Merkez Bankasının Karar Metninden 3 Önemli Cümle Çıkarıldı! Peki Bu Ne Anlama Geliyor - Son Dakika
Güncel

Merkez Bankasının Karar Metninden 3 Önemli Cümle Çıkarıldı! Peki Bu Ne Anlama Geliyor

Dün faiz kararını açıklayan Merkez Bankası faizlerde bir değişiklik yapmadı. Ancak Merkez'in açıkladığı metinde 3 önemli cümle bu sefer yer almadı. Merkez Bankası böylece faiz artırımlarını sürdürmeyeceğini belirtirken faiz indirimine de kapı araladı.

14.12.2018 10:03  Güncelleme: 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası politika faizine dokunmadı ve yüzde 24'te sabit bıraktı. Ancak bir önceki toplantıdaki "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" cümlesi başta olmak üzere 25 Ekim'de metinde yer alan 3 cümlenin çıkarılması Merkez, artık öncelikle 'ek sıkılaştırma yapmayacağı' yani faiz artırımlarını sürdürmeyeceğini belirtirken faiz indirimine de kapı araladı. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Merkez faiz oranını sabit tuttuğunu açıklarken Ekim ayındaki metinde olduğu gibi önce ekonomideki dengelenme eğilimine ardından da faiz artırımı ile birlikte ekonomide yavaşlama olduğuna dikkat çekildi.

BİR PARAGRAF METİNDEN ÇIKTI

Ancak Ekim ayında var olan ve faiz indirimi bir yana enflasyon risklerinin çok yüksek olduğu belirtilerek sonraki toplantılarda da faiz artırımına gidilebileceği cümlesi 'kararlılıkla' kelimesi ile güçlendirilmişti. İşte bu cümleler metinden çıkarıldı. Bunun yerine enflasyon görünümünde iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği belirtildi. Tam cümle şöyle oldu: İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir.

Yani önceki metne göre risk vurgusu olabildiğinde azaltıldı. Çıkarılan cümle ise şöyleydi: "Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamanın enflasyon görünümündeki bozulmayı kısmen sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir."

ARTIK KARARLI DEĞİL

Sonrasında ise her zaman olduğu gibi Merkez Bankasının fiyat istikrarı için elindeki tüm araçları kullanacağı vurgulanırken "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" cümlesi çıkarıldı. Uzmanlara göre bu ise bir sonraki toplantıda faiz indirilmesinin önündeki güçlü cümlelerin metinden çıkarılması yani indirime kapı aralandığı şeklinde yorumlandı. Geri kalan cümleler ise her metinde yer alan şu şartlı cümle oldu: "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." Ancak bu cümleçok şartlı olduğu için faizin yerinde sayacağı veya artırılacağına yönelik bir niyet olarak algılanmıyor.

Merkez Bankasının Karar Metninden 3 Önemli Cümle Çıkarıldı! Peki Bu Ne Anlama Geliyor

Son Dakika Güncel Merkez Bankasının Karar Metninden 3 Önemli Cümle Çıkarıldı! Peki Bu Ne Anlama Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
    10:52 Trabzon'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

    Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı. Kazada araçtaki Seher Hancı (64) olay yerinde hayatını kaybetti, sürücü Ahmet, eşi Ayşe ve kuzeni Abdurrahman Bostan yaralandı. Yaralılar Vakfıkebir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve genel sağlık durumları iyi.

  • Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı
    10:52 Bilecik'teki minikler Filistin'e yardım eli uzattı

    Bilecik İl Müftülüğü Hamidiye 4-6 Yaş Kur'an Kursu'nda eğitim gören minik öğrenciler, kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarıyla 'Özgür Filistin'in Yanındayız' kampanyasına destek oldu. Kumbaralarını Türkiye Diyanet Vakfı Bilecik Şubesi aracılığıyla Filistin'e gönderen minikler, paylaşma ve yardımlaşma duygusunu öğreniyor.

  • Tatvan'da kar yağışından mahsur kalanlar kurtarıldı
    10:52 Tatvan'da kar yağışından mahsur kalanlar kurtarıldı

    Bitlis'in Tatvan ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar, karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı.

  • İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı
    10:52 İstanbul İhracatı Yılın İlk İki Ayında Yüzde 25,2 Arttı

    İstanbul İhracatçı Birliklerinin (İİB) ihracatı yılın ilk iki ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 2 milyar 48 milyon dolara yükseldi. İİB üyesi birliklerin farklı sektörlerdeki ihracatları da artış gösterdi.

  • Van Gölü'ne dikkat çekmek için Berit Dağı'na tırmandılar
    10:51 Van Gölü'ne dikkat çekmek için Berit Dağı'na tırmandılar

    Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bir araya gelen dağcılar, Van Gölü'ne dikkat çekmek için karla kaplı Berit Dağı'na tırmandı. Zirveye ulaşan dağcılar, 'Van Gölü kirlemesin, mavi kalsın' pankartını açarak farkındalık oluşturdu.

  • Afyonkarahisar'da Kaçak Av Yapan 3 Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı
    10:51 Afyonkarahisar'da Kaçak Av Yapan 3 Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Salar beldesinde, kaçak av yapıldığı bilgisi üzerine jandarma ekipleri harekete geçti. Yapılan aramada 3 adet ruhsatsız av tüfeği ve 3 kınalı keklik ele geçirildi. Şahıslar gözaltına alındı.

  • Erzurum Hınıs'ta Çevik Kuvvet Tatbikatı Gerçeği Aratmadı
    10:51 Erzurum Hınıs'ta Çevik Kuvvet Tatbikatı Gerçeği Aratmadı

    Erzurum'un Hınıs ilçesinde, Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan çevik kuvvet grup amirliği, muhtemel olaylara müdahale tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta yer alan personelin hareket tarzı ve görüntüleri gerçeği aratmayacak şekildeydi. Ayrıca personele toplumsal olaylara müdahale eğitimi de verildi.

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yerel seçimlerde alınacak tedbirlerle ilgili toplantı yaptı
    10:51 Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yerel seçimlerde alınacak tedbirlerle ilgili toplantı yaptı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirecek olan yerel seçimlerde alınacak tedbirlerle ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı, Seçim Kurulu Başkanı İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve siyasi parti başkanları katıldı. Toplantıda, seçimlerde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınabilecek güvenlik önlemleri ve tedbirler konuşuldu. Vali Aygöl, halkın güvenliği için vatandaşların da sorumluluklarını alacaklarına inandığını belirtti.

  • Samsun Büyükşehir Belediyesi Engelli Bireylere Ev Ziyareti Yapıyor
    10:49 Samsun Büyükşehir Belediyesi Engelli Bireylere Ev Ziyareti Yapıyor

    Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Hizmetleri Birimi, engelli bireyleri evlerinde ziyaret ederek talep ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyor. Engelli bireylerin anneleri için de özel etkinlikler düzenleniyor.

  • TDV, Ramazan yardımlarını deprem bölgesine yönlendiriyor
    10:48 TDV, Ramazan yardımlarını deprem bölgesine yönlendiriyor

    Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Ramazan ayıyla birlikte deprem bölgesindeki depremzedelere yardımlarını ulaştırmaya başladı. TDV Genel Müdürü İzani Turan, geçen sene olduğu gibi bu sene de deprem bölgesine öncelik verdiklerini ve iftar çadırları kurduklarını belirtti. Ayrıca, alışveriş ve yardım kartlarıyla da depremzedelere ve ihtiyaç sahibi ailelere yardımların ulaştırıldığını söyledi. TDV ayrıca, çocuklara bayramlık kıyafetler ve oyuncaklar dağıtarak onların bayramı sevinçle karşılamalarını sağlayacak.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarım ve Sağlık Politikalarını Zenginleştirecek
    10:48 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarım ve Sağlık Politikalarını Zenginleştirecek

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarım, sosyal politikalar, kadın ve sağlık politikalarını zenginleştirerek devam ettireceklerini söyledi.


Advertisement