Merak Edip Başladı Silifke'nin İlk Mantar Yetiştiricisi Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Merak Edip Başladı Silifke'nin İlk Mantar Yetiştiricisi Oldu

Merak Edip Başladı Silifke\'nin İlk Mantar Yetiştiricisi Oldu

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke’nin ilk İstiridye mantarını yetiştiren Seher Akın’ı ziyaret edip, çalışmalarında örnek olmasından dolayı tebrik etti.

14.06.2017 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke'nin ilk İstiridye mantarını yetiştiren Seher Akın'ı ziyaret edip, çalışmalarında örnek olmasından dolayı tebrik etti.

Silifke'nin Burunucu Mahallesinde küçük bir odada yetiştirilen istiridye türü mantarlarda inceleme yapan Başkan Cafer Doygun, bu mantar türünün bölgede kolaylıkla yetiştirilebileceğini ve büyük bir gelir kapısı olacağını söyledi.

5 Günlük bir araştırma sonunda mantar üreticiliğine başladığını belirten üretici Seher Akın, "İnternette rastladığım İstiridye Mantarı yetiştiriciliği ilgimi çekti. Yapabileceğimi düşündüm. 5 gün araştırdım ve sonrasında Burunucu mahallesinde küçük bir ağılı, bu iş için baştan aşağı yeniledim. Profesyonel değilim deneme amaçlı başladım. Silifke Ziraat Odası Ziraat Mühendisi arkadaşımdan da konu ile ilgili olarak fikir alışverişinde bulunduk. Şu an memnunum. Acemiliğimi attıktan sonra profesyonel olarak devam etmek istiyorum" dedi

Mantar yetiştirmenin çok fazla zahmeti ve masrafı olmadığını belirten Akın, "Ben öncelikle 45 metrekarelik küçük bir alanı seçtim. Önce samanları balya şeklinde alıyoruz, bunları kaynatıyoruz içine kepek ve talaş koyuyoruz. Çuvallara harmanlayıp içine tohumunu atıyoruz ve çuvalları deliyoruz. Bu çuvalları odanın içine hazırladığımız demir raflara asıyoruz. Çuvaldaki bu deliklerden 20 ila 30 gün sonra mantarlar çıkmaya başlıyor. Odanın nemini korumak için klima fan ve sis makinesi kullanıyorum. Havalandırma bölümü yapıldı ve günlük havalandırmasını ve klima temizliğini mutlaka yapıyorum. Dikimi yapalı yaklaşık 25 gün oldu ve mantarları birkaç kez topladım. Pazarı hazır kilo olarak bakarsak 15 ila 20 lira arasında satıyorum. Normalde manav ve pazarlarda bunu 350 gramlık paketlerde satışı yapılıyor. Herkese tavsiye ederim ki pazarımız genişlesin. Silifke'nin sadece çilek ve erikle değil inşallah ilerleyen zamanlarda mantar üretimiyle de duyulmasını istiyorum" dedi.

Ziraat Mühendisleri ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte İstiridye mantarlarında incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, İstridye Mantarı yetiştiriciliğinin Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde yapıldığını ifade ederek, Silifke'de de iki mahallede gerçekleştiğini belirtti.

Doygun Yeşilovacık ve Burunucu mahallesinde yetiştirilen İstiridye Mantarının sınırlarının daha da genişletilmesi ve destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, İstiridye Mantarı yetiştiriciliğine gönül veren Seher Akın'ı verdiği karardan dolayı tebrik etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Merak Edip Başladı Silifke'nin İlk Mantar Yetiştiricisi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement