Mersin Sahillerine Balık Çiftliği Kurulması Tartışması - Son Dakika
Güncel

Mersin Sahillerine Balık Çiftliği Kurulması Tartışması

Mersin Sahillerine Balık Çiftliği Kurulması Tartışması

Ris Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Sahillerine Kurulacak Balık Çiftlikleriyle Kentin Turizm Sektöründeki Son Şansının da Yok Edileceğini Savundu.

02.03.2008 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ris Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin sahillerine kurulacak balık çiftlikleriyle kentin turizm sektöründeki son şansının da yok edileceğini savundu.

Ris Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Taşucu, Tisan-Dana Adası'ndan Anamur- Ören sahillerine kadar olan 8 bölgeye 250'nin üzerinde balık çiftliği kurulmasının tartışıldığını hatırlatarak, bu çiftliklerin Ege ve Batı Akdeniz'de çevreyi ve turizmi katlettiği için yoğun protestolara sebep olan yerler olduğunu söyledi. Yeri değişecek olanın balık çiftlikleri değil kabusun ta kendisi olduğunu ifade eden Olcar, kurulduğu bölgelerde başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere turizm sektörüne ağır darbe vuran, bölge insanlarının yoğun tepkisine neden olan balık çiftlikleriyle ilgili korkuların şimdi de Mersin'de yaşanmasına sebep olacağını belirtti. Mersin'in dünyaca ünlü turizm merkezleri Antalya ve Muğla gibi kentlerle aynı, hatta daha fazla olanağa sahip olduğunu, gerekli projelerin uygulanmasıyla potansiyeli yüksek bir turizm merkezi olacağını savunduklarını dile getiren Olcar, "Burada en büyük avantajımız, dünyaca ünlü turizm merkezimiz Muğla'da görev yapmış olan Valimiz Hüseyin Aksoy. Onun gayretleri ve kişisel çabasıyla başlattığımız turizm hamlesi ilerliyor, güzel sonuçlar alınıyorken bu kararın tartışılması bile turizm sektörü adına utanç vericidir. Sektörümüzün sorunlarını bilen ve bunlara etkili çözümler getiren Vali Aksoy'a rağmen böylesi bir kararın neden alındığı acilen kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu sefer sorumlular, sorumluluğu üzerine almak zorundadır. Çünkü Mersin'in ikinci bir şansı yoktur. Bir sefer kaybettik ve çevre iller yükselirken biz geriledik. Artık yeniden kaybedecek vaktimiz, yeniden toparlanacak gücümüz yok. Elimizdeki tüm imkanları seferber edip, 21. yüzyılda bir dünya kenti olmak için çabalıyoruz. Buna rağmen birileri Mersin'e danışmadan kararlar alıyor. Şimdi soruyorum; bu kişiler geri dönülmez noktaya gelindiğinde aldıkları kararların arkasında durabilecekler mi? Yoksa 1986 yılında televizyonda çay içip, Çernobil'in zehirli radyasyon bulutlarının Türkiye'ye gelmediğini iddia eden kişinin durumuna mı düşecekler" dedi.

Kentin turizmle kalkınacağına inandıklarını söyleyen Olcar, "Çünkü turizm sadece beton yığınlarını kıyıya dikmek değildir. Bu hatayı 20 yıl önce yaptık ve koylarımızı kendi elimizle mahvettik. Şimdi çevreye saygılı, ekosistemle barışık bir turizmi, alternatif turizm olanaklarını geliştirmeye çalışıyoruz. Bu iş içinde uygun koylarımız, ormanlarımız var. Akılcı çözümlerle elimizde kalanları kurtarabilir, yok edilenleri geri kazanabiliriz. Bodrum'un en bakir koylarını barındıran Salih Adası, balık çiftliklerinin çevreye olan olumsuz etkisi yüzünden 4 yılda çöplüğe dönünce, Avrupalı yatçılar 2005 yılında bu bölgeyi rotalarından çıkardı. Sorun bununla da bitmedi. Salih Adası'nda bulunan 10 bin yatak kapasiteli 5 yıldızlı tatil köyleri sinek avlamaya başladı. Balık çiftlikleri yüzünden kapatılan koylar çöplüğe döndü, yatların demirlemesi, tatilcilerin yüzmesi imkansız hale geldi. Bir cennet göz göre göre cehenneme dönüştü. Bir zamanlar Salih Adası'na gelen binlerce yat, artık Yunanistan'ın Leros ve Patmos adalarına gidiyor. Mersin'i dünyaya tanıtmak için devletimiz milyonlarca dolar harcıyor. Eğer böyle bir katliama göz yumulacaksa dünyaya tanıtmak için çabaladığımız Mersin'e yazık olacak. Vergilerimizle harcanan paralarımıza yazık olacak" diye konuştu.

Olcar ayrıca, Mersin'in mevcut özellikleriyle aynı enlem üzerinde bulunan İspanya, Güney Fransa, İtalya'daki gibi dünyaca ünlü turizm merkezleriyle rekabet edebileceğini söyledi.

(HK-HE-CC-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin Sahillerine Balık Çiftliği Kurulması Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement