Mevlana Müzesi Bahçesinde Çıkan Mezarlar, Selçuklu Dönemi Mimarisiyle Korunacak(2) - Son Dakika
Güncel

Mevlana Müzesi Bahçesinde Çıkan Mezarlar, Selçuklu Dönemi Mimarisiyle Korunacak(2)

MEVLANA'YI ANMA TÖRENLERİNDE KONSER VE SEMA AYİNİ AYRI YAPILMALIİl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan Mevlana'yı Anma Törenleri İstişare toplantısına katılan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği (İSİPAB) Genel Sekreteri Prof. Dr.

05.05.2017 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEVLANA'YI ANMA TÖRENLERİNDE KONSER VE SEMA AYİNİ AYRI YAPILMALI

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan Mevlana'yı Anma Törenleri İstişare toplantısına katılan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği (İSİPAB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç?, Mevlana'yı anma törenlerinde gerçekleştirilen Türk Tasavvuf Musikisi konserlerinin, sema ayininden ayrılması gerektiğini ve sema ayininin saf haliyle yapılması gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Kılıç, şunları söyledi:

"Merkezinde kutsal bir figürün olduğu kutsal bir faaliyet ve bu kutsallığın yanındaki yan çalışmalar. Merkezinde Hazreti Mevlana'nın olduğu bir ihtifal, çalışma ve pratik. Bu pratikte her şeyden önce muhafaza edilmesi gereken şey gelenekte olduğu gibi kutsallığın merkezde olması. Kutsaldan sonra diğerlerinin ona eklenmesi. Merkezde ayini şerif, makabele-i şerif ve sema asli merkezi rolünün hiçbir şekilde değişmemesi. Sema pratiğinin önünde veya sonrasında herhangi bir musiki konseri olmadan saf, hatta gelenekte olduğu gibi güzel bir yarım saat veya 40 dakikalık hak sohbetinin akabinde sema. Bunun muhafaza edilmesi süreyi daha kısaltır. Bundan dolaylı yerli ve yabancı izleyiciler çok sıkılmadan sadece bu ayini şerifi izlerler. Denilebilir ki bu durumdan dolayı cazibesini yitirebilir ve insanlar Sema'ya gelmeyebilir. Sema'nın haricinde gün içinde veya başka günlerde tasavvuf musikisi konserleri muhakkak olmalı ve bunlara insanlar gitmeli. Ama sema, sema olarak kalmalı." Törelerde yapılan konuşmalarında aşırı olmaması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, "Merkezde ibadet, ritüel ve manevi esası bulunmalı. Etrafı çok fazla şişirilmeli. Aşırı konuşmalarla veya musiki faslıyla çok ertelenmeden doğrudan semaya girilmeli. İnsanlar edebi ve huşusuyla izleyip ayrılmalı. Diğer etkinlikler bunun haricinde yapılmalı" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mevlana Müzesi Bahçesinde Çıkan Mezarlar, Selçuklu Dönemi Mimarisiyle Korunacak(2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement