"Mem U Zin" Tatvan'da Sahnelendi - Son Dakika
Yerel

"Mem U Zin" Tatvan'da Sahnelendi

"Mem U Zin" Tatvan\'da Sahnelendi

Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlanan Ahmed-i Hani'nin "Mem u Zin" adlı eseri Bitlis'in Tatvan ilçesinde büyük beğeni topladı.

30.01.2013 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye uyarlanan Ahmed-i Hani'nin "Mem u Zin" adlı eseri Bitlis'in Tatvan ilçesinde büyük beğeni topladı.

Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kitap olarak da basılan eser, 1994 yılında Cuma Boynukara tarafından tiyatro metni olarak yazıldı. 33 kişilik bir kadro ile sahnelenen oyunda, tek gayesi komşu beyliklerle barış içinde yaşamak olan Mir Zeydin'in, Beko'nun dolduruşu ile barışı kendi marifeti ile dinamitlemesi anlatılıyor. Canlı müzik ve danslarla da beslenen oyun, Mem ile Zin'in trajedisiyle seyirciyi oyunun içine alıyor.

Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi'nde sahnelenen "Mem u Zin" adlı tiyatro oyunu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Esat Tanrıverdi, "Mem u Zin" oyununun Ahmed-i Hani'nin yazmış olduğu çok önemli eser olduğunu söyledi. Eserin, Kürt edebiyatının günümüze ulaşabilen önemli eserlerinden biri olduğuna vurgu yapan Tanrıverdi, "Oyunumuzu yaklaşık 50 günlük bir sürede hazırladık. Ekim ayından bu yana sürekli olarak bu oyunumuzu sahneliyoruz. Birçok bölge ve birçok ilde sahne aldık. Bugün Tatvan'dayız ve tiyatro oyunumuza yoğun katılım vardı. Bu oyunu oynamaktan çok gurur duyuyoruz. Ben bu oyunu Van'da öğrendim, aynı zamanda ben de oyunda rol alıyorum. Oyunu Kürtçe oynamadığımız için çok eleştiri aldık. Ancak biz bu oyunu tüm Kürtlerin bildiğini düşünerek Türklerin de bu oyunu bilmeleri için Türkçe uyarladık. Yani, Türkçe bilip de Kürtçe bilmeyen insanlar için Türkçe uyarladık. Burada bizim derdimiz Kürt ve Türk davası değil, tamamıyla bir aşk hikayesini anlatmaktır. Bu oyunla da çok ortak bir noktada buluşmuş olduk. Dün Malazgirt'teydik, bugün Tatvan'dayız ve yarın ise Van'a dönüp Van'da oynamaya devam edeceğiz. Toplamda 33 kişilik olan ekibimizin 11'i oyuncu arkadaşımız, 8'i müzisyen arkadaşımız ve geriye kalan 14 kişi ise teknik ekip ile sahne arkasında görev alan arkadaşlarımızdır. Bizim için her oyun özeldir. Her zaman da Tatvan'a gelip bu ilginin ve sevginin içinde olmak istiyoruz" dedi.

Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok ise, böylesine güzel ve anlamlı bir oyunu Tatvan'da sahneledikleri için Van Devlet Tiyatrosu ekibine teşekkür ederek, "Oyun gerçekten duygusal bir oyun. Oyunda sevginin önüne hiçbir engelin geçemediği anlatılıyor. Temennimiz, vatandaşlarımızın bu gibi oyunlardan ders çıkarıp kendi hayatlarına uyarlamalarıdır. Sevgi sadece aşkla sınırlı değildir. Devlet, millet, aile, birey ve inanç sevgisidir. Sonuçta aynı ülkede sevgi ve barış içinde yaşıyor olabilmemizdir. Van Devlet Tiyatrosu ekibinin tekrar ilçemizi ziyaret edip güzel oyunlar sahnelemelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Özel olarak tasarlanmış sahnede "Mem u Zin" adlı tiyatro oyununu sahneleyen Van Devlet Tiyatrosu ekibi oyun sonunda ayakta alkışlandı. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Mem U Zin' Tatvan'da Sahnelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement