Mersin'deki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Mersin'deki Darbe Girişimi Davası

Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında dönemin Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanı eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3.

11.10.2017 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, aralarında dönemin Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanı eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de bulunduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 2'si firari 22'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci celsesinin devam eden oturumuna, sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Tutuksuz yargılanan toplamda 6 sanığın dinlendiği duruşmada, 15 Temmuz'da Tarsus İlçe Jandarma Komutanı olarak görevlendirilen, sonrasında açığa alınan Jandarma Yarbay Kazım Bahadır Ersoy, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Ne kendisinin, ne de ailesinin bugüne kadar örgütün faaliyetlerine katılmadığını savunan Ersoy, "Hayatım boyunca bu örgütle en ufak ilişkim olmadı. Hatta protokol üyesi olmama rağmen okullarının, derneklerinin yaptıkları faaliyetlere bırakın katılmayı, davet bile edilmedim. Yapılan soruşturmalarda en ufak bağlantım bulunmadı. Orduda bu örgütle ilişkilendirilecek yaşam tarzı olarak en son kişiyim." dedi.

Ersoy, darbe girişiminin yaşandığı gece komutanının emriyle Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığına gidip, birliğinin güvenliğini sağladığını belirterek, ilçenin mülki amirleriyle iletişim kurup, darbenin karşısında olduğunu söylediğini ve birliğine davet ettiğini anlattı.

Kendisine iftira atıldığını iddia eden Ersoy, beraatini istedi.

Erdemli İlçe Jandarma Komutanıyken soruşturma nedeniyle açığa alınan Jandarma Yüzbaşı Serkan Kozan da örgütle irtibatı ve ilişkisi olmamasına rağmen yaftalandığını ileri sürerek, darbe girişimine ilk anından itibaren karşı çıktığını iddia etti.

Kozan, 15 Temmuz'da Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü ve Başsavcılık koordinesinde hareket ettiğini, görev bölgesinde herhangi bir yasa dışı faaliyetin yaşanmadığını savundu.

Dönemin Mersin İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Uyan'ın yakın korumalığını yapmış olan Uzman Çavuş Özhan Yıldız ise hem kardeş indirimi olduğu için hem de disiplinli eğitim gerekçesiyle iki çocuğunu 2012 yılında örgütün dershanesine gönderdiğini, 17-25 Aralık sürecinin ardından ise çocuklarını dershaneden aldığını söyledi.

Evinde bulunan FETÖ elebaşı Gülen'e ait 3 kasetin nereden geldiğini bilmediğini ve hiç dinlemediğini ileri süren Yıldız, askerlere Gülen'in kasetlerini dinlettiği iddialarına ilişkin de "Jandarma servis aracında kaset çalar olmaz. Böyle bir şey yapmam mümkün değil. Hakkımda iftira atılıyor." ifadesini kullandı.

Açığa alınan askerlerden Jandarma Astsubay İsrafil Köroğlu da örgütle ilişkisinin olmadığını savunarak, şöyle konuştu:

"Darbe girişiminin olduğu gece ailemle alışverişteydim. Birliğimizin WhatsApp grubundan toplanma mesajını görünce birliğime gittim. Komutanımız Mustafa Bakçepınar, darbenin karşısında olduklarını söyleyeyip, Vali ile hareket etmişti. Biz de darbenin karşısında yer alıp üniforma giymedik, silah kuşanmadık. Birliğe gelen vatandaşlarla da iletişim kurduk. Bize sevgi gösterilerinde bulundular. O gün sabaha kadar birliğimin güvenliğini sağlayıp, darbenin karşısında yer aldım."

Köroğlu, eş görev nedeniyle ihale işlerine baktığı için bazı amirlerinin kendisine husumet beslediğini öne sürerek, bu yüzden isminin yazdırıldığı iddiasında bulundu.

Jandarma Astsubay Çetin Özkozanoğlu da 15 Temmuz'da İl Jandarma Komutanlığında nöbetçi astsubay olarak görev yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Karşınızda olduğum için utanç duyuyorum. Hayatımın hiçbir döneminde bu cani örgütle işim olmadı. Hayat tarzıma aykırı. Bugüne kadar toz zerresi kadar alakam olmadı. Göreve çağrıldığım için birliğime geldim ve darbenin karşısında yer aldım, komutanlarımı dinledim. Sabaha kadar birliğimin güvenliğini sağladım. Komutanlığa gelen vatandaşlarla bir araya geldik. Sonra ne olduysa gözaltına alındım. Hakkımda hiçbir somut delil yok. ByLock kullanmadım, adını bile sonradan duydum. Beraatimi talep ediyorum."

Eski Silifke İlçe Jandarma Komutanı Ali Özcan ise avukatı salonda olmadığı için daha sonra ifade vermeyi talep etti.

Sanıkların avukatları da müvekkillerinin örgütle ve darbe girişimiyle alakalı olmadıklarını savunarak, beraatlerini istedi.

Mahkeme heyeti, oturumun yarın devam etmesine karar verdi.

Dava

Davanın 20 Haziran'da görülen ilk celsesinde, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı olarak görev yapan ve kendisini sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan eden eski Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, TSK'dan ihraç edilen eski Deniz İkmal Binbaşı İlhan Tabur ve eski Harekat Şube Müdürü Kurmay Yüzbaşı Ali Gül'ün de aralarında olduğu sanıkların tamamına yakını savunmalarını yaparken, eski 3. sınıf Emniyet Müdürü tutuklu sanık Hasan Basri Dağdelen, savunma yapmak için ek süre istemişti.

Heyet, olay gecesi Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanlığının Güvenlik Harekat Merkezi'nde telsiz ve güvenlik kameraları operatörlüğü yapan eski Uzman Çavuş Mehmet Şimşek, Demirhan'ın emir astsubaylığını yapan eski Uzman Çavuş Ahmet Tufan Özbar ve eski polis Mustafa Gezginci'nin haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine karar vermişti.

İlk olarak 29 sanığın yargılandığı dosyada sanık sayısı, farklı bir dosyadan yargılanan 6 askerin de eklenmesiyle 35'e çıkmış, 10 Ekim'de başlayan ikinci celsede de Dağdelen ile tutuksuz yargılanan sanıklardan dönemin Kurmay Başkanı Albay Tayfun Ergi ve emekli Deniz Binbaşı Mehmet Emin Ceylan dinlenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mersin'deki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gümüşhacıköy Kaymakamı Okulları Ziyaret Etti
    16:29 Gümüşhacıköy Kaymakamı Okulları Ziyaret Etti

    Gümüşhacıköy Kaymakamı Baha Büyükkaymakcı, Gümüş İlkokulu ve Ortaokulu'nu ziyaret ederek okullarda incelemelerde bulundu. Büyükkaymakcı, okul müdürü Yusuf Kılıç'tan ihtiyaçlar hakkında bilgi aldı ve öğretmenleri başarılarından dolayı tebrik etti. Öğrencilerle de sohbet eden Büyükkaymakcı, kitaplara olan ilgisinin başarısının temelini oluşturduğunu belirtti ve öğrencilere okumayı ve merakı teşvik etti.

  • Kuşadası'nda eğlence mekanına tüfekle ateş açıldı, 6 kişi gözaltına alındı
    16:29 Kuşadası'nda eğlence mekanına tüfekle ateş açıldı, 6 kişi gözaltına alındı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir eğlence mekanında çıkan tartışmanın ardından bir grup müşteri av tüfekleriyle mekana ve havaya ateş açtı. Polis, kimlikleri belirlenen 6 şüpheliyi operasyonla gözaltına aldı.

  • Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları İddiası
    16:29 Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları İddiası

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın aldığı duyumlar sonucu başlattığı inceleme sonucu ortaya çıktığı belirtilen gizli dinleme ve izleme cihazlarıyla ilgili soruşturma süreci başlatıldı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü gizli kayıt cihazları yerleştirildiği iddialarına yönelik inceleme başlattı.

  • Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor
    16:28 Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor

    Mersin'de düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nın ilk yarışları yarın yapılacak. Yenişehir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlikler, kentin renkli bir atmosfer kazanmasını sağlayacak. Organizasyona 29 ülkeden 140'ı yabancı olmak üzere toplam 380 sporcu katılacak.

  • Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tokat'a Mobil Mutfak Aracı Gönderdi
    16:27 Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tokat'a Mobil Mutfak Aracı Gönderdi

    Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremler sonrasında bölgeye Mobil Mutfak Aracı gönderdi. Günde 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtılacak.

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri
    16:26 Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri

    Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemelerde, 500 ihbardan 50 yapı incelendi ve 5 yıkık, 15 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, hasarlı yapıların çoğunlukla 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti ve ülkemizin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kamu binalarında ise herhangi bir hasar görülmediği açıklandı.

  • Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    16:24 Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde Kaymakam Yüksel, köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Yüksel, muhtarlara yeni görevlerinde başarılar diledi ve vatandaşların sorunlarını aktarmalarını istedi. Yeni Belediye Başkanı Bekir Torun da muhtarların önemine vurgu yaparak iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.


Advertisement