Mersin'de arı kovanlarına sinek ilaçlı saldırı - Son Dakika
3.Sayfa

Mersin'de arı kovanlarına sinek ilaçlı saldırı

Mersin'de arı kovanlarına sinek ilaçlı saldırı Erdemli ilçesinde 3 arıcının kovanlarının kırıldığı, bir arıcının ise kovanlarına sinek ilacı sıkıldığı iddia edildi Hasat yaklaşırken arı kovanlarına yapılan saldırılar üzerine Mersin Arıcı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, zarar...

24.07.2020 10:05  Güncelleme: 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de arı kovanlarına sinek ilaçlı saldırı

Erdemli ilçesinde 3 arıcının kovanlarının kırıldığı, bir arıcının ise kovanlarına sinek ilacı sıkıldığı iddia edildi

Hasat yaklaşırken arı kovanlarına yapılan saldırılar üzerine Mersin Arıcı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, zarar gören arıcıların işletmeleri inceleyip, açıklamalarda bulundu

MERSİN - Mersin'in Erdemli ilçesinde son günlerde arıcılara ait kovanlara kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce zarar verildi. İddiaya göre bir arıcıya ait kovanlara da sinek ilacı sıkılarak arılar telef edildi.

3 arıcının kovanlarının kırılması, bir arıcının da kovanlarına sinek ilacı sıkıldığı iddiası üzerine Mersin Arıcı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, zarar gören arıcıları ziyaret etti.

İncelemeler sırasında basın mensuplarına yaşananlarla ilgili bilgi veren Kurt, kovanlara ve arı kolonilerine zarar verilmesine bir anlam veremediklerini, il genelinde de kovan hırsızlığı vakalarına sıklıkla rastlanıldığını, yaşananların ise arıcılığa büyük zarar verdiğini söyledi.

"Üreticilerimiz ciddi şekilde mağdur"

Kurt, "Son dönemlerde yaşadığımız en büyük sıkıntı, tarımın olmazsa olmazı dediğimiz, bel kemiği bu arılarımız ne yazık ki kimliğini bilemediğimiz kişiler tarafından hem koloni barındıran kovanlarımız, hem de içindeki petekleri parçalandı. O da yetmezmiş gibi sinek ilacı diye tabir ettiğimiz zehirle kovanlarımız zehirlendi. Üreticilerimiz ciddi şekilde mağdur" dedi.

Yaşananların arıcıların emeklerine ve mesleğe duydukları aşka zarar verdiğini anlatan Kurt, "Ne yazık ki şu üretim zamanında, bal hasat zamanında şu canlılara kıymanın anlaşılabilir ve anlatılabilir, vicdanen ve ahlaka yakın bir tarafı yok" şeklinde konuştu.

Kurt, bu saldırıları gerçekleştirenlerin biran önce bulunmasını istediklerini kaydetti.

"Özellikle verimli arılara zarar veriliyor"

Kovanlarına zarar verilen genç arıcı Yusuf Göktepe de, "Arılarımızı iyi bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. En iyi şekilde bal üretebilmek için göçebe bir şekilde devam ediyoruz. Ama zamanlardaki tatsız olaylar canımızı sıkıyor. Emeklerimizin boşa gittiğini görüyoruz. Arılarımız telef ediliyor. Kovanlar yıkılıyor ve özellikle güçlü ve bal alabileceğimiz verimli arılara zarar veriliyor. Kolluk kuvvetlerine başvurduk. Bu durum bizi çok üzüyor"dedi.

"Arıların öldüğünü kendi gözümle gördüm"

Arılarına sinek ilacı sıkıldığını anlatan arıcı Durmuş Aydoğdu da, "Bu yıl kendimi geliştirdiğimi düşünürken kolonilerimi iyileştirdiğimi düşünürken, kim olduğunu bilmediğimiz insanlar kovanlarımıza ilaç sıktılar. Kovanlarımın önündeki uçuş tahtalarına sinek ilacı sıkıldığını düşünüyoruz. Çünkü bunun daha önce örnekleri var. İçine ilaç sıkılıp komple ölen koloniler var. Bombus arısı dediğimiz seralarda kullanılan arının gelip uçuş tahtasında öldüğünü, arıya içmesi için bıraktığım suyun üzerinde sarıcan arıların öldüğünü kendi gözümle gördüm, fotoğrafladım, tespit ettim" diye konuştu.

"Ayı bile yiyeceğini yer arıya zarar vermez"

Çocukluğundan beridir arı kovanları arasında olduğunu anlatan 80 yaşındaki Mustafa Tok ise, "Ayı karnı doyana kadar balı yer, bırakır çeker gider. Arıya hiçbir zarar vermez. Arı yine aynı sağlam kalır. Ama sahipsiz buldukları arıyı insanlar ne yapıyor, helak edip atıyor. Balını yiyor, çerçevesini kırıyor, içine ilaç sıkıyor veya çalıp götürüyor" şeklinde konuştu.

Mersin\'de arı kovanlarına sinek ilaçlı saldırı
Kaynak: İHA

Son Dakika 3.Sayfa Mersin'de arı kovanlarına sinek ilaçlı saldırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te 192 şüpheli çember operasyonlarıyla yakalandı
    11:27 Gaziantep'te 192 şüpheli çember operasyonlarıyla yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yapılan çember operasyonlarında, hırsızlık, narkotik, yaralama, dolandırıcılık gibi çeşitli suçlardan aranan 192 şüpheli yakalandı. Yakalanan şahısların tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Didim'de TKP/ML Terör Örgütü Propagandası Yapan Şahıs Yakalandı
    11:27 Didim'de TKP/ML Terör Örgütü Propagandası Yapan Şahıs Yakalandı

    Aydın'ın Didim ilçesinde, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Didim İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen koordineli çalışmada, TKP/ML terör örgütü propagandası yapmak suçundan aranan M.M.D. isimli şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

  • İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan sevgililer yakalandı
    11:26 İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan sevgililer yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yasa dışı silah ticareti yapan ve sevgili oldukları öğrenilen çiftin evine operasyon gerçekleştirildi. Adreste yapılan aramada çok sayıda ruhsatsız silah ve silah imalatında kullanılan malzemeler ele geçirilirken, 2 şüpheli gözaltına alındı. Olayla ilgili C.G.Ç. ve sevgilisi C.K. gözaltına alınarak emniyete götürüldü. C.G.Ç.'nin daha önce çeşitli suçlardan kaydının bulunduğu ortaya çıktı.

  • Sivas'ta Jandarma Ekipleri 157 Şüpheliyi Yakaladı
    11:23 Sivas'ta Jandarma Ekipleri 157 Şüpheliyi Yakaladı

    Sivas İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalarda 157 şüpheli şahıs yakalandı. Uygulamalar sonucunda 5 gram kubar esrar ve 31 bin 000 adet makaron ele geçirildi. Ayrıca, alkol etkisi altında araç kullanmak ve sürücü belgesiz araç kullanmak suçlarından 21 kişiye idari para cezası uygulandı.

  • İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan çiftin evine operasyon
    11:22 İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan çiftin evine operasyon

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yasa dışı silah ticareti yapan ve sevgili oldukları öğrenilen çiftin evine operasyon gerçekleştirildi. Adreste yapılan aramada çok sayıda ruhsatsız silah ve silah imalatında kullanılan malzemeler ele geçirilirken, 2 şüpheli gözaltına alındı. C.G.Ç.'nin yağma, gasp, kasten yaralama ve oto hırsızlığı suçlarından 34 adet kaydının bulunduğu ortaya çıktı.

  • Diyarbakır'da otomatik silahlarla havaya ateş eden zanlılar tutuklandı
    11:22 Diyarbakır'da otomatik silahlarla havaya ateş eden zanlılar tutuklandı

    Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde bir kahvehanede otomatik silahla çevreye ateş eden 4 zanlıdan 3'ü tutuklandı. Zanlılar, bir kavganın ardından kahvehaneyi tehdit etmiş ve akşam saatlerinde maskeli olarak gelerek ateş etmişlerdi. Polis ekipleri tarafından yapılan operasyonla zanlılar yakalandı.

  • Diyarbakır'da kahvehanede silahlı saldırıya tutulan zanlılardan 3'ü tutuklandı
    11:20 Diyarbakır'da kahvehanede silahlı saldırıya tutulan zanlılardan 3'ü tutuklandı

    Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bir kahvehanede otomatik silahla çevreye ateş eden 4 zanlıdan 3'ü tutuklandı. Şüpheliler, bir kavganın ardından kahvehaneyi tehdit etmiş ve aynı gün maskeli olarak silahla saldırı düzenlemişlerdi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda zanlılar yakalanmış ve adliyeye sevk edilmişlerdir.

  • Adana'da Otomobilde 2 Kilo 200 Gram Esrar Ele Geçirildi
    11:15 Adana'da Otomobilde 2 Kilo 200 Gram Esrar Ele Geçirildi

    Adana'da narkotik ekipleri, takibe aldıkları bir otomobilde yapılan aramada arka tampon ve alt muhafaza korumasında 2 kilo 200 gram esrar ele geçirdi. Olayla ilgili bir kişi tutuklandı.

  • İstanbul'daki ünlü AVM'de intihar! Ekipler olay yerine sevk edildi
    11:15 İstanbul'daki ünlü AVM'de intihar! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İstanbul Şişli'de bulunan Cevahir AVM'de bir kişi intihar etti. Sosyal medyaya düşen görüntülerde şahsın yerde hareketsiz bir şekilde yattığı görüldü. Güvenlik görevlilerin ihbarı sonrası olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.


Advertisement