Merkez Bankası 2018 Yılı 87. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu Toplantısı Gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

Merkez Bankası 2018 Yılı 87. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu Toplantısı Gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "2018'in ortalarından itibaren cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme görmekteyiz" dedi.

15.03.2019 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "2018'in ortalarından itibaren cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme görmekteyiz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2018 yılı 87. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu toplantısı gerçekleşti. Merkez Bankası üyeleri ve hissedarların katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya bir konuma gerçekleştirdi. Çetinkaya, küresel büyümenin yılın son çeyreğinde yavaşladığının görüldüğünü kaydederek, "Küresel büyümenin yılın son çeyreğinde yavaşladığını görüyoruz. Beklentiler orta ve uzun vadede daha düşük büyüme hızlarına işaret ediyor. 2018'de küresel ölçekte para politikası normalleşme süreci devam etmiş, yakın dönemde küresel büyüme bölümündeki yavaşlamanın da etkisiyle para politikasının normalleşme adımları hız kesmiştir" ifadelerini kullandı. Çetinkaya, finansal piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşandığını, Mayıs-Ağustos döneminde gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında ciddi bir yavaşlama gözlemlediklerini belirterek, "Gelişmiş ülke merkez bankalarına dair 2019 yıl sonu için beklenen politika faiz seviyelerinin, önemli oranda aşağı bölümü güncellendiği gözlemlenmektedir. Sonuç olarak küresel belirsizliklerin devam etmesine bağlı olarak gelişmiş ekonomilerin para politikası normalleşme sürecinde daha temkinli adımlar atmaları beklenmektedir. Bu gelişmeler 2018 yılında sermaye akımlarının oynak bir seyir izlemesine neden oldu. Finansal piyasalarımızda önemli dalgalanmaların yaşandığı Mayıs-Ağustos döneminde gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında ciddi bir yavaşlama gözlemledik. Yakın dönemdeyse gelişmiş ülkelerde para politikası normalleşme sürecinin hız keseceğine dair beklentilerin güçlenmesiyle küresel, finansal oluşumların ve portföy akımlarının hizmete daha destekleyici bir seyir izlediğini görmekteyiz." diye konuştu.

"2018'in ortalarından itibaren cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme görmekteyiz"

2018'in ortalarından itibaren cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme görüldüğünü dile getiren Çetinkaya, dengelenme sürecinde mal ve hizmet ihracatı performansındaki iyileşmenin güçlü katkısı olduğunu vurguladı. Çetinkaya, yurt içi talep, özel tüketim ve yatırımlardaki gelişmelere bağlı olarak yavaşlarken, net ihracatın katkısının iktisadi faaliyetteki ivme kaymasını önlediğinin altını çizerek, "Ülkemizde iktisadi faaliyet 2016 yılının sonundan itibaren güçlü bir artış izledikten sonra, 2018'in ikinci çeyreğinde dengelenme sürecine girdi. Son dönemde açıklanan veriler, 2018 yılının ikinci yarısında iktisadi faaliyetteki bu sürecin belirginleştiğini gösterdi. Yurt içi talep, özel tüketim ve yatırımlardaki gelişmelere bağlı olarak yavaşlarken, net ihracatın katkısı iktisadi faaliyetteki ivme kaymasını önledi. Yurt içi talebin mevcut görünümü ithalat talebini sınırlayan temel etken oldu. Buna karşılık dengelenme sürecinde mal ve hizmet ihracatı performansındaki iyileşmenin de, güçlü katkısı olduğunu görüyoruz. Bu gelişmelere bağlı olarak 2018'in ortalarından itibaren cari işlemler açığında kayda değer bir iyileşme görmekteyiz" şeklinde konuştu.

"Son aylarda enflasyon göstergelerinde nispeten daha ılımlı bir seyir izledik"

"Ağustos ayında gözlenen kur hareketliliğinin fiyat istikrarı üzerinde oluşturduğu riskleri sınırlamak amacıyla, Eylül ayında güçlü bir parasal sıklaştırma gerçekleştirdik" diyen Çetinkaya, "2018'de enflasyondaki artışın temel belirleyicisi, döviz kuru gelişmeleri ve buna bağlı olarak dönemin üçüncü çeyreğinde petrol ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönündeki gelişmelerde enflasyonu yükseltici etki oldu. Enflasyondaki yükselişi, beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla, 2018 yılı boyunca önemli adımlar attık. Ağustos ayında gözlenen kur hareketliliğinin fiyat istikrarı üzerinde oluşturduğu riskleri sınırlamak amacıyla, Eylül ayında güçlü bir parasal sıklaştırma gerçekleştirdik. Finansal piyasalarda gözlenen aşırı oynaklık karşısında piyasada etkin işleyişi sağlamak için, finansal istikrar odaklı bir dizi önlem aldık. Atılan bu adımlar ve makro ekonomik politikalarda artan koordinasyon, piyasalardaki oynaklığın sınırlanmasında önemli rol aldı. Fiyatlama belirsizliğinin azalmasıyla getiri eğrisinin aşağı yöne eğilimi belirginleşti. Bütün bu gelişmelerin etkisiyle son aylarda enflasyon göstergelerinde nispeten daha ılımlı bir seyir izledik" açıklamalarında bulundu.

"2018 yılı kurumsal dönüşüm sürecinin hızlandığı bir dönem oldu"

Çetinkaya, 2018 yılının kurumsal dönüşüm sürecinin hızlandığı bir dönem olduğuna değinerek, "2018 yılı kurumsal dönüşüm sürecinin hızlandığı bir dönem oldu. İşlevselliği ve verimliliği hedefleyen yeni bir organizasyon yapısını yürürlüğe koyduk. Bankamızı geleceğe taşıyacak dönüşümü tasarlarken, Merkez Bankacılığındaki küresel değişiminin hızını ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ettik. Bütüncül stratejimiz çerçevesinde paydaşlarla iletişimi güçlendirmek amacıyla bir yandan reel sektör temsilcileriyle firma görüşmelerine devam ederken, diğer yandan yatırımcılarla etkileşimleri sürdürdük. Büyük veri uygulamalarını tahmin modellerimize ve para politikası işlemlerine daha fazla dahil etme yönündeki çalışmalarımızı sürdürdük. Bu gelişmeler çerçevesinde cari dengedeki iyileşme eğiliminin belirginleştiğini görüyoruz. Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı doğrultusunda elimizdeki bütün araçları etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz" değerlendirmelerinde bulundu.

Toplantıda söz alarak kendi görüşlerini dile getiren pay sahipleri, taleplerini Çetinkaya'ya iletti. Çetinkaya'nın pay sahiplerinin taleplerini cevaplamasından sonra Banka Meclisi Üye seçimi gerçekleşti. Banka Meclisi üyeliğine Hayrettin Demircan 22 bin 113 oy ile, Ahmet Keçeci de 22 bin 112 oy ile 1 Mayıs 2019 tarihinden 30 Nisan 2022 tarihinin sonuna kadar görev yapmak üzere seçildiler. Denetleme Kuruluna da 22 bin 88 oy ile Mehmet Kaya, 22 bin 87 oy ile Hayrettin Kurt ve 22 bin 79 oy ile de Mehmet Babacan seçildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Merkez Bankası 2018 Yılı 87. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu Toplantısı Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı
    21:17 Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, kaçak silah ve mühimmat sattığı tespit edilen bir kişi yakalandı. Yeşilhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan aramalarda 2 adet 9 mm tabanca, 1 adet seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve bin 846 adet tabanca fişeği bulundu. İş yeri sahibi H.Ç. gözaltına alındı.

  • Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    21:14 Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Kutluhallar köyünde muhtarlık ve köy halkının düzenlediği yağmur duası programında vatandaşlar bir araya geldi. Yağmur duasının ardından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement