Melis Projesi Diyarbakır'da Başlatıldı - Son Dakika
Güncel

Melis Projesi Diyarbakır'da Başlatıldı

Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılının haziran ayında tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı planladığı Merkezi Entegre Laboratuvar İşletim Sistemi (MELİS) Projesi Türkiye'de ilk kez, pilot il seçilen Diyarbakır'da başlatıldı.

01.11.2018 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılının haziran ayında tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı planladığı Merkezi Entegre Laboratuvar İşletim Sistemi (MELİS) Projesi Türkiye'de ilk kez, pilot il seçilen Diyarbakır'da başlatıldı.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Sait Avar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MELİS Projesi'nin bugün itibarıyla Diyarbakır'da uygulamaya girdiğini söyledi.

Proje sayesinde zaman kaybının engelleneceğine işaret eden Avar, "Bu, Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün 2019 yılının haziran ayı sonuna kadar tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı düşündüğü bir proje. Bu sistemden hem aile hekimlerimiz hem de vatandaşlarımız yararlanacak." dedi.

"Sistemle gereksiz laboratuvar tetkiklerinin de önüne geçilerek, ekonomik olarak oluşacak maliyetin önüne geçilmiş olunacak." diyen Avar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akılcı laboratuvar sistemiyle hastadan gereksiz laboratuvar istemenin önüne geçilmiş olacak. Vatandaş da hem aile hekimliğinde hem de hastanelerde yaptırdığı tüm tetkikleri e-Nabız kişisel sağlık sistemi üzerinden toplu halde görebilecek, tedavisiyle ilgili seyri takip edebilecek. Vatandaşlar sistem sayesinde tetkik sonuçlarını yanlarında taşımaktan kurtulacak. Bu proje sayesinde hekimler hastaların geçmişte yaptırdığı bütün tetkikleri görebilecek. Başka şehre tedavi için giden hastanın tetkiklerini oradaki hekim de görebilecek. Hastanın tetkik sonuçlarının dosyalanmasına gerek kalmayacak."

Teletıp-Teleradyoloji Sistemi

Avar ayrıca kentte vatandaşların sağlık hizmetlerinden rahat bir şekilde yararlanması için 1 Ekim itibarıyla Teletıp-Teleradyoloji Sistemine geçildiğini aktararak, bu sistem ile hastalar için çekilen MR ve tomografi sonuçlarının raporlama gün sayısını 3 günün altına indirmiş olduklarını belirtti.

Sistem sayesinde radyoloğun hastanın MR ve tomografisini görerek rapor yazabileceğini, bekleme süresinin azalacağını anlatan Avar, doktorların hem mesai saatleri içinde hem de dışında MR ve tomografileri inceleyebileceğini aktardı.

Avar, "Amacımız hastalarımızın rapor için bekleme gün sayılarını azaltmak. Bu sistem yavaş yavaş tüm Türkiye'de yaygınlaşacak." ifadesini kullandı.

- AMATEM ve ÇEMATEM 2019'da hizmet vermeye başlayacak

Kentte sağlık yatırımlarının devam ettiğini belirten Avar, bu kapsamda 30 yataklı Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) ile 20 yataklı Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'nin (ÇEMATEM) inşasının sürdüğünü kaydetti.

Avar, daha modern ve kapsamlı bu iki sağlık merkezlerinin 2019 yılının mayıs ayı sonunda hizmete açılmasının planlandığını dile getirdi.

"İki farklı binada şehir hastanesini ilimize kazandırmış olacağız"

Avar, ihale süreci tamamlanan şehir hastanelerinin grup grup yapımına başlanacağına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'daki Şehir Hastaneleri Projesi de Sağlık Bakanlığının programı doğrultusunda iki etapta yapılacak. Önce fizik tedavi ve psikiyatri grubu daha sonra kadın doğum, çocuk ve kalp damar cerrahisi ve göğüs hastalıkları hastanesi şeklinde yapılacak. İki farklı binada toplam altı branşta bir şehir hastanesini ilimize kazandırmış olacağız. Sağlıkta dönüşüm programıyla 2002 yılından bu yana tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de sağlık yatırımlarıyla ilgili büyük bir mesafe katettik. Bu çalışmalarla ilimizde sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştı. Sağlıkta sunulan hizmetin kalitesi artarken, teçhizat bakımından güçlenmiş bulunmaktayız. Bugün Diyarbakır bölgenin sağlık üssü konumunda. Bütün çevre illerimiz Diyarbakır'ın hizmetlerinden faydalanmaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Melis Projesi Diyarbakır'da Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement