Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Naci Ağbal, hızlı başladı! Artık 7 gün 24 saat EFT yapılabilecek - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Naci Ağbal, hızlı başladı! Artık 7 gün 24 saat EFT yapılabilecek

Cumartesi günü göreve gelen TCMB'nin yeni Başkanı Naci Ağbal, icraatlara 'hızlı' başladı. TCMB'nin ödeme sistemi FAST hizmete giriyor. 18 Aralık'ta pilot olarak hizmete girecek uygulama 8 Ocak itibariyle devreye alınacak. Yeni ödeme sistemi ile EFT'de mesai sınırı kalkacak, 7/24 para transferi dönemi başlayacak.

12.11.2020 23:49  Güncelleme: 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bankalar arası para transferi (EFT) için mesai saatlerini beklemeye son. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

Habertürk'te yer alan habere göre; Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) olarak isimlendirilen bu yeni sistemle vatandaşların, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebileceği vurgulandı. Böylece farklı bankalardaki hesaplar arasındaki para transferinde (EFT) saat 17.00 sınırı kalkacak, 7/24 para transferi dönemi başlayacak.

"KISA BİR ZAMAN İÇERİSİNDE"

TCMB'nin resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, FAST Sisteminin, 18 Aralık'tan itibaren pilot uygulama olarak hizmete alınmasının ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılmasının planlandığı aktarılan açıklamada, "Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflenmektedir." denildi.

Açıklamada, FAST Sistemi'yle birlikte ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi'nin de vatandaşların kullanımına sunulacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Böylece, TCMB'nin ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır. Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir."

HANGİ BANKALAR 'FAST'I KULLANACAK?

Türkiye İş Bankası, TCMB'nin 18 Aralık 2020'den itibaren pilot uygulama olarak başlatacağı anlık ödeme sistemi olan FAST sisteminde "Kolay Adres" ile müşterilerine, uzun IBAN numaraları yerine cep telefonu numarası, e-posta veya TCKN gibi bilgileri kullanarak para transferlerini kolaylıkla gerçekleştirmelerini sağlayacağını duyurdu.

1000 TL'YE KADAR

1.000 TL'ye kadar para transferleri İşCep ve İnternet Şubesi kanalıyla yapılabilecek.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek konuya ilişkin açıklamasında; "Artık dileyen herkes, hesabına cep telefonu, e-posta veya TCKN gibi bilgileri tanımlayan müşterilerimize, IBAN yerine Kolay Adres sistemine kaydedilen bu kolay bilgileri kullanarak Fonların Anlık ve Sürekli Transferi yapısı üzerinden çok daha kısa sürede para transferi gerçekleştirebilecek'' dedi.

Para transferindeki bu kolaylığın uzun IBAN numarasının eklenmesi, ezberlenmesi veya hesap numarasının girilmesi gibi zorunlulukları ortadan kaldıracak, müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracağını belirten ''Şimşek Banka dışına yapılacak para transferleri de, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi sayesinde 7/24 dijital kanallarımızdan gerçekleştirilebilecek. Bireysel müşterilerimiz 2 Kasım 2020 tarihinden itibaren İşCep ve İnternet Şubemiz üzerinden cep telefonu ve e-posta gibi Kolay Adres bilgilerini tanımlayabilmeye başladılar, yakın zamanda ticari müşterilerimiz de bu uygulamayı kullanabilecekler. Kolay Adres ile para transferleri ise Fonların Anlık ve Sürekli Transferi'nin hayata geçmesi ile başlayacak." diye konuştu.

"HIZLI VE KOLAY"

Akbank da Merkez Bankası'nın 8 Ocak itibariyle sunacağı FAST sistemi ve Kolay Adres uygulaması ile müşterilerinin IBAN yerine telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta bilgileri ile 7/24, hızlı ve kolay para transferi yapılmasına imkan sağlayacağını bildirdi. Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tugal yaptığı açıklamada "Müşterilerimiz Akbank dijital kanallarından, güvenli bir şekilde ve saniyeler içerisinde Kolay Adres tanımlamalarını yapabiliyor. 8 Ocak 2020 tarihi itibariyle Kolay Adres ile para transferi işlemlerini 7/24, hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilecekler. Bu yenilikçi uygulama ile artık para transferleri için uzun IBAN numarasını paylaşma, kopyalamaya çalışma gibi zorluklar ortadan kalkıyor. Ödeme ekosisteminde başlayacak bu yeni dijital dönemde bizler de müşterilerimize tüm bu kolaylıkları Akbank dijital kanallarından sunuyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Merkez Bankası\'nın yeni Başkanı Naci Ağbal, hızlı başladı! Artık 7 gün 24 saat EFT yapılabilecek

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Naci Ağbal, hızlı başladı! Artık 7 gün 24 saat EFT yapılabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • yılmaz: ucuzdan dolarları alın zengini daha zengin yapin öylemi devam edin böyle 8 1 Yanıtla
  • Vatandaş: 2020 yılını tekrar yaşamayalım yeterince olaylar felaketlerle geldi geçiyor. Tarihler Ocak 2021 olması gerekiyor hayırlı olsun 6 1 Yanıtla
  • Kamu: NE ADRESİ, TC KİMLİK NUMARASI VATANDAŞ EFT İŞLEMİNİ ZOR YAPIYOR.DOLANDIRILIĞA DAVETİYE ÇIKARTIYORSUNUZ.SORDUNUZMU VATANDAŞA ANKAT YAPTINIZMI EŞLEŞTİRMEYMİŞ.HER İŞ BİTMİŞ ADRES EŞLEŞTİRME KALMIŞ. 0 5 Yanıtla
  • Kamu: Neymiş adres, e posta eşleştirme.60 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞ anlıyabiliyormu bu sistemi.Halka hitap etmeyen gereksiz uygulamalar.EFT yapılsın adres eşleşme vs saçma uygulamalar uygun değildir. 0 5 Yanıtla
  • hakan: bu onun başlattığı bir proje değil ki??? 0 5 Yanıtla
  • esra: sogana muhtaç ettiniz insanları. para n olsun eft havale et .fakirin halinden anlayan yok .bu coronada zamanında işsizlik kimsede para kalmadı eft yapsın 3 1 Yanıtla
  • yılmaz: dolar düşmez daha azar dolar 2 1 Yanıtla
  • umut: akıllı biri gelsede bizi kurtarsın bu yoksullukta bişey alınmıyor vallahi 1 2 Yanıtla
  • ah ah: koskoca Türkiye nin düşürüldüğü duruma bak ya ülenin merkez bankası başkanı demiş ki haftanın her saati eft yapılacak yav arkadaş dünyayı 20 sene geriden takip etmeyi bu kadar sevmeyin sanki kendiniz iczt etmiş gibi tüm gelşmiş ülkelerde 20 sene önce vardı birde bir ülke düşünün halkının 7-24 eft yapacak bir parası varmı acaba ulan 2300 liranın ne kadarını eft yapacn hızlı başlamışmış hadi oradan en fazla 2 sene daha kandırırsınız milleti geldiğiniz gibi gideksiniz 0 2 Yanıtla
  • hasan: eft kaldırın yok epostayla yok telefonla eft dolandırıcılık baska birsey degil hesapları boşaltın öylemi bir telefonla 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek
    13:38 Çevre Bakanı Özhaseki: Bugün 76 Bin Konutun Dağıtımı Gerçekleştirilecek

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da gerçekleştirilen bir programda yaptığı konuşmada, bugün çekilecek kura ile 76 bin konutun dağıtımının gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Özhaseki ayrıca, Hatay'a yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, depremden bu yana 224 milyar TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı
    13:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Genç Girişimcilerle İftar Yaptı

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Başkan Alan'ın ev sahipliğinde bir araya gelen genç girişimciler, sorunları ve çözüm yollarını istişare etti. İftar sonrası yapılan toplantıda, şehrin sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunuldu ve gelecekte Elazığ'ı yönetecek gençlerin yetişmesi hedeflendi.

  • Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı
    13:32 Adıyaman'da sigortalı çalışan sayısı deprem öncesi rakamları aştı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman'da, afet öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının şu anda 82 bine çıktığını belirtti.

  • Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı
    13:30 Bakan Işıkhan: Adıyaman'daki sigortalı kişi sayısı deprem sonrası arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısının arttığını açıkladı. Deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısı depremde 34 bine düşmüşken, şu anda Adıyaman'da 82 bin sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bakan Işıkhan, deprem sonrası yapılan desteklerin ve teşviklerin bu artışta önemli bir rol oynadığını belirtti.

  • Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu
    13:18 Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu

    Dardanel, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, Kalabaklı ve Çanakalan köylerinde 10 bin kızılçam fidanıyla 'Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı' oluşturdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Niyazi Önen, törende yaptığı konuşmada, Dardanel'in 40 yıldır üretim yaparak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağladığını belirtti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da Dardanel'in önemli bir marka olduğunu vurgulayarak, aileye teşekkür etti.

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:15 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 değer kazanarak 8.852,28 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,28 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 5,06 ile spor oldu. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor.

  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.

  • Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az
    12:57 Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az

    Karadeniz'de sezonun en bereketli dönemi yaşanırken, balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgisi azaldı. Balıkçılar, istavritin kilosunun 40-50 TL olduğunu belirtirken, satışların durgun olduğunu ve balığın tercih edilmediğini ifade etti.

  • Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı
    12:54 Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçe geneline dağılmış olan küçük sanayi esnafını sektörel bazda ortak çalışma alanlarında bir araya getirmek amacıyla yeni imar planları hazırladıklarını belirtti.


Advertisement