Mersin'de Nevruz Bayramı Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Mersin'de Nevruz Bayramı Kutlandı

Mersin\'de Nevruz Bayramı Kutlandı

Mersin'de Nevruz Bayramı, halk oyunları ve halk müziği konseri ile kutlandı.

21.03.2012 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de Nevruz Bayramı, halk oyunları ve halk müziği konseri ile kutlandı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Gün, nevruzun bir kültürel sürtüşme noktası değil, ulusal ve uluslararası boyutu olan bir bahar bayramı olduğunu söyledi.

Mersin Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinliklere Mersin Vali Yardımcısı Suphi Olcay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nejat Çakmak, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, AK Parti İl Başkanı Mekin Merter Salt ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan etkinlikte MEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Gün, "Türk Kültüründe Nevruz" konulu bir sunum yaptı. Nevruz'un dünya kültüründeki tarihsel sürecini anlatan Yrd. Doç. Gün, Nevruz'un Türk dünyasındaki yeri ve önemi üzerinde durdu. Tabiatın ve milli uyanışın birleştirilmesi anlamını taşıyan Nevruz Bayramı'nın Türk kültüründe çeşitli isimlerle kutlandığını dile getiren Gün, "Nevruz, Navruz, Sultanı Nevruz, Ulusun Ulu Günü, Ergenekon, Bozkurt, Mart Dokuzu gibi isimlerle Nevruz Bayramı kutlanmıştır. Her bir ülkeye ve bölgeye göre de farklı isimler almakla beraber nevruz kutlamalarının özünde yeni yılın başlaması, bolluk ve berekete kavuşma, kış boyunca ölü sayılan tabiatın canlanması, yağmurun yağması, iyi ve bol ürün alınması gibi dilekler ve temenniler ortak noktalardır. Bu kapsamda gelenekler çerçevesinde şenlikler, merasimler yapılır" dedi.

Nevruz geleneğinin efsanelere dayanan milli boyutu ile tabiat-insan ilişkisine dayalı uluslararası boyutu olduğunu kaydeden Gün, milli boyutun temelinde Türklere ait Ergenekon'dan Turan'a Çıkış efsanesi, Acemlere ait Cemşit Şah'ın Tahta Çıkış efsanesi ve Kürtlere ait Dahhak ile Demirci Kawa efsanesi olmak üzere üç efsane bulunduğunu anlattı. Nevruz kutlamalarında ateşten atlama, yumurta tokuşturma, yemekler ikram etme gibi gelenekler olduğu bilgisini veren Gün, nevruzun bir milletin ortak kültürde buluşma ve kaynaşma vesilesi olarak görülmesi gerektiğini, böylece nevruzun bir milli bütünleşme aracı olduğunu ifade etti.

Atatürk'ün de nevruz kutlamalarına katıldığına dikkat çeken Gün, Atatürk'ün nevruzu bir milli bütünleşme aracı olarak gördüğünü ve kutlanmasına önem verdiğini belirtti. Nevruzun bir kaynaşma vasıtası, ulusal ve uluslararası boyutu olan bir bahar bayramı olduğuna vurgu yapan Gün, "Nevruz bir kültürel sürtüşme noktası değildir. Nevruz geleneğini sürdürenler kültür taşıyıcıları olarak görev yapmaktadırlar. Nevruz bir bahar bayramıdır, hiçbir gerekçeyle yalnızca bir ulusa ya da etnik ya da herhangi bir gruba hasredilemez. Nevruz hadisesine tabiat-insan ilişkisi açısından baktığımızda, yalnızca bir millete ait bahar bayramı olması mümkün değildir. Zira tabiat bizim ortak örtümüzdür, bu örtüyü hiçbir millet bizim üzerimizden alamayacağı gibi biz de hiçbir milletin üzerinden bu örtüyü çekip alamayız. Nevruza ulusal boyutta baktığımızda yine hiçbir millet nevruz kutlamalarımızı zenginleştirmemize mani olamayacağı gibi biz de hiçbir milletin veya toplumsal grubun etkinliklerini zenginleştirmesine ya da fakirleştirmesine engel olamayız" diye konuştu.

Nevruz kutlamaları, Yrd. Doç. Dr. Gün'ün konuşmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Halk Müziği Korosu'nun konseri ve Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Halk Oyunları gösterisi ile sona erdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin'de Nevruz Bayramı Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement