Merkel-Netanyahu Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Merkel-Netanyahu Görüşmesi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'de son zamanlarda gelişen şartların siyasi çözüme o kadar da çabuk ulaşılamayacağını gösterdiğini belirterek, "Bu durum siyasi çözümden uzaklaşacağımız manasına gelmiyor.

21.10.2015 23:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'de son zamanlarda gelişen şartların siyasi çözüme o kadar da çabuk ulaşılamayacağını gösterdiğini belirterek, "Bu durum siyasi çözümden uzaklaşacağımız manasına gelmiyor. Bu, Beşşar Esed gibi siyasi geleceği olmayan biriyle zaten olmaz" dedi.

Merkel, Berlin'de, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya'nın Suriye'de siyasi bir çözümün bulunması için uğraştığını vurguladı.

Suriye'de son zamanlarda gelişen şartların siyasi çözüme o kadar da çabuk ulaşılamayacağını gösterdiğini dile getiren Merkel, "Bu durum siyasi çözümden uzaklaşacağımız manasına gelmiyor. Bu, Beşşar Esed gibi siyasi geleceği olmayan biriyle zaten olmaz" şeklinde konuştu.

Suriye'de acı çeken insanların acılarının dindirilmesi ve DAEŞ'e karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirten Merkel, "Umarım Esed kendi insanlarını varil bombalarıyla vurmayı durdurur ve Rusya da buna karşı durur" dedi.

Merkel, Halep'te yaşanan "trajedinin" de durdurulması için her şeyin yapılması gerektiğini kaydederek, "Bu duruma karşı herkes sorumluluk almalı. DAEŞ ile mücadele edilmeli, Suriye halkıyla değil" diye konuştu.

"Yahudi soykırımı hakkında Netanyahu dün bir konuşma yaptı, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusuna Merkel, şu şekilde cevap verdi:

"Kendi açımdan nasyonel sosyalistlerin gerçekleştirdiği medeniyet kırılması bu yahudi soykırımı sorumluğunu bildiğimizi söyleyebilirim. Biz bu olayın yeni nesillere tekrar tekrar aktarılmak zorunda olduğuna inanıyoruz. Mesela okul hayatında... Bu sebepten dolayı da tarihimizdeki bu resmin, özellikle bu sorunun değiştirilmesi için bir neden yok".

İsrail Başbakanı Netanyahu ise "Yahudilerin katledilmesi için Adolf Hitler'i, Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni'nin ikna ettiği" yönündeki iddialarını burada da sürdürdü.

"Hitler Holokost'an (Yahudi soykırımı) sorumlu. Bunu kimsenin inkar etmemesi lazım. Ben Hitler ve nasyonal sosyalistlerin 6 milyon Yahudi'nin yok edilmesinden açık bir şekilde sorumlu olduğunu düşünüyorum. Ben Kudüs Müftüsünün Nazilere, Yahudilerin Avrupa'dan kaçmalarını engellemeleri gerektiğini söylediği yönündeki önemli gerçeği de kimsenin inkar etmemesi gerektiğine inanıyorum" diyen Netanyahu, bu konuda  kanıtların bulunduğunu söyledi.

Netanyahu, müftünün, Adolf Hitler, Nazi liderlerinden Heinrich Himmler ve  Holokost'u organize eden Adolf Eichmann'a, Yahudilerin öldürülmesinin ilerletilmesi için ısrar ettiğini savunarak,  müftünün, Himmler ve Eichmann'ın değer verdiği bir danışman olduğu ve Nazilerle işbirliği yaptığını ileri sürdü.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın müftüyü neden yücelttiğini kendisine sorması gerektiğini belirten Netanyahu, müftünün o dönemde Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı yıkacağı yalanının söylediğini ve şiddete neden olunduğunu, ancak caminin hala yerinde durduğunu ifade etti.

Netanyahu, İsrail'in, Mescid-i Aksa'da var olan durumu değiştirmek istemediğini  savunarak, uluslararası toplumun, Abbas'ın kışkırtmalara son vermesini sağlaması gerektiğini belirtti.

İsrail'in Kudüs'te yaptığı duvarı da savunan Netanyahu, "Bu bir duvar değil. Burası İsraillilere karşı  molotofkokteyllerinin atıldığı alanda 7 metre yükseklikteki fiziki bir engel" ifadesini kullandı.

Netanyahu, burada atılan taş ve molotofkokteyllerinden dolayı kısa bir süre önce bir kişinin öldüğünü öne sürerek, "Taşlar ve molotofkokteylleri atıldığında böyle bir engelin yapılması mantıklı.  İnsanlara bu tür nesnelerin isabet etmesini engelliyor" şeklinde konuştu.

Filistinlilerle yeniden ne zaman müzakereler yapılabileceği yönündeki bir soruya karşılık Netanyahu, önce kışkırtmaların son bulması gerektiğini belirtti.

Netanyahu, Rusya'nın müdahalesi Suriye'deki iç savaşın son bulmasını sağlayıp sağlamayacağına ilişkin bir soru üzerine de  Suriye'deki durumun nasıl gelişeceğini söylemenin henüz erken olduğu yanıtını verdi.

Netenyahu, Mekel'in İsrail'in güvenliğini her zaman desteklediği için de Şansölye'ye teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Merkel-Netanyahu Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement