'Merkel Desteği" Sarkozy'e Oy Kaybettirdi" - Son Dakika
Güncel

'Merkel Desteği" Sarkozy'e Oy Kaybettirdi"

\'Merkel Desteği" Sarkozy\'e Oy Kaybettirdi"

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, seçim kampanyasına Almanya Başbakanı Angela Merkel'in desteğini alan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e seçmenin verdiği desteğin azaldığı öne sürüldü.

21.03.2012 12:52  Güncelleme: 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 ay kala, Touluse'deki okul saldırısı nedeniyle seçim çalışmalarına ara verilirken, önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve en güçlü rakibi François Hollande'ın yanı sıra 8 adayın daha Elysee Sarayı'nın yeni evsahibi olabilmek için yarışacağı açıklandı.

Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı ile birlikte bir süre önce televizyon programına çıkarken, 22 Nisan'da yapılacak Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tam destek verdiğini açıkladı. Alman Dış Politika Derneği'nin Alman-Fransız ilişkileri sorumlusu Claire Demesmay, Merkel'in bu destekle Fransızlar'a 'Almanya modeli"ni tanıtırken sıkı sosyal reformlarla krizlerin nasıl üstesinden gelineceğini örnek göstermesinin hedeflendiğini söyledi. Ancak, Sarkozy'nin izlediği bu stratejinin işe yaramadığı belirtildi. Deutche Welle, Fransızlar'ın, sosyal refomlar ile Euro krizine Avrupa'daki en dayanıklı ülkenin komşuları Almanya olduğunu çok iyi bilmelerine rağmen kendilerine 'Alman modeli' dayatılmasından hoşlanmadığını aktardı.

Alman Dış Politika Derneği'nden Demesmay, Fransızlar'ın, kendilerine dikte edilen ya da yabancı ülkelerin empoze etmeye çalıştığı modellerden hoşlanmadıklarını, kendi kararlarını kendileri vermeyi, bağımsızlıklarını koruyarak seçimlerini yapmalarını istediklerini söyledi.

Berlin Hür Üniversitesi'nin Fransa Araştırmaları Merkezi'nden tarihçi Etienne François de Almanya Başbakanı Merkel'in, Sarkozy'e istemeden de olsa köstek olduğunu belirterek, 'Sarkozy bu destekle oylarını artırmadı, aksine kaybetti. Görünüşe göre cumhurbaşkanlığı seçimini de kaybetti sayılır. Tabii ki bunu ancak ikinci turun ardından kesin olarak öğreneceğiz ama seçimde belirleyici olan birinci tur olacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kayıtsız şartsız desteği, Sarkozy için çoktan büyük bir koz olmaktan çıktı' diye konuştu. François, Sarkozy'nin de daha sonra bunun farkına vardığını, bunun üzerine Schengen Anlaşması'nı askıya alabileceğini söyleyerek, AB'ne kuşkucu yaklaşan sağcı seçmene şirin görünmeye çalıştığını, son ankette bu çıkışının oylarını arttırdığını hatırlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Merkel Desteği' Sarkozy'e Oy Kaybettirdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement