Mesleğinize Alerjiniz Olabilir - Son Dakika
Yerel

Mesleğinize Alerjiniz Olabilir

Yıldız Gündoğmuş - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Emel Kurt, dünyada astımlı hastaların yaklaşık dörtte birinin, iş ortamında karşılaştıkları alerjik...

07.05.2013 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldız Gündoğmuş - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Allerji-İmmünoloji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, dünyada astımlı hastaların yaklaşık dörtte birinin, iş ortamında karşılaştıkları alerjik maddelerle hastalığa yakalandığını bildirdi.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen sanayi ve üretimde kullanılan madde çeşitliliği ile mesleki hastalıkların önemli bir grubunu alerjik hastalıkların oluşturmaya başladığını belirterek, "Eskişehir'de mesleksel alerjik hastalıklar ile ilgili yaptığımız araştırmalarda iş ortamında maruz kalınan kimyasallar, gazlar, metal tozları ve hatta kağıt tozlarının alerjik hastalıklar ve astımla ilişkisi olduğunu belirledik" dedi.

Bu iş ortamlarında bulunan alerjik maddelerin neden olduğu hastalık türünü

"mesleksel astım" olarak adlandırdıklarını anlatan Kurt, şunları kaydetti:

"Birisi işim alerji yapmış derse şaşırmayın çünkü dünyada astımlı hastaların yaklaşık dörtte biri meslek ortamında karşılaştıkları alerjik maddelerle hastalığa yakalanmaktadır. İş ortamında astım dışında alerjik nezle ve cilt alerjileri de azımsanmayacak orandadır."

-Alerjik meslekler-

Alerji ve astıma en fazla neden olan meslekleri açıklayan Kurt, "Bunlar; kuaförlük, fırıncılık, tarım ve hayvancılık, gıda endüstrisi, otomotiv ve inşaat sektörüdür" diye konuştu.

Meslek alerjilerinde hastalık gelişmeden fark edilmesinin zor olduğunu aktaran Kurt, şöyle devam etti:

"Özellikle riskli iş kollarında çalışanlarda, şikayetlerin çalışılan dönemlerde ortaya çıkması, tatil dönemlerinde ise düzelmesi tipiktir. Maruz kalınan maddeler astım oluşmasına neden oluyorsa, iş yerinde nefes darlığı, öksürük, göğüste daralma hissi gibi şikayetler ortaya çıkar. Alerjik nezle de ise burun akıntısı, hapşırık, burunda tıkanma şikayetleri beklenir. İş ortamındaki maddeye cilde temas yoluyla maruz kalındığında da egzama gibi cilt alerjilerine neden olabilir. Meslek ortamında gelişen alerjik sorunların erken dönemde tespiti ve tedavisi hastalıkların ilerlemesini önler. Bu nedenle iş yerinde meslek alerjileri olabileceğinden şüphelenilenlerin bir önce uzmanlara başvurması gerekmektedir."

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mesleğinize Alerjiniz Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement