Merkel İçin Sonun Başlangıcı Mı? - Son Dakika
Güncel

Merkel İçin Sonun Başlangıcı Mı?

Merkel İçin Sonun Başlangıcı Mı?

ALMANYA'nın 7. Başbakanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gerhard Schröder, 2000'li yılların ortalarına doğru hem partisinin tabanı, hem de sol kanadı ile ciddi bir görüş ayrılığı ve gerginlik yaşadı.

12.11.2018 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALMANYA'nın 7. Başbakanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gerhard Schröder, 2000'li yılların ortalarına doğru hem partisinin tabanı, hem de sol kanadı ile ciddi bir görüş ayrılığı ve gerginlik yaşadı. Bu gerginliğin ve görüş ayrılığının nedeni, 'HARTZ IV' olarak bilinen sosyal sistemi ve işpiyasasını içeren 'Gündem 2010' adlı reform politikasıydı.

Sendikalar başta olmak üzere SPD tabanı buna sert tepki gösterdi. SPD sol kanadının öncüsü konumundaki Sosyal Demokrat politikacılar da. Ama Schröder reform planında ısrarlıydı. Küçük ortak Yeşiller de kendisine tam destek veriyordu bu konuda.

Schröder, "Ben Başbakanlık görevime yoğunlaşmak istiyorum" diyerek 6 Şubat 2004'te, 1999 yılında üstlendiği SPD Genel Başkanlığını bırakacağını resmen ilan etti. ve bıraktı da.

***

İşte o günlerde anamuhalefet lideri olan Almanya'nın şu andaki Başbakanı ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Schröder'in parti liderliğini bırakmasının hata olduğunu söyledi. Merkel, "Bu, kırmızı-yeşil koalisyonun (SPD-Yeşiller) sonunun başlangıcıdır. Bu, Schröder'in başbakanlığının sonunun başlangıcıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Gerçekten de öyle oldu. 2005 yılı mayıs ayında yapılan Kuzey Ren Vestfalya (KRV-NRW) Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD'nin hezimete uğraması üzerine, federal düzeyde genel seçim yolunu açmak için Schröder, güven oyu istedi. Tabii 'danışıklı dövüş' olduğu için güven oyu alamadı ve erken seçim yolu açıldı.

***

18 Eylül 2005'te yapılan genel seçimlerde SPD ile Yeşiller, koalisyonu sürdürecek çoğunluğu sağlayamadı.

CDU ile 'kardeş parti' Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) de, koalisyon oluşturmak için yeterli sandalye elde edemedi. Ancak bu yarışı CDU/CSU kıl payı önde bitirmişti.

Her ne kadar seçim akşamı sonuçlar şekillenmeye başlayınca Başbakan Gerhard Schröder, Alman televizyonlarında üstüne basa basa, "Gerçekten partimin 'Ben Başbakan olmak istiyorum' diyen bayan Merkel'in önerisine evet diyeceğine inanıyor musunuz? Ben kilisenin köyde bırakılması gerektiği görüşündeyim", yani bir yerde "Olmaz böyle birşey" dese de, CDU/CSU ile SPD büyük koalisyon hükümeti oluşturarak Angela Merkel, 22 Kasım 2005 tarihinde Almanya'nın 8. Başbakanı olarak koltuğuna oturdu. Hala da oturmakta.

***

Hedefi, 2021 yılında sona erecek olan bu yasama dönemi bitinceye kadar da koltuğunu korumak.

Ama son dönemlerde Merkel, ciddi sıkıntılar yaşamaya başladı. Özellikle sığınmacı politikası yüzünden.

Merkel'in "Wir schaffen das" (Üstesinden geliriz. Başarırız) diyerek Almanya'nın kapılarını sığınmacılara sonuna kadar açması, yalnız aşırı sağcı ve sağ popülist çevreleri değil, muhafazakar kanadın tabanını da küplere bindirdi. Son 2 yılda yapılan eyalet parlamentosu seçimleri ile geçen yılki genel seçimlerde CDU/CSU'nun büyük ölçüde oy kaybetmesi, Merkel'in başını iyice ağrıtmaya başladı. Ancak geçen ay sonlarına doğru yapılan Hessen Eyalet Parlamentosu seçimlerinde CDU'nun hezimete uğraması, Merkel'i pes ettirdi. Daha önceki dönemlerde hem başbakan hem de genel başkan görevinin aynı kişide olması gerektiği görüşünü kararlı bir biçimde savunan Angela Merkel, Hessen seçimlerinin ertesi günü CDU liderliğini bırakacağını ilan etti. Daha doğrusu tepkilerin ve eleştirilerin yoğunlaşacağını bildiği için ilan etmek zorunda kaldı.

****

İşte şimdi de sıra Gerhard Schröder'e geldi. Schröder, geçen hafta Berlin'de düzenlenen bir etkinlikte, "Genel başkanlığı bırakma kararıyla bayan Merkel'in başbakanlığının sonunun başlangıcı başladı" açıklamasında bulundu. Hatta daha da ileri giderek, gelecek yıl ilkbaharda, en geç de yaz başlarında erken genel seçimler yapılacağını ve Merkel'in koltuğunu bu yasama dönemi bitmeden kaybedeceğini bile ileri sürdü.

Yani bir yerde, yaklaşık 14 yıl sonra Schröder rövanşı değerlendirme fırsatı buldu.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Merkel İçin Sonun Başlangıcı Mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement