Mersin Serbest Bölgesi Liderliğe Oynuyor - Son Dakika
Yerel

Mersin Serbest Bölgesi Liderliğe Oynuyor

2010 yılı sonu itibarıyla Türkiye Serbest Bölgelerinin ticaret hacmi sıralamasında 3.sırada bulunan Mersin Serbest Bölgesi'nin, 2011 yılında gerçekleştirdiği yüksek ticaret hacmi sayesinde, Ege Serbest Bölgesinden sonra 2.sıraya yükseldiği bildirildi.

12.01.2012 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2010 yılı sonu itibarıyla Türkiye Serbest Bölgelerinin ticaret hacmi sıralamasında 3. sırada bulunan Mersin Serbest Bölgesi'nin, 2011 yılında gerçekleştirdiği yüksek ticaret hacmi sayesinde, Ege Serbest Bölgesinden sonra 2. sıraya yükseldiği bildirildi.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak faaliyete başladığı 1988 yılından bu yana gerçekleştirdikleri en yüksek ticaret hacminin 2010 yılında 2,7 milyar dolar olduğunu, ticaret hacimlerini 2011 yılında ise yüzde 34 artışla 3,7 milyar dolara yükselttiklerini, bu sayede tarihi bir rekora imza attıklarını belirtti.

Böylece, Mersin Serbest Bölgesinin ticari faaliyete başladığı 1988 yılından 2011 yılı sonuna kadar gerçekleştirdiği toplam ticaret hacminin 39,4 milyar dolara ulaştığını ifade eden Mum, "2010 yılı sonu itibarıyla Türkiye Serbest Bölgelerinin ticaret hacmi sıralamasında 3. sırada bulunan Mersin Serbest Bölgesi, 2011 yılında gerçekleştirdiği yüksek ticaret hacmi sayesinde, Türkiye Serbest Bölgelerinin ticaret hacmi sıralamasında Ege Serbest Bölgesinden sonra 2. sıraya yükselmiş oldu" ifadelerini kullandı.

2011 yılı sonu itibarıyla Mersin Serbest Bölgesinde 328'i yerli, 84'ü yabancı firma olmak üzere toplam 412 firmanın faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Mum, şöyle devam etti:

"Bu firmalarda 2010 yılında istihdam edilen kişi sayısı 6 bin 191 iken, yüzde 6 artışla 2011 yılında 6 bin 537 kişi doğrudan istihdam edilmiştir. Dolaylı istihdam ile bu rakam 9 bin kişiye ulaşmaktadır. Bölge, tek başına sağladığı çalışma imkanları sayesinde Mersin ili için önemli bir istihdam merkezi konumundadır. Ayrıca, Mersin Serbest Bölgesi Limanında 2010 yılında 1 milyon 290 bin 780 ton mal işlem görürken, 2011 yılında yüzde 15 artışla 1 milyon 490 bin 745 ton mal işlem görmüştür."

Bölgede, üretici firmaların yatırım taleplerinin ve ticari işlem yapan firmaların depolama alan taleplerinin de arttığını bildiren Mum, şunları kaydetti:

"Gelir ve kurumlar vergisi istisnasının üretim faaliyetleri için devam etmekte olması, Mersin Serbest Bölgesinin önemli coğrafi konumu ile kaliteli iş gücü temininin mümkün olması, bölgede üretim faaliyetlerinin çeşitliliği ve üretici firma sayısını artırmıştır. Ayrıca konfeksiyon üretimi yapan firmaların AB ülkelerinden siparişlerinin artmakta olması sebebiyle, bu sektörde de iş hacimleri ve istihdam açısından olumlu artış gözlemlenmiştir.

Diğer tarafta, Mersin Serbest Bölgesinin doğrudan deniz yoluna bağlantılı özel limanının olması, Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanının hemen yanında kurulmuş olması ve Mersin Limanına direkt kapısının bulunması sayesinde lojistik, transit ve ticaret yapan firmaların depolama alan taleplerini artırmıştır."

-Genişleme alanları-

Mum, Mersin Serbest Bölgesinin gelişiminin, ticaretin, üretimin ve istihdamın artırılmasıyla ekonomiye doğrudan ve dolaylı katkıların devam ettirilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Mevcut 836 dönümlük alanının tamamının yatırımcılara tahsis edilmiş olması nedeniyle yeni yatırım alanlarının oluşumu için harekete geçtiklerini ifade eden Mum, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda 1. aşamada, serbest bölgenin kuzey-batısındaki 50 dönümlük alan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmış olup sadece üretim faaliyetlerine müsaade edilen bu alanda yatırım tahsisleri tamamlanmıştır.

2. aşamada ise serbest bölgenin doğusundaki 334 dönümlük alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınması ve yatırımcılara hazır hale getirilmesi için çalışmalar ve görüşmeler devam ettirilmektedir. Bu alanın Mersin Serbest Bölgesi sınırları içerisine alınmasıyla beraber asgari 2000 kişilik ilave istihdam ve yıllık 1 milyar dolarlık ilave ticaret hacmi sağlanacağı tahmin edilmektedir."

- MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin Serbest Bölgesi Liderliğe Oynuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement