Merkel, AB'nin Yeni Başkanı mı Oluyor? - Son Dakika
Güncel

Merkel, AB'nin Yeni Başkanı mı Oluyor?

Merkel, AB\'nin Yeni Başkanı mı Oluyor?

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, 24 Eylül 2017 tarihinde yapılan genel seçimlere "Son kez" diyerek muhafazakar kanat Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı olarak katıldı.

04.05.2019 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, 24 Eylül 2017 tarihinde yapılan genel seçimlere "Son kez" diyerek muhafazakar kanat Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı olarak katıldı.

CDU/CSU toplam oyların yüzde 32.9'unu alarak seçimlerden 'en güçlü kanat' olarak çıktı. Merkel, önce Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon pazarlığı yaptı.

Ama olmadı. Planlanan 'Jamaika Koalisyonu' FDP'nin yan çizmesi yüzünden yattı. Cumhurbaşkanı Frank Walter-Steinmeier'in ağırlığını koyması üzerine Merkel başbakanlığında 'büyük koalisyona devam' (CDU/CSU ve SPD) denildi. Merkel, seçim öncesi olduğu gibi seçimden sonra da bu yasama döneminin kendisi için son olacağını birkaç kez yineledi. Ancak başbakanlığa paralel olarak 2000 yılında üstlendiği CDU Genel Başkanlığı görevini sürdüreceğini de.

Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Geçen yıl ekim ayında yapılan Hessen Eyalet Parlamentosu seçimlerinde CDU'nun yüzde 13.3 oranında oy kayıbına uğrayıp yüzde 27'ye düşmesi üzerine, genel başkanlık görevini bırakacağını ilan etti.

Nitekim geçen yıl aralık ayında düzenlenen kurultayda Saarland'ın eski Eyalet Başbakanı Annegret Kramp Karrenbauer CDU Genel Başkanı seçildi.

Merkel'in geçen yılın başlarında CDU Genel Sekreteri 'seçtirdiği' 'AKK' kısa adıyla tanınan Annegret Kramp-Karrenbauer, yeni görevine başlarken, "Merkel bu yasama döneminin sonuna kadar başbakanımız" diye açıklamalarda bulundu. Başbakan Merkel de, "Bu yasama döneminin sonuna kadar görevdeyim" dedi. Ama son günlerde muhafazakar kanatta, "Merkel başbakanlık görevini AKK'ya ne zaman devredecek?" tartışmaları gündeme geldi.

Hatta CDU'lu bazı çevreler, 2021 yılındaki genel seçimlere AKK'nın güçlü bir pozisyonda katılabilmesi için Merkel'e görevi devretme baskısını artırdı.

Almanya'da yeni bir lider tartışması başlarken, CDU lideri AKK, haziran ayının ilk haftasında yönetim kurulunun 'değerlendirme toplantısı' yapacağını ilan etti. Yani Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin hemen ardından. İşte bu açıklama üzerine CDU'nun AP seçimlerinde oy kaybına uğraması halinde Merkel'in görevi bırakıp Annegret Kramp-Karrenbauer'in başbakan olacağı yönündeki spekülasyonları artırdı. Acaba?

***

Merkel görevi bıraksa bile, AKK'nın başbakan olabilme garantisi yoktur. Çünkü AKK'nın başbakan seçilebilmesi için şu andaki ortak SPD'nin tam desteğine ihtiyaç vardır. Bu da hiç öyle 'çantada keklik' gibi görünmemektedir. Zira SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, bu yasama döneminde CDU lideri AKK'yı Başbakan seçmek istemediklerini şimdiden ilan etmiştir.

Klingbeil, "Biz bu yasama dönemi için Angela Merkel'i başbakan seçtik. Bununla her şey söylenmiştir" diyerek noktayı koydu. Büyük koalisyonun bozulması halinde CDU/CSU'nun yeniden Yeşiller ve FDP ile 'Jamaika Koalisyonu' için masaya oturması teorik olarak mümkündür. Ancak kamuoyu yoklamalarına göre oy oranı her geçen gün artan Yeşiller'in erken genel seçimleri tercih edeceği olasılığı daha ağır basmaktadır. Liberaller olarak bilinen FDP de öyle düşünmektedir. İşte o yüzden Merkel görevi bıraksa bile AKK'nın başbakan olma şansı o kadar da yüksek değildir.

***

Angela Merkel, daha önceki dönemlerde 2021 yılında bitecek bu yasama dönemi sonuna kadar görevde kalacağını ve daha sonra politik hiçbir görev üstlenmeyeceğini söyledi hep. Ama Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in, "Angela Merkel'in gözlerden kaybolup gideceğini kesinlikle tahayyül bile edemiyorum. O sadece saygı duyulan bir şahsiyet değil, aynı zamanda sevgi dolu bütün bir sanat eseridir. Bu makama uygun çok nitelikli bir şahsiyettir" sözleri kafaları karıştırdı.

Juncker'in görev süresi 31 Ekim'de sona eriyor. Kimbilir, belki de Merkel, AB'yi birleştirmek, bütünleştirmek için böyle bir göreve "Evet" der.

Yani politikada 'Asla, asla dememeli' ilkesi dün olduğu gibi bugün de geçerlidir.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Merkel, AB'nin Yeni Başkanı mı Oluyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak
    11:59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'Basın Merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçim sonuçlarını anlık takip etme imkanı, teknik altyapı, simültane tercüme ve canlı yayın imkanı sunacak. Ayrıca, basın merkezlerinde 'Türkiye'nin Seçim Tarihi ve Demokrasi Tecrübesi' temalı sergi de yer alacak.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı
    11:59 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı

    Edirne'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 zanlı tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 200 uyuşturucu hap ve 51 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Zanlılar, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı
    11:58 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin 10 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Şu ana kadar 8 şüpheli yakalanırken, diğer 2 şüphelinin yakalanması için operasyonlar devam ediyor.

  • Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı
    11:58 Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Belen ilçesinde yapılan asayiş denetiminde şüphelenilen bir otomobil durduruldu. Araçta yapılan incelemede çalıntı olduğu belirlenen altınlar bulundu. E.T, M.Ç. ve G.L. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüpheliler emniyete götürülürken, altınlar sahiplerine teslim edildi.

  • Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor
    11:57 Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki Kosovalı futbolcusu Altin Zeqiri, İstanbulspor maçında 3 puan almak istediklerini ve tek odak noktasının Rizespor olduğunu söyledi. Zeqiri, takımın geleceğini düşündüğünü ve sezonu iyi bir noktada bitirmek istediklerini belirtti.

  • Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti
    11:57 Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan bir apartmanın altıncı katındaki evinin balkonundan düşen 70 yaşındaki Hatice A., olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hayatını kaybettiği belirlendi. Alzaymır hastası olan kadının cenazesi, Seydişehir Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı
    11:57 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı kapsamında 2 bin 750 liralık hediye giyim kartı verdi. Müdür Yılmaz Kılınç, ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, öksüz ve yetim çocukların yüzlerini güldürmek ve bayram sevincini yaşatmak istediklerini söyledi.

  • Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı
    11:56 Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı

    Eskişehir, Odunpazarı Müftülüğü Ramazan Ayı Enderun Usulü Teravih Namazı, 'Kur'an Ziyafeti ve İrşad Programı' Gökmeydan Camii'nde gerçekleşti. Okunan Kuran-ı Kerim ve ilahilerden sonra Odunpazarı ilçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, cemaate hitap etti. Eskişehir Dini İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Selçuk Arap farklı makamlarla kıldırdığı teravih namazına, il Müftülüğü Yunus Emre ilahi korosu eşlik etti.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası
    11:55 Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kahvehanede tombala oynadıkları tespit edilen 39 kişiye toplamda 270 bin lira idari para cezası uygulandı. İş yeri sorumlusu ise kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak suçundan işlem gördü.

  • Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu
    11:54 Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu

    Bilecik'in Gölpazarı İlçe Kaymakamı Alparslan Sözen, 6 Şubat depreminden sonra ilçede yaşayan vatandaşın iftar sofrasına misafir oldu. Kaymakam Sözen, deprem felaketinin üzerinden kaç sene geçerse geçsin hiçbir zaman kimseyi yalnız bırakmayacağını belirtti.


Advertisement