defa oluyor, bizim için biraz ilginç oldu. Bence bir başkan iyi çalışmıyorsa görevi bırakmalıdır. Seçimlerden önce verdiği vaatleri tutmalıdır. Tutmayanların görevi bırakması gerekir. Bu başkan bana göre devam etmeli, çünkü diğer başkanlardan bir farkı yok. Bütün başkanlarımız aynı" dedi.

"Hükümetimizde artık daha fazla hırsız istemiyoruz"

Obrador'un görevine devam etmesini istediğini aktaran Francisco Salgado isimli vatandaş ise, "Başkanımızın devam etmesini ve üstlendiği görevi tamamlamasını istiyoruz. Hükümetimizde artık daha fazla hırsız istemiyoruz. Bunu açıkça belirtmek istiyorum, önceden yöneticiler halkı soyuyordu. Bu başkana çok zorluk çıkartanlar var ama o bizlere sahip çıkan tek kişi" ifadelerini kullandı.

Oy kullanan Tomasa Consuelo ise, "Başkanın görevine sonuna kadar devam etmesini istiyoruz. Onun sayesinde karnımız doyuyor" dedi.

Referandumun yapılmasını doğru bulduğunu belirten Sofia Bustos Delgado, "Bir genç seçmen olarak bu konuda halkın görüşünün sorulmasının güzel bir şey olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Kendisi ülkemiz için güzel şeyler yapıyor"

Obrador'un Meksika için güzle şeyler yaptığını belirten Ricardo Raul Hurtado, "Bu başkanımızın göreve devam edip etmeyeceğine karar verecek olan bir seçim. Kendisi ülkemiz için güzel şeyler yapıyor, yaşlılara maddi destek veriyor. Bugün onun iyi çalışıp çalışmadığına karar vereceğiz. Benim kendi görüşüm başkanın devam etmesi yönünde" dedi.

Meksika'da muhalefet, yapılan referanduma açıkça karşı çıktığını belirtti. Ülkedeki bazı muhalefet liderleri bu referandumun gereksiz olduğunu savunarak seçmenlere boykot çağrısı yaparken, INE de Obrador'un referandum teklifine gereksiz bir harcama olur cevabını vermişti.

Referandum kararının geçerli olması için gereken yüzde 40 katılım sağlanmadığı takdirde Obrador'un göreve devam etmesi, ancak devlet bütçesini gereksiz harcamalarda kullandığı gerekçesiyle muhalefet ve INE tarafından eleştirilere maruz kalması bekleniyor.

Meksika\'da Devlet Başkanı Obrador için "tamam mı devam mı" referandumu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Meksika'da Devlet Başkanı Obrador için 'tamam mı devam mı' referandumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement