Mersin Arkeoloji Müzesi'ni Bakanlar Avcı ve Elvan Açtı - Son Dakika
Kültür Sanat

Mersin Arkeoloji Müzesi'ni Bakanlar Avcı ve Elvan Açtı

Mersin Arkeoloji Müzesi'ni Bakanlar Avcı ve Elvan açtı Yapımı üç yılda tamamlanan ve 'yaşayan, yaşatan, öğreten müze' olarak günümüz modern teknolojileri kullanarak hayata geçirilen Arkeoloji Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde hizmete girdi Bakan Avcı, "Ülkemiz bugün itibariyle modern...

18.05.2017 19:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Arkeoloji Müzesi'ni Bakanlar Avcı ve Elvan açtı

Yapımı üç yılda tamamlanan ve 'yaşayan, yaşatan, öğreten müze' olarak günümüz modern teknolojileri kullanarak hayata geçirilen Arkeoloji Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde hizmete girdi

Bakan Avcı, "Ülkemiz bugün itibariyle modern müzecilik konusunda dünyaya örnek teşkil edecek müzelere ev sahipliği yapmakta"

Elvan, "Ziyaretçiler sadece eserleri görmekle kalmayacaklar, istedikleri duyguyu alabilecekler"

MERSİN - Mersin'de 7 bin 465 metrekarelik alanda, günümüz modern teknolojileri kullanılarak yapılan Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından hizmete açıldı.

Mersin'in merkez Yenişehir ilçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yapılan ve inşaatı üç yılda tamamlanan Arkeoloji Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde iki bakanın katılımıyla hizmete girdi. Müze bahçesinde düzenlenen açılış törenine, Bakan Avcı ve Bakan Elvan'ın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, milletvekilleri ve protokol üyeleri katıldı.

Elvan: "Ziyaretçiler sadece eserleri görmekle kalmayacaklar, istedikleri duyguyu alabilecekler"

Açılışta konuşan Kalkınma Bakanı Elvan, Müzeler Günü'nde sabah Adana'da Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptıklarını, şimdi de Mersin Arkeoloji Müzesi'nin açılışını gerçekleştireceklerini söyledi. Arkeoloji Müzesi'nin hayırlı, uğurlu olmasını dileyen Elvan, bir önceki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya ve emeği geçenlere teşekkür etti. Mersin Arkeoloji Müzesi'nin adeta bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Elvan, "Bu kompleks müze olmanın yanında sosyal donatılarıyla aynı zamanda bir bilim yuvası olma özelliği taşıyor. Eski dönemlerde olduğu gibi ziyaretçiler sadece eserleri görmekle kalmayacaklar, istedikleri duyguyu alabilecekler. Gençlerimizin, çocuklarımızın tarihi sevecekleri bir atmosfer ortamı oluşacak. Ayrıca, gündelik ihtiyaçlarını da yine buradan karşılayabilecekler. Tarih içerisinde yolculuk yaparken, o yolculuğu günümüze taşıyacak kodları çözebilecek her türlü donanım müzemizde sağlanmış durumda" dedi.

"Biz tarihe hiçbir zaman ideolojik gözle bakmadık, bakmayacağız" diyen Elvan, şöyle devam etti: "Arkeolojiye ideolojik gözle bakmadık, bakmayacağız. Tarihe, büyük insanlık tarihinin bir devamı olarak baktık. Her tarihi miras, insanlığın hangi döneminde olursa olsun insanlığın ortak mirasıdır. Bu topraklar da bin yıllık Türk İslam medeniyetinin birikimi ve insanlığın ortak mirasıdır. Onun öncesindeki uygarlıkların birikimi de yine insanlığın ortak mirasıdır. Ama şunu açık yüreklilikle söylemem lazım; Türkiye'nin, bizim insanımızın sahip çıktığı bir mirastır. Bu coğrafyada yaşayan en uzun medeniyet, inşallah kıyamete kadar da yaşayacak olan medeniyet kurduğumuz, bin yıldır yaşattığımız, ait olmakla şeref duyduğumuz medeniyettir. Onun için hangi dönemin sanatı, hangi dönemin uygarlığı olursa olsun öncelikli olarak bu birikimi önce Türkiye'ye sonra bütün dünyaya kazandırmak, korumak, sahip çıkmak en çok bizlere yakışır. Mersin, bir kültür şehri de oluyor. İşte bu müze, bunun örneğidir. Turizm yatırımlarımızla Mersin'i ülkemizin önde gelen turizm merkezlerinden biri haline getireceğiz."

Avcı: "Ülkemiz bugün itibariyle modern müzecilik konusunda dünyaya örnek teşkil edecek müzelere ev sahipliği yapmakta"

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı da Akdeniz'in en büyük limanlarından birine sahip, sanayi, ticaret, tarım ve turizmi birleştirerek hızlı bir büyüme ve kalkınma gerçekleştiren Mersin'de modern müzecilik anlayışıyla yapılarak Türkiye'nin önde gelen müzelerinden biri olan Arkeoloji Müzesi'ni açacaklarını söyledi. Bugün itibariyle Bakanlığına bağlı 198 müze, 138 ören yeri ve 125 türbe ile Bakanlık denetiminde 231 özel müze ve bin 583 koleksiyoner bulunduğu bilgisini veren Avcı, "Ülkemiz bugün itibariyle modern müzecilik konusunda dünyaya örnek teşkil edecek müzelere ev sahipliği yapmakta ve her geçen gün bu müzelere yenisi eklenmektedir. Son 15 yılda Türkiye'de müzecilik ve müze turizmi konusunda önemli bir değişim yaşandı. Bütün dünyada müzeciliğin fonksiyonları, işlevi, yönetim sistemi, işleyişi, kullandığı teknolojiler, pazarlama ve tanıtım teknikleri değişti. Gelişen ve değişen bu müzecilik modelinde, ziyaretçi odaklı yaklaşıma geçildi. Biz de bu çerçevede, gerek Milli Eğitim Bakanlığımızla gerek Gençlik ve Spor Bakanlığımızla imzaladığımız protokollerle müzelerimizi, ören yerlerimizi aynı zamanda birer eğitim ortamı olarak değerlendiriyoruz. Her müze aynı zamanda bir eğitim ortamıdır. Onun için müzelerimizin en öncelikli hedef kitlesini de öğrencilerimiz, gençlerimiz ve öğretmenlerimiz oluşturuyor" diye konuştu.

Bu ülkede pek çok medeniyetin değerli eserlerinin müzelerde yer aldığını ifade eden Avcı, özellikle gençlerin, öğrencilerin kendi tarihlerini ve eserlerini öğrenmelerini öncelediklerinin altını çizdi. Avcı, "Ama bu, bu topraklarda yaşamış uygarlıkların hepsine sahip çıkma bilincimizde de bir azalmaya neden olmamalıdır. Nitekim Mersin'de Ortaçağ değerleri ile Selçuklulara ait kültürel değerler iç içe yaşamaktadır. Özellikle kültür turizminin ve inanç turizminin birlikte yaşandığı Mersin'de Hristiyanlar tarafından büyük ilgi gören St. Paul Kilisesi ve Kuyusu, Alahan Manastırı ve Müslümanlar tarafından ziyaret edilen Eshab-ı Kehf önemli ziyaret mekanlarındandır. Böylesine büyük bir kültürel zenginliğe sahip olan Mersin'de 1978 yılından beri hizmet veren mevcut müze binasının sergileme alanının yetersizliğini hepiniz biliyorsunuz. Böylesine büyük arkeolojik potansiyelinin de Bakanlığımızca çağdaş müzecilik anlayışına uygun yeni bir müze binasına konması 2013 yılında kararlaştırılmıştır. O tarihten bugüne kadar bu müzenin tamamlanması için katkılarını esirgemeyen başta Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan ve Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'e teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Arkeoloji Müzesi ile ilgili bilgi de veren Avcı, müzenin toplam alanının 7 bin 500 metrekare, sergileme alanlarının 2 bin 500 metrekare, depo alanlarının bin 500 metrekare ve açık alanının da 3 bin 500 metrekare olduğunu söyledi. Müzede çevre düzenlemesi olarak 30 milyon liraya yakın harcama yapıldığını belirten Avcı, tüm müzecilerin Dünya Müzeler Günü'nü kutlayarak, Türkiye genelinde 38 müzenin bugün gece saat 23.00'e kadar ücretsiz olarak gezilebileceğini söyledi.

Mersin Valisi Çakacak ise Mersin'in bugüne kadar kültür ve turizm alanında hak ettiği konuma gelmesi için her türlü desteği sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Türkiye'nin sergilemiş olduğu kalkınma hamlesinden Mersin'in en üst düzeyde istifade etmesine öncülük eden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'a teşekkür etti. Mersin'in zengin doğal güzellikleri, eşsiz kültürel varlıkları ve farklı inanç, din ve kültürlerin sevgi ekseninde kardeşlik duygusu içerisinde buluşmasına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Çakacak, "Mersin, tarihin her döneminde birçok uygarlığa kesintisiz ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim yeri, canlı bir ticaret, kültür ve sanat kenti olarak daima çekim ve cazibe merkezi olmuştur. Bizler de geçmişimizden miras kalan bu eşsiz kültürel zenginlikleri ortaya çıkarma, koruma ve gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğu taşımaktayız" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, Bakan Elvan ve protokol üyeleri kurdele keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi. İki Bakan daha sonra müzeyi gezdi.

Mersin Arkeoloji Müzesi\'ni Bakanlar Avcı ve Elvan Açtı
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Mersin Arkeoloji Müzesi'ni Bakanlar Avcı ve Elvan Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor
    16:30 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek. Festivalde, Onur, Bilge Olgaç Başarı ve Genç Cadı ödülleri sahiplerini bulacak. Festivalin teması bu yıl 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla' olarak belirlendi. Festivalin film seçkisi ve programı ise yakın zamanda açıklanacak. Açılış töreninde ödüller sahiplerine takdim edilecek.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi
    15:59 Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi'nin ortak kullandığı kültür merkezi için "Rezalet" diyen Tamer Karadağlı'ya "Seçim telaşı sarmış, siyaset yapsın diye Antalya'ya göndermişler. Binanın bakım hizmetleri bakanlığa aittir" dedi. Tamer Karadağlı da Böcek'in sözlerini yalanladı.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor
    15:19 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor

    Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın başkanlık edeceği 14. Beijing Uluslararası Film Festivali, 18-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Festivalde 118 ülkeden seçilen 15 film Tiantan Ödülü için yarışacak. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak davet edildi ve birçok Brezilyalı film yapımcısı ve şirket temsilcisi katılacak. Festival kapsamında 240'tan fazla yerli ve yabancı film gösterime girecek.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi
    13:59 Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Malazgirt Fen Lisesi ve Malazgirt Kütüphane Müdürlüğü tarafından ilçede Kütüphane Haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Malazgirt Halk Kütüphanesi Müdürü Takyettin Taş, kütüphanelerin insana pozitif enerji verdiğini belirtti. Programda kütüphanesinde en çok kitap okuyanlara ödüller verildi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.


Advertisement