Mereto Dağı Eteklerinde Sarıkamış Şehitleri Anma Programı Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Mereto Dağı Eteklerinde Sarıkamış Şehitleri Anma Programı Düzenlendi

Mereto Dağı Eteklerinde Sarıkamış Şehitleri Anma Programı Düzenlendi

Batman'ın Sason ilesinde 3 bin rakımlı Mereto Dağı eteklerinde Sarıkamış şehitleri için binlece kişinin katıldığı dev bayrak eşliğinde yürüyüş ve anma programı düzenlendi.

11.01.2019 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın Sason ilesinde 3 bin rakımlı Mereto Dağı eteklerinde Sarıkamış şehitleri için binlece kişinin katıldığı dev bayrak eşliğinde yürüyüş ve anma programı düzenlendi.

İlçe girişinde bulunan merkez köprüden başlatılan dev bayrak eşliğindeki yürüyüşte, katılımcılar 'şehitler ölmez, vatan bölünmez ve en büyük asker bizim asker' sloganları attı. Yürüyüşün ardından ilçe spor salonunda devam eden programda öğrenciler ve öğretmenler tarafından okunan şiir ve şarkılar, salonda duygulu anlara neden oldu. Sunuculuğunu Yatılı Bölge Orta Okulu Türkçe Öğretmeni Meltem Aktaş'ın yaptığı programda günün anlam ve önemini belirten konuşma Okul Müdürü Veysi Bozkurt tarafından yapıldı. Konuşmasında Sarıkamış'ta yaşananların ibret verici ve ders alınması gereken bir olay olduğunu belirten Veysi Bozkurt, "1914 yılının kasım ayında Azap ve Köprüköy, Rus orduları tarafından saldırıya uğradı. Ancak saldırıyı 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa püskürtmüş ve Rus ordusunu dağıtmıştır. Harekatın amacı, dağılan Rus ordusunu tamamen yok edip, Bakü petrollerine ulaşmak ve Alman imparatorluğunun sanayi ihtiyacını karşılamaktı. Aynı zamanda 1877 yılındaki 93 harbini Osmanlı İmparatorluğu kaybetmiş ve Batum, Sarıkamış, Kars, Ardahan ile Artvin Ruslara verilmişti. Toprakları geri almak amacıyla 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekli olan Envar Paşa, 19 Aralık tarihinde Sarıkamış harekatı planlarını kurmaylarına sundu. İlk iki günü başarıyla geçen taarruz, olumsuz hava koşulları nedeniyle seyrini değiştirdi. Kış, 3-4 ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtınayla yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 60 bin Osmanlı askeri donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı şehit oldu. Bu harekatta Ruslarda 32 bin askerini kaybetti. Genelkurmay başkanlığına göre Sarıkamış'ta Osmanlı zayiatları 60 bin ve Rus zayiatı 30 bindir. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değilde ağır kava koşullarından dolayı ölmesidir. Ruslar, Türklerden 200 subay 7 bin eri esir, 20 makinalı tüfekle 30 topu ganimet olarak almışlardır. 5 bin kişi civarında esir alınmıştır" dedi.

Anma programına İlçe Kaymakamı Abdullah Özadallı, 7. Jandarma Tabur Komutanı Mehmet Kahya, Cumhuriyet Savcısı Emre Öksüz, İlçe Emniyet Amiri Komiser Mehmet Murat Sudagezer, Şehit Yakınları Dernek Başkanı Mutalip Çelik, ilçedeki öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. - BATMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mereto Dağı Eteklerinde Sarıkamış Şehitleri Anma Programı Düzenlendi - Son Dakika

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement