Memur Maaşları 2016'da Ne Kadara Çıkacak? - Son Dakika
Ekonomi

Memur Maaşları 2016'da Ne Kadara Çıkacak?

memurlar yüzdelik zammın yanında bir de enflasyon farkı alacaklar. Bu çerçevede, bazı unvanların ocak ayında alacakları maaş yaklaşık şu şekilde olacak.

28.12.2015 10:03  Güncelleme: 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memurlar yüzdelik zammın yanında bir de enflasyon farkı alacaklar. Miliyet yazarı Cem Kılıç memurların 2016'da zam sonrası maaşlarının ne kadar olacağını kaleme alan bir yazı yazdı.

İŞTE O YAZI

Bu çerçevede, bazı unvanların ocak ayında alacakları maaş yaklaşık şu şekilde olacak: Tablodaki rakamlar eşi çalışmayan ve bir çocuğu 6 yaşından küçük, diğer çocuğu 6 yaşından büyük olan bir memur için hesaplanmış rakamlardır.

KİM MEMNUN ?

Ocak ayında emeklilere yapılacak zam konusunda Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün'ün görüşleri de şu şekilde:
"Sosyal güvenlik sisteminin uygulanmasında farklı kanunlara göre emekli aylığı hesaplanması ve artışı öngörüldüğünden, emekli aylıkları arasında eşitsizlikler bulunmaktadır. Öncelikle, emekli aylıklarının hesaplanmasında ve zamların belirlenmesinde, eşitliği esas alan bir değişikliğe gidilmesi gerekiyor.

Aldığı emekli aylığı ile geçinemeyen ve bir işyeri açan emeklilerimizden kesilen sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması, bu kapsamda olan emekliler için olumlu bir değişiklik olmuştur. İşyeri açanlara teşvik verilerken, emeklilerden bu yönde bir kesintinin olması haksız bir uygulamaydı.

Gazi Üniversitesi ile yaptığımız çalışma sonrasında; emeklilerimizi konut sahibi yapacak Altın bir proje geliştirdik. Dernek olarak, konut sahibi olamayan emeklilerin bu proje ile desteklenmesini hedefledik. Batman ve Şanlıurfa'da ilk örneğini gerçekleştirdik ve TOKİ'yle yapılan işbirliği ile çok sayıda emeklimiz konut sahibi oldu. Bu projeyi Türkiye geneline yayıyoruz. Birçok şubemizde çalışmalarda son aşamaya gelindi. Yüzbinleri bulacak konut yapılması konusunda Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Emekliler Derneğimiz'in 21. Genel Kurulu'nda TOKİ'ye talimat vererek, bu proje ile emeklilerin konut sahibi olacaklarının müjdesini verdi. TÜED ile TOKİ'nin ortaklaşa yapacakları bu büyük proje ile emeklilerimizin konut sahibi olmaları mutluluğunu birlikte yaşayacağız. Bu Altın projemiz sayesinde 240-250 TL gibi taksitlerle emeklilerimizi ev sahibi yapabilmenin temellerini attığımız için sonsuz bir mutluluk yaşıyoruz."

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK

Ocak ayında asgari ücretin artması sonrası çalışma hayatında pek çok noktada değişiklik olacak. Asgari ücret çalışma hayatı açısından çok önemli bir parametre. Yalnızca asgari ücretle çalışanlar değil, borçlanma yapacaklar, gündelikçi istihdam edenler, Bağ Kur'lular ve hatta 65 yaş aylığı alanlar bile artıştan etkilenecekler.

Asgari ücretin en az yüzde 30 oranında artacak olması, borçlanma yaparak daha erken yaşlarda emekli olmak isteyen veya prim gününü tamamlamak isteyip de borçlanacak olanların masrafını yüzde 30 artıracak. Bu nedenle, borçlanma yapmayı planlayanların henüz asgari ücret artmadan fırsatı değerlendirip borçlanma dilekçelerini hemen SGK'ya vermelerinde çok büyük fayda var.
Üç doğumu olan bir kadın sigortalı, bu doğumları sigortalı olarak işe başladığı tarihten sonra yapmışsa, ayrıca her bir doğumdan sonra iki yıl çalışmamış yani sigortası yatmamışsa toplamda altı yıl için borçlanma yapabiliyor.

Eğer bu sigortalı anne üç doğumu da asgari seviyeden borçlanmak isterse bu sefer 29332 TL yerine 37800 TL ödeyecek. Yani, aradaki fark ciddi bir tutar oluşturacak.

ASKERLİK BORÇLANMASI

Askerlik hizmeti sigortalı olarak ilk işe giriş tarihinden önce yapılmışsa, borçlanılan askerlik süresi kadar sigorta başlangıcı öne çekiliyor. Yani, bu durumda emeklilik yaşı da sigortalı için düşüyor. Bu nedenle, özellikle sigorta başlangıcı öncesinde yapılan askerlik sürelerinin tamamının borçlanılmasında çok büyük fayda var. Asgari ücret artışıyla beraber, diyelim ki 12 ay askerlik borçlanması yapacak sigortalının asgari ücret üzerinden bugün için ödeyeceği miktar 4888 TL iken yeni yılda bu rakam 6300 TL'ye çıkacak.

Askerlik borçlanması yapacakların acele etmesinde fayda var. Genellikle askerlik borçlanması emeklilik tarihi yaklaştıkça yapılır, ancak bugünün değişen şartları borçlanmanın hemen şimdi yapılmasında sigortalı için yarar olduğunu ortaya koyuyor.

GÜNDELİKÇİ PRİMİ ARTACAK

Bugün itibarıyla Bağ Kur'a ödenen en düşük prim miktarı 439,36 TL. Bu rakam Ocakta 567 TL'ye yükselecek. Dolayısıyla, esnafın prim yükü 100 TL'den fazla artacak. Ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran ev sahiplerinin çalıştırdıkları gün üzerinden ödedikleri prim de ocak ayı itibarıyla artacak. Ödenen primin miktarı bugün itibarıyla 80 kuruş. Bu rakam ocak ayında 1 TL'ye yükselecek.
Asgari ücret artışının etkileyeceği bir diğer kesim de 65 yaşın üzerindeki kişiler. Bir kişiye 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için gerekli koşullardan biri, 65 yaş aylığı alan kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olmasıdır. Dolayısıyla, ocak ayı itibarıyla daha fazla kişi 65 yaş aylığından yararlanmaya başlayabilir. Ocak ayıyla birlikte bu sınır 433,3 TL'ye yükseleceği için bugün itibarıyla diğer kriterleri sağlamakla beraber gelir sınırına takılan kişilerin de 65 yaş aylığı almaya başlayabileceğini söyleyebiliriz. (Kaynak:Milliyet)



Memur Maaşları 2016\'da Ne Kadara Çıkacak?

Son Dakika Ekonomi Memur Maaşları 2016'da Ne Kadara Çıkacak? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (35)

  • askee: Arkadaşlar herkesin tek sorunu var oda su herkes çalıştığı saat kadar maas alsın ve herkes öğretmenlerin aldığı maaşı haketmedigini düşünüyor ve herkes haklı bu konuda millet canını ortaya koyarak bu işi yapıyor onlar ise tatile para yetistiremiyorlar o yüzden lara para diye agkiyorlar biraz sukredin sukur edin ayıp be ayıp herkese sesleniyorum bunu dile getirelim bimer sosyal medya kullanarak bizde öğretmenler kadar tatil istiyoruz onlarin maaşından istiyoruz ... Simdi öğretmenler kalkıp sunu diyecekler sizde okusaydiniz bunlar sadece kendilerini okumuş goruyorlar sanki herkes ilkokul mezunu ukan herkes üniversite mezunu yüksek lisans yapmış bi suru polis asker var 54 11 Yanıtla
  • askee: Asker ve polis kardeslerim biz birbirimizin halini cook iyi anlıyoruz köle gibi çalışıp en az maaşı alan bizleriz gelin bir olalım bimere yaxalim öğretmenlerin maaşı bizi geçmiş ve yılda 6 ay çalışıyorlar bunu dile getirelim lütfen biz ailemizi çocuklarını bırakıp doğuda savaş veriyoruz 30 13 Yanıtla
  • Mehmet: Öğretmenler yılın yarısında tatil yapıyorlar hala şikayetçiler gözünüz doysun açlar 29 9 Yanıtla
  • Osmanli torunu: En cok da ogretmen maasi konusulmus.okuma yazma ogreten meslege kufur edilmedigi kalmis.sizin gibi millet rezillik cekmeye mahkumdur. 13 23 Yanıtla
  • İHSAN: ÖĞRETMEN MAAŞI İYİ HEPSİ SON MODEL ARABAYA BİNİYOR.. 23 7 Yanıtla
  • öğretmen: sen çocuğu doğduğu dünden beri şımart her dediğini yap saygı ahlak gelenek görenek öğretme cebine telefonu koy bilgisayar tableti ver karşında sigara içsin ayak ayak üstüne otursun büyük saygısı aile kavramı nedir öğretme öğretmen kızdığında kulağını çektiğinde okulu bas öğretmeni ara sonra da öğretmene laf at yeni nesil ne halde diye 16 7 Yanıtla
  • ogretmen: daha ne alsın öğretmenler 285o maaş 1000 yan ödeme yok nöbet ücreti hafta sonu gidersiniz 2 saate 100 lira alırsınız çok çalışıo gibi bide para istiyolar 19 4 Yanıtla
  • yuhhhhhh: Offffff ogretmenler yine baslamis. Issiz gucsuz gunde 19 saat bos hafta sonu bos yazin uc ay bos kisin 15 gun bos resmi tatil bos kar tatili bos , bos bos bos bu kadar bos vakti olanlar boyle saga sola sarar. Bu arada bos bos degil ama okullarda ogrencilerine birseyler ogretmek icin cirpinan degerli hocalara ve o bosluklarda insan yetistirmek icin faydali seyler yapan saygideger hocalari buralarda goremezsinuz. Onlara 10 bin bile az ..... hocalar yeni nesil sizin eseriniz olacakti , hic bu durmdan kendinize pay cikardinizmida burada polise askere laf soyluyosunuz. Sizin yetistiremediginiz serserilerle geciyor bu insanlarin hayati. 12 9 Yanıtla
  • kelebek: YA NE SAÇMA YORUMLAR YAZIYORSUNUZ ÖĞRETMENLERIN MAAŞI AZ BİLE SIZDE OKUYUN ÖĞRETMEN OLUN ÖĞRETMELIK O KADAR KOLAY DEĞİL GÜNÜN YARISI ZATEN OKULDA GEÇIYOR BIRAZ DÜŞÜNCELİ OLUN YORUM YAZARKEN 7 12 Yanıtla
  • Baskentli: Yav her zam doneminde neden hep polisle ogretmen kiyaslaniyo anlamiyorum sonucta ikisininde gorev alani farkli baska memurlar neden kiyas edilmiyo hayret bisiy 16 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı
    20:29 THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı

    Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl aradan sonra Libya'nın başkenti Trablus'a ilk uçuşunu gerçekleştirdi. THY'nin uçağı başkent Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra Havalimanında düzenlen törene, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Libya Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdurrahman bin Yusuf ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı. Törende konuşan Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türk hükümetine THY seferlerinin yeniden başlaması konusunda sarf ettiği çabalardan dolayı takdirlerini sunduğunu söyledi. THY'nin uçuşlara başlaması diğer uluslararası şirketleri teşvik edici bir adım olarak değerlendirildi.


Advertisement