Menbiç Planı Türkiye'nin Kararlılığının Bir Sonucu" - Son Dakika
Politika

Menbiç Planı Türkiye'nin Kararlılığının Bir Sonucu"

Menbiç Planı Türkiye\'nin Kararlılığının Bir Sonucu"

TSK, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Menbiç arasında kalan hatta Türk askerleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının bağımsız devriye faaliyetlerine başladığını duyurdu.

18.06.2018 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TSK, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Menbiç arasında kalan hatta Türk askerleri ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının bağımsız devriye faaliyetlerine başladığını duyurdu. Türk askerlerinin zırhlılarla Menbiç'in dış mahallelerinde devriye gezmeye başlamasını; Türkiye'nin askeri açıdan ortaya koyduğu kararlılığın bir sonucu olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Türkiye, terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleyi sürdürürken BM rolü de üstlenerek sığınmacılara karşı insani görevini sürdürüyor" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Twitter adresinden yapılan açıklamasında, "Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır" ifadelerine yer verildi. Operasyonun beklenen bir gelişme olduğuna dikkat çeken Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Türkiye, Fırat Kalkanı ve ardından gelen Zeytin Dalı Harekatı ile oldu bittiye getirilerek Suriye'de Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye atacak, geleceğini karartacak bir terör yapılanmasını engelledi" diye konuştu.

Türkiye'nin terör örgütlerini karşı verdiği kararlı mücadelesinin sahaya yansıdığını anlatan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, "Türkiye, Suriye meselesinde masada önemli bir aktör olarak varlığını sürdürdü. Şimdi de sahadaki bu kararlı tutumunu ortaya koydu. Bunun Menbiç, Fırat'ın Doğusu, Kandil'e yayılacak şekilde sürdüreceği noktasındaki kararlığını ortaya koymuştu. Bunların arasında Menbiç meselesi öncelikliydi. Menbiç, önce DAEŞ'in, daha sonra PKK/PYD yapısının işgaline uğramış bir ilçe merkeziydi. İşgalden önce nüfusunun yüzde 90'ı Araplardan oluşan bu ilçeyi oldu bittiye getirdiler ve nüfus dengesini bozdular. Terör örgütü PKK'nın kalıcı olma çabası ve bu ekseni tamamlama gayretinin bir uç noktasıydı" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 4 Haziran'daki Washington ziyareti sırasında YPG'lilerin Suriye Menbiç'ten çekilmesini öngören Menbiç yol haritası üzerinde mutabakat sağlanmıştı. Bu görüşmeye de dikkat çeken Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Türkiye bu noktada kararlı tutumunu sergileyerek Amerika'ya bu desteğin yapılmaması gerektiğini sahadaki askeri kararlılığıyla ortaya koymuştu. Amerika ile son varılan mutabakat sonucunda 'Türkiye ile birlikte bu çabanın içinde olacağız' mesajı verildi" dedi.

"AMERİKA MEHMETÇİK İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMEYECEKTİ"

Menbiç'in Türkiye'nin bölge konusunda geri adım atmamasının bir sonucu olduğunu değerlendiren Hacısalihoğlu, "Türkiye'nin bu kararlılığı ve direnci gösterdiği sürece sonuç alınabileceğinin altını çiziyorduk. Menbiç bunun sonucudur. Hiçbir şekilde Amerikan Ordusu Mehmetçik ile karşı karşıya gelmeyi istemeyecektir. Dolayısıyla burada dirençli ve kararlı olmak gerekir. Çünkü bu Türkiye'nin varlık ve yokluk arasında zorunlu bir durumuydu. Bunun sonuçlarını almaya başladığını görüyoruz. Bölge PKK işgalinden kurtarıldıktan sonra özellikle sığınmacıların yurtlarına kavuşması açısından Türkiye insani bir görevi yerine getirilmiş olacak. Türkiye terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleyi sürdürürken öte yandan da adeta BM rolünü üstlenecek" diye konuştu.

"MENBİÇ SONRASI FIRAT'IN DOĞUSUNU KONUŞACAĞIZ"

Menbiç'in PKK ve YPG'den temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Hacısalihoğlu, "Bu tamamlanacak ve bundan sonra terör örgütünün yığınak yaptığı ve Türkiye'nin sınırını önemli bir bölümünü kapsayan Fırat'ın doğusunu konuşmaya başlayacağız. Burada da aynı kararlılığının ayakta kalması noktasında önemli sonuçlar alınacağını düşünüyorum" dedi.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Menbiç Planı Türkiye'nin Kararlılığının Bir Sonucu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerindeki Olaylar İçin Müfettiş Görevlendirildi
    19:03 Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerindeki Olaylar İçin Müfettiş Görevlendirildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerinin açılışında yaşanan olaylara ilişkin mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İstiklal Marşı'nın okunmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları üzerine müfettişler görevlendirildi. Diyarbakır Belediyesi'nin Türk bayrağını kaldırması sosyal medyada büyük tepki çekti.

  • AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır
    18:43 AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır

    Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, anayasa mahkemelerinin temel görevinin hak ve özgürlükleri korumak olduğunu belirterek, "Hak eksenli yorum ve yaklaşım bugün Anayasa Mahkemesinde hakim paradigmadır. Bu değişimi, dönüşümü biz hep birlikte gerçekleştirdik." dedi. AYM Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen veda törenine Arslan'ın yanı sıra Yüksek Mahkemenin yeni Başkanı Kadir Özkaya, AYM üyeleri ve personeli katıldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.


Advertisement