Memleketinden Yaşar Kemal'e' Çukurova Ödülü' - Son Dakika
Güncel

Memleketinden Yaşar Kemal'e' Çukurova Ödülü'

Memleketinden Yaşar Kemal\'e\' Çukurova Ödülü\'

Hastanedeki tedavisi süren usta edebiyatçı Yaşar Kemal'e, memleketi Çukurova'da bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilecek Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG) kapsamında 'Çukurova Ödülü' verilmesi kararlaştırıldı.

02.02.2015 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hastanedeki tedavisi süren usta edebiyatçı Yaşar Kemal'e, memleketi Çukurova'da bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilecek Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG) kapsamında 'Çukurova Ödülü' verilmesi kararlaştırıldı.

UÇSG'nin düzenleyicisi Çukurova Sanat Girişimi (ÇSG) adına Çetin Yiğenoğlu, Mehmet Karasu, Saadet Bilir'den oluşan Seçici Kurul'un bu yılki ödülü açıklanırken, 18 Mart 2015'te Adana'da düzenlenecek törenle sunulacağı duyuruldu. Geçen yıllardaki ödüller Nihat Ziyalan, Taha Toros, Ayla Kutlu, İpek Ongun, Erman Artun ve Ülkü Tamer'e verilmişti.

ÇUKUROVA'YI DÜNYAYA TANITTI

Çukurova Ödülü'nün bu yıl Yaşar Kemal'e sunulma gerekçesini şöyle açıkladı:

"'Her yazarın bir Çukurova'sı var' diyen Yaşar Kemal, yerelden aldığı güçle Toroslar'ı aşan evrensel bir yazarımızdır. Çukurova özelinde Anadolu halkının sözünü, sesini, kültür-sanat değerlerini araştırarak ortaya çıkardığı güçlü ezgiyi dünya halklarının belleğine kazımıştır. Bu, güzelliğiyle, çirkinliğiyle, acısıyla, ırgatının, ağasının, ovaların, bağrına bastığı sayısız varlığıyla dağların, derelerin, kırların, ağaçların, bütünüyle bu halkın, bu yurdun ezgisidir gerçekte. Büyük ustamızın, öykü, roman, mitlerle örülmüş destansı roman, şiir, röportaj, deneme-derleme, çocuk romanı türündeki düzeyli yapıtlarıyla yaşadığı yöreye bağlılığı, ilk kez UÇSG kapsamında betimlenen '3. Delta Tezi'yle de örtüşmektedir. Sanatın her zaman halk için yapıldığını, yapılması gerektiğini savunarak 'Edebiyat halkla birlikte yapılır' dediği için UÇSG'nin 'Sanat ve Toplumsallık' ismi verilen izleğinin belirlenmesinde de yolgösterici olmuştur. ÇSG tarafından sunulan 'Çukurova Ödülü 2015', eylemini insanlık adına sürdüren, yazın ışığımıza Çukurova adına gecikmiş bir teşekkürdür."

'İNANIYORUZ, ÖDÜLÜNÜ ALMAYA GELECEK'

ÇSG Sözcüsü Başak Hülya Ekmekçi, bu yıl ödül çalışmalarına geçen ekim ayında başladıklarını söyledi. O dönem sağlık durumu çok iyi olan Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban ile sık sık ödül için görüştüklerini belirten Ekmekçi, şunları kaydetti:

"Normalde bu yıl mart ayında açıklanması gereken Çukurova Ödülü'nün Yaşar Kemal'e sunulacağı haberini önceki yıllara göre erken açıklamayı uygun bulduk. Biz bu çalışmalara çok heyecanlı ve neşeli başlamıştık. Bayram havası vardı hepimizde. Ancak şimdi de bir sevgi çemberi oluşturduk. Bu sevgi çemberinin pozitif enerjisini her gün ustamıza gönderiyoruz. Yaşar Kemal, normalde ödülü almaya gelecekti. Biz yine inancımızı yitirmiyoruz. Ustamız çıkıp gelecek ve memleketinde ödülünü alacak. Her yıl Çukurova Ödülü'nü sunduğumuz kişiyle ilgili bir kitap hazırlıyoruz. Yaşar Kemal ile ilgili kitabın hazırlıkları da tüm hızıyla sürüyor." - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Memleketinden Yaşar Kemal'e' Çukurova Ödülü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement