Mesut Hakkı Caşın: ABD Dünyanın Jandarması Değil - Son Dakika
Güncel

Mesut Hakkı Caşın: ABD Dünyanın Jandarması Değil

Mesut Hakkı Caşın: ABD Dünyanın Jandarması Değil

Türkiye-ABD ilişkilerini yorumlayan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "ABD Türkiye pazarını kaybetmek istemez. Ayrıca, ABD dünyanın jandarması değil, bilet kesemez" dedi.

19.01.2019 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye-ABD ilişkilerini yorumlayan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "ABD Türkiye pazarını kaybetmek istemez. Ayrıca, ABD dünyanın jandarması değil, bilet kesemez" dedi. Münbiç saldırısına yönelik de konuşan Prof. Dr. Caşın, saldırıyı ABD'nin Suriye'den çıkmasını istemeyen PKK'nın yaptığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi 'ekonomik yıkıma uğratma' tehdidini, Türk-Amerikan ilişkilerinde oluşan belirsiz ortamını, Münbiç saldırısını ve ikili ilişkilerdeki 'Trump faktörünü' değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi ve  İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nden (İİSBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ABD'nin askerlerini Irak'a çekip operasyonlara devam edebileceğini belirtti.

"PKK RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN MUTABAKATINI KOPARMAK İSTİYOR"

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı yaptırımların geri teptiğini söyleyen Caşın, "ABD bölgeden çekilmediği takdirde Amerikan ve Türk askerleri birbirlerini vuracaktır. Bu da NATO'nun çökmesine sebep olur. Amerikan halkı bunu kaldırabilir mi?" diye konuştu. Prof. Dr. Caşın, "Münbiç saldırısıyla PKK'nın iki amacı vardı. Hem Rusya ile Türkiye'nin mutabakatını koparmak hem de ABD'nin Suriye'den çekilmesini önlemek" ifadelerini kullandı.

"'TÜRKLER KÜRTLERİ KATLEDİYOR' İDDİASI KÖTÜ BİR İFTİRADIR"

"ABD askerlerini Suriye'den çekse de çekmese de Türkiye operasyon yapacaktır" diyen Prof. Dr. Caşın, Türklerin kürtleri katlediyor iddiasının kötü bir iftira olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin yapacağı operasyon hakkında da konuşan Caşın, "Bunun uzlaşı ile yapılması lazım. Türkiye diplomasiyi iyi kullandı. Astana sürecinde akan kanı durdurdu. Ülkemiz, Suriye'nin toprak bütünlüğünde en önemli müttefik ve garantör devlettir" dedi.

PKK İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR

Bölgede katliam yapanın PKK/PYD olduğunu ve insan haklarını ihlal ettiklerini belirten Caşın, "Çocuklara silah veren, onları terörist yapan, Arapları, Hıristiyanları öldüren, Nasturi ve Asuri'lere zulüm eden PKK'dır, bunlar Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında da var" diye konuştu.

"ABD TÜRKİYE PAZARINI KAYBETMEK İSTEMEZ"

Türkiye'nin ABD ile müttefik olduğunu aktaran Prof. Dr. Caşın, "ABD Türkiye gibi gelecekte 100 milyonluk bir pazarı kaybetmek istemez. Türkiye, ABD ile ortak ve müttefiktir. TSK'nın bütün uçak,tank ve savaş gemileri ABD malı, silahımızı ABD'den alıyoruz. Silah şirketleri de Türkiye'yi kaybetmek istemez. ABD'nin Türkiye'yi kaybetmesi demek Kafkasya'yı, Karadeniz'i, Balkanları kaybetmesi demektir. Ayrıca çok istediği İsrail güvenliğini sağlayamaz. Dünya barışı için ben Amerikalı olsam Türkiye ile iyi geçinirim. Piyasalar Trump'ın açıklamalarına itibar etmedi. Türkiye ile ABD'nin ekonomik olarak ambargo ile karşı karşıya geleceğine kimse inanmadı. Çünkü Türkiye uluslararası hukukun öngördüğü ambargoya tabi olacak bir suç, katliam işlemedi. ABD dünyanın jandarması değil, bilet kesme hakkı yok" açıklamalarında bulundu.

"PKK DAEŞ'LİLERİ SERBEST BIRAKTI"

Saldırıda PKK'nın parmağı olduğunu iddia eden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Münbiç'teki  terörden kimin beslendiğine bakılması lazım. Neden burada bomba patladı? Haziran ayından beri Türk ve ABD askerleri bölgede devriye geziyorlar? Münbiç daha önce DAEŞ'in kontrolündeydi, ABD'nin etkisiyle buraya PKK/PYD yerleşti. ABD bölgeden çekilirse oraya Türk askeri gelecek bunu PKK istemez. O zaman PKK DAEŞ'i harekete geçirdi. PKK son birkaç haftadır elinde tuttuğu DAEŞ'lileri serbest bıraktı. Onlara iki seçenek sundu 'ya sizi öldüreceğiz' ya da 'gidip Münbiç ve İdlib'te saldırılarda bulunun'. Hem ABD'nin çıkmasını istemiyor burada DAEŞ'İ kullanıyor. Hem de Rusya ile Türkiye'nin mutabakatını bozmayı amaçlıyor, hedefi veren PKK'dır" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. CAŞIN'DAN YENİ KİTAP

Bu ay 'Siber Güvenlik Politikaları ve Kritik Alt Yapı Güvenliği' başlıklı kitap çıkardığını söyleyen Prof. Dr. Caşın, " Kitaba Türkiye'de elektronik ortamdan ulaşılabilir. İçerisindeki makalelerde, Türkiye'de 'Rönesans' olarak nitelendiren iki nükleer santralin nasıl korunacağı, Akkuyu nükleer santralinin çok iyi korunduğunu, siber güvenlik konusunda Türkiye'nin aldığı tedbirleri yazdım. Kitapta ayrıca, Türkiye kritik alt yapılarda nasıl hareket ediyor ve geleceğe yönelik çevre güvenliğini ele aldım" dedi.

ALMANYA'DA BASILDI

Kitabın editörlüğünü yaptığını ve içerisinde yazıları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Caşın, " Almanya'da İstinye Üniversitesi tarafından basılan kitap, siber güvenlik konusunda kritik alt yapıların nasıl korunacağı, özellikle havaalanları ve tren istasyonlarına yapılan terör saldırılarının önlenmesi yönündeki alınması gereken tedbirleri politik, askeri ve hukuki açıdan inceliyor, bunun içerisinde NATO'da var" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mesut Hakkı Caşın: ABD Dünyanın Jandarması Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.


Advertisement