Memur-Sen'den, Çsgb'ye Çağrı - Son Dakika
Ekonomi

Memur-Sen'den, Çsgb'ye Çağrı

Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir yazı yazarak, KİT’lerde görev yapan personellerin belirlenecek olan sözleşme ücretlerinin belirlenme sürecindeki kriterlerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek;

30.10.2017 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bir yazı yazarak, KİT'lerde görev yapan personellerin belirlenecek olan sözleşme ücretlerinin belirlenme sürecindeki kriterlerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek; çalışmanın, ilgili kurumların da desteği alınarak koordineli şekilde gerçekleştirilmesini istedi.

Memur-Sen Konfederasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yazdığı yazıda, 2018'de yürürlüğe girecek olan hüküm ile KİT'lerde görev yapan personelin "Sözleşme Ücretleri"nin, "yeniden belirlenmesinde esas alınacak ilke ve yaklaşımların belirlenmesi" hedefiyle, Memur-Sen'in bünyesinde KİT ve bağlı ortaklığı bulunan hizmet kollarındaki yetkili sendikalar ile ilgili kurumların katkı ve katılım sağlayacağı bir çalışmanın koordineli bir şekilde yapılmasını istedi.

Memur-Sen'in Bakanlığa ilettiği yazılı açıklama şöyle:

"399 sayılı KHK kapsamındaki kuruluşlarda (Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde) görev yapan sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının sayısı, Konfederasyonumuz ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan 3. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin 'Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Toplu Sözleşme' bölümünün 39. Maddesi kapsamında yer verilen hüküm doğrultusunda beş'ten üçe düşürülmüştür.

KİT'lerde temel ücret gruplarının beşten üçe düşürülmesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu'nun 18/07/2017 tarihli ve 2017/T-8 sayılı kararı, Devlet Personel Başkanlığı'nın 2017/2 No'lu Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Uygulanacak Ücretlerin Tespitine İlişkin Tebliğ başlığıyla Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğin 'Ücretlerin yeniden düzenlenmesi' başlıklı 3 üncü maddesinde;

'(1) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında (özelleştirme kapsam ve programında olanlar dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda çalışan sözleşmeli personel ile Sümer Holding'de 527 sayılı KHK'nın 31'inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personelin ücretlerinde, sözleşmeli personelin dahil olduğu gruba ait en düşük ve en yüksek temel ücret miktarları arasında kalınması kaydıyla, görevin niteliği ve önemi, görev yerinin özelliği, personelin eğitim düzeyi ve hizmet süresi, görevde yükselme yönetmeliğine göre bir üst unvan grubuna ait ücret düzeyi gibi hususlar ile kuruluşun hiyerarşik yapısı ve mali imkanları dikkate alınarak ayarlama yapmaya ilgili teşebbüs ve bağlı ortaklık yönetim kurulu yetkilidir.

(2) Bu şekilde yapılacak ücret ayarlamaları sonucu oluşacak toplam maliyet artışı, söz konusu sözleşmeli personel grubuna ait toplam temel ücret maliyet tutarının % 5'ini hiçbir şekilde aşamaz. Sümer Holding'de 527 sayılı KHK'nın 31'inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personele ilişkin maliyete esas olan %5'in hesaplanmasında toplam sözleşme ücret maliyet tutarı esas alınır' hükmüne yer verilmiştir.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek bu hüküm kapsamında, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarının Yönetim Kurullarınca, madde içeriğinde yer verilen kriterler ve sınırlıklar çerçevesinde 'personelin sözleşme ücretleri' belirlenecektir.

Bununla birlikte, sözleşme ücretlerinin her Yönetim Kurulu'nca münhasıran belirlenecek olması ve bu belirlemenin madde içeriğinde yer verilen soyut kriterlere dayalı yapılma durumu gerek unvanlar, gerek gruplar gerekse kuruluşlar yönüyle ücret adaletsizliğinin, farklılıklarının oluşmasına neden olabilecektir.

Böylesi bir sonuç, ücret gruplarının üçe düşürülmesi ile ortaya çıkan pozitif bakışın üreteceği olumlu katkıyı bertaraf etmek yanında ücret odaklı bir mağduriyetler/eşitsizlikler zincirinin oluşmasına da kapı aralayabilecektir.

Bu itibarla, KİT'lerde temel ücret gruplarının üçe düşürülmesine bağlı olarak ve yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde Yönetim kurulları tarafından sözleşme ücretlerinin belirlenmesine ilişkin yetki kullanımına ve bu yetki kapsamındaki kararlara dair ortak bir bakışın ve belirleme sürecine etki edecek somut değerlendirmelerin ortaya konulmasına imkan sağlayacak şekilde; ücretlerin yeniden belirlenmesine ilişkin hükmün 1 Ocak 2018'de yürürlüğe gireceği de dikkate alınarak yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen'in ve bünyesinde KİT ve bağlı ortaklığı bulunan hizmet kollarındaki yetkili sendikalar ile ilgili kurumların katkı ve katılım sağlayacağı bir çalışmanın 'ücretlerin yeniden belirlenmesinde esas alınacak ilke ve yaklaşımların belirlenmesi' hedefiyle Devlet Personel Başkanlığı koordinesinde ivedilikle gerçekleştirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Gereği hususunda hassasiyetinizi bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz."

KİT'lerdeki Temel Ücret Grupları 5'ten 3'e indirilmişti

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından 3.Dönem Toplu Sözleşme maddeleri arasında yer verilen ve imza altına alınan, '399 sayılı KHK kapsamındaki kuruluşlarda (Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde) görev yapan sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının 5'ten 3'e indirilmesi', Devlet Personel Başkanlığı tarafından KİT'lerde sözleşmeli personele uygulanacak ücretlerin tespitine ilişkin hazırlanan tebliğ ile, Resmi Gazete'de yayımlanmış ve KİT'lerdeki temel ücret grupları 5'ten 3'e indirilmişti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Memur-Sen'den, Çsgb'ye Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak %4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 artarak 15 milyon 104 bin 259 kişiye ulaştı. Ayrıca, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı aylık olarak da %0,6 artış gösterdi.

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Sonraki kullanım kademelerinde ise yüzde 30 indirim yapılacak. Ayrıca aboneliklerde uygulanan kartlı su sayacı zorunluluğu da kaldırıldı.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.


Advertisement