Melek Kobra'nın Sonu Muğlak Hikayesi - Son Dakika
Güncel

Melek Kobra'nın Sonu Muğlak Hikayesi

Melek Kobra\'nın Sonu Muğlak Hikayesi

Melek Kobra'nın hikayesini konu alan Melek isimli oyun dün seyirciyle ilk kez buluştu.

14.09.2013 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Operet kralının kızı, dublaj kralının karısı, güzellik kraliçesinin kuzeni

Ünlü bestecilerden Muhlis Sabahattin Ezgi'nin kızı, Neveser Kökdeş'in yeğeni, dünya güzeli Keriman Halis Ece'nin kuzeni, dublaj kralı Ferdi Tayfur'un eşi, Süreyya Opereti'nin primadonnası ve Gülriz Sururi'nin annesi Suzan Lütfullah'ın en yakın arkadaşı Melek Kobra'nın hikayesini konu alan Melek isimli oyun dün seyirciyle ilk kez buluştu. 24 Yaşında hayata veda eden tiyatro, sinema ve opera oyuncusunu Yeşim Koçak'ın canlandırdığı oyunun galasıysa 07 Ekim'de.

İlk olarak 1931 yılında babasının oluşturduğu "Muhlis Sabahattin'in Çocukları" adlı toplulukta sahneye çıkan, daha sonra Darülbedayi'ye giren, Toto Karaca, İsmail Dümbüllü, Şevkiye May gibi isimlerle çalışan tiyatro, sinema ve opera oyuncusu Melek Kobra'nın hayat hikayesini konu alan Melek isimli oyunun prömiyeri dün (13 Eylül Cuma), Sahne Cihangir'de yapıldı. Türkiye'nin ilk profesyonel feminist tiyatro topluluğu Boyalı Kuş tarafından sahneye koyulan Melek'in galası ise 07 Ekim Pazartesi günü, Ortaköy Afife Jale Sahnesi'nde.

Söz Bir Allah Bir (1933), Milyon Avcıları (1934) gibi sinema filmlerinin yanı sıra ünlü Ayşe Opereti'nde de oynayan ve 24 yıllık yaşamında Sabahhattin, Ezgi, Tayfur, Kobra olmak üzere dört farklı soyadı kullanan Melek, Milyon Avcıları filmi çekimlerinde Adalet Cimcoz'un erkek kardeşi Ferdi Tayfur ile tanıştı. Eşi Ferdi Tayfur'dan etkilenerek uyuşturucu kullanmaya başlayan sanatçının, Muhsin Ertuğrul'la sahne aldığı Kral Lear isimli oyunda ağzından kan gelmesi üzerine tüberküloz olduğu anlaşıldı ve sahnelerden uzaklaştı. Cerrahpaşa Hastanesi ve Yakacık Sanatoryumu'nda gördüğü tedavilerin ardından 24 yaşında yaşamını yitiren sanatçının anı defterleri ölümünden 67 yıl sonra bir sahafta bulundu. Gökhan Akçura tarafından kitaplaştırılan Hatıratım'dan sahneye uyarlanan ve Rüstem Ertuğ Altınay'ın kaleminden çıkan oyunun yönetmenliğini Tiyatro Boyalı Kuş'un kurucusu Jale Karabekir üstlendi.

Operet kralının kızı, dublaj kralının karısı, güzellik kraliçesinin kuzeni…

Ünlü bestecilerden Muhlis Sabahattin Ezgi'nin kızı, Neveser Kökdeş'in yeğeni, dünya güzeli Keriman Halis Ece'nin kuzeni, dublaj kralı Ferdi Tayfur'un eşi, Süreyya Opereti'nin primadonnası ve Gülriz Sururi'nin annesi Suzan Lütfullah'ın en yakın arkadaşı Melek Kobra'yı Yeşim Koçak canlandırıyor. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olan Koçak, 2002'de Çözüm adlı oyunla, Vasfı Rıza Zobu Ödülü'ne, Afife Tiyatro Ödülü'ne (Yeni Kuşak Başarılı Kadın Oyuncu), Magazin Gazetecileri Derneği Ödülü'ne ve Avni Dilligil Ödülü'ne (Umut Vadeden Kadın Oyuncu) layık görülmüştü. Bugüne kadar Anna Karenina, Mutfak Söyleşileri, Marat Sade, Mefisto ve Martı gibi önemli oyunlarda oynayan Koçak, halen İstanbul Şehir Tiyatroları'nda oyuncu, İstanbul Aydın Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde de öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Gala 07 Ekim'de Afife Jale'de

Dramaturjisini Nelin Dükkancı'nın, koreografisini Gökmen Kasabalı'nın, kostüm tasarımını Burcu Rahim'in, ışık tasarımını ise Erdem Çınar'ın üstlendiği tek kişilik oyunun galası 07 Ekim Pazartesi günü, saat 20:30'da Ortakoy Afife Jale Sahnesi'nde yapılacak.

Oyun ilk kez 11 Eylül Çarşamba günü, Etiler Dinlenme Evi sakinleri için sahnelendi. Yaşları 60 ile 80 arasında değişen seyirciler "Uzun zamandır böyle bir oyun seyretmedik" dediler. 13 yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye Tiyatrosu'na yeni bir dil kazandıran Boyalı Kuş'un son oyunu Melek'in biletlerine Mybilet ve Sahne Cihangir'den ulaşmak mümkün.

GÖSTERİM PROGRAMI

GALA

TARİH: 07 Ekim 2013 Pazartesi SAAT: 20:30/KOKTEYL: 21.45

YER: Ortaköy Afife Jale Sahnesi

ADRES: Mecidiye Mh. Dereboyu Cd. No:12, Ortaköy Beşiktaş

OYUN TARİHLERİ:

EYLÜL: 20, 27 Eylül EKİM: 04, 10, 21, 25 Ekim SAAT: 20:30

YER: Sahne Cihangir

ADRES: Ağa Hamamı Caddesi Taktaki Yokuşu 2B Firüzağa Cihangir/İstanbul

(Firüzağa Camii ve Kahvesi arkası, Ağa Bilardo yanı)

TEL: 0212 245 21 09/ 0542 477 27 53

E-POSTA: sahnecihangir@gmail.com

KÜNYE:

Yazan: Rüstem Ertuğ Altınay

Reji: Jale Karabekir

Oynayan: Yeşim Koçak

Dramaturg: Nelin Dükkancı

Koreograf: Gökmen Kasabalı

Kostüm Tasarım: Burcu Rahim

Işık Tasarım: Erdem Çınar

Bilet Satış noktaları: Mybilet (www.mybilet.com) ve Sahne Cihangir

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Melek Kobra'nın Sonu Muğlak Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement