Mevlid'e 450 Kişilik Orkestrayla Senfonik Tanıtım - Son Dakika
Güncel

Mevlid'e 450 Kişilik Orkestrayla Senfonik Tanıtım

Mevlid\'e 450 Kişilik Orkestrayla Senfonik Tanıtım

Hz. Muhammed'in doğumunu ve hayatını anlatan Mevlid, besteci Selman Ada tarafından senfonik eser anlamına gelen kantat formunda sekiz ayda bestelendi.

18.04.2011 22:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hz. Muhammed'in doğumunu ve hayatını anlatan Mevlid, besteci Selman Ada tarafından senfonik eser anlamına gelen kantat formunda sekiz ayda bestelendi. Ahmet San'ın organizasyonuyla hayata geçirilecek projenin bütçesi ise, 500 bin dolar.

Organizatör Ahmet San: 'Mevlidi, İngilizce, Fransızca, İspanyolca Hollywood starlarıyla ön sunumlarla kayda alalım dedik . İngilizce Kevin Costner, İspanyolca Antonio Banderas, Fransızca Gerard Depardieu için mutabakat vardık. Mevlid'i şiir olarak kayda sokacağız ve bu kayıtları da DVD ve CD 'lerin önüne ekleyeceğiz.'

Besteci, Orkestra Şefi Selman Ada: 'Ben eseri sekiz ayda besteledim. Her gün, 8 - 10 saat çalışarak. Nota kağıtlarım duruyordu. Üç yıldır kimse ilgilenmiyordu. En sonunda, çok harika bir buluşma oldu açık söyleyeyim. Hem Rengin Gökmen Bey hem sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, büyük destek verdi."

Süleyman Çelebi tarafından 1409 yılında yazılan Mevlid isimli Kaside, ünlü Türk besteci Selman Ada tarafından 'Kantatö formu adı verilen senfonik eser olarak bestelendi. Kur'an -ı Kerim'in indirilişinin bin 400. 'üncü yıldönümü nedeniyle hayata geçirilen proje, Hz. Muhammed'in doğumunu ve hayatını anlatıyor. Ahmet San'ın organizasyonuyla sahnelenecek eser 20 Nisan 2011 Salı günü İstanbul Kongre Merkezinde ilk defa seslendirilecek.

ORKESTRA 450 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Hz. Muhammed'in doğumunu ve hayatını konu alan Mevlid, Kantat adı verilen senfonik eser formunda ünlü Tük bestecisi Selman Ada tarafından bestelendi. Ahmet San'ın organizasyonuyla 20 Nisan Salı günü İstanbul Kongre Merkezinde sahnelenecek olan eser, altı ildeki Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin orkestralarından bir araya gelen 450 kişilik bir ekip tarafından sunulacak. Projenin organizatörü Ahmet San, ' Bu projeyi oluşturduktan sonra önce Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanlığına konuyu arz ettim. Uygun olup olmadığının emir ve talimatlarını aldım. Diyanet İşleri Başkanıyla bizzat görüşüp, fikirlerimi paylaştım ve projeyi uygulamaya soktuk ' dedi. Eserin, 325 kişilik bir koro ve 125 kişilik müzisyen bir grup tarafından hayata geçirildiğini aktaran San, ekibin altı şehirden gelen Devlet Opera ve Balesinin çalışanlarından oluştuğunu kaydetti. Projenin başlangıçta Sultanahmet Meydanında sahneleneceğini ancak hava koşulları nedeniyle kapalı mekana alındığını kaydeden San, ' Fettah Tamince Bey sağ olsun, Harbiye'deki İstanbul Kongre Merkezini tahsis etti biz de buraya taşıdık ' dedi. Konserin dvd ve cd formatında da kayda alınacağını belirten San, ' 16 kamerayla çekilen görüntüler stüdyoda HD formatında montajlanacak ve dünyaya dvd ve cd olarak pazara sunulacak. " dedi.

İNGİLİZCESİNİ KEVIN COSTNER, İSPANYOLCASINI ANTONIO BANDERAS SESLENDİRECEK

Eserin sadece bir konserle sınırlı kalmayacağını kaydeden San, ' Hemen akabinde Eylül ayında Türkiye konserimiz var. Onun akabinde de 12 konserlik yurtdışı turnesi planladık. esnaların ilgisini çekmek için bir farklılık uygulayalım dedik, Mevlid'i yabancı da okutabilirdik ama Türkçe olsun Türk damgası olsun dedik. Mevlidi, İngilizce, Fransızca, İspanyolca Hollywood starlarıyla ön sunumlarla kayda alalım dedik . İngilizce Kevin Costner, İspanyolca Antonio Banderas, Fransızca Gerard Depardieu için mutabakata vardık. Mevlid'i şiir olarak kayda sokacağız ve bu kayıtları da dvd ve cd 'lerin önüne ekleyeceğiz. ' dedi.

500 BİN DOLARLIK BÜTÇE

Projeyi hayata geçirmek için tüm bütçeyi kendisinin üstlendiğini aktaran San, ' Devlet Opera ve Balesi görevlendirdiği için, 500 bin solarlık b, r bütçeyle dünya prömiyerini yapıyor duruma geliyoruz ' diye konuştu. San, ' Projeye çok inanıyorum. Dünya çapından starların da dahil olacağı dünya turnesi dvd ve cd'si arzu ettiğim şekilde neticelenecek. ' şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde olan bir eser olduğunu kaydeden San, ' Cumhurbaşkanımızın planı içinde. Ama devlet büyüğümüzdür son anda değişiklik olur bilemem zaten kendi himayelerinde. Özel Kalem müdürü de geleceğini teyit etti. "dedi.

' SEKİZ AYDA BESTELEDİM '

Eserin yaratıcısı, bestecisi ve orkestra şefi olan Selman Ada ise, eseri nasıl bestelediğini anlattı. Ada, ö Ben eseri sekiz ayda besteledim. Her gün, 8 - 10 saat çalışarak. Nota kağıtlarım duruyordu. Üç yıldır kimse ilgilenmiyordu. En sonunda, çok harika bir buluşma oldu açık söyleyeyim. Hem Rengin Gökmen Bey hem sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, büyük destek verdi. Gönülden bir destek bu. Türkçe bir metindir. Dini bir metin değildir. Peygamberin doğumunu ve onun yüceliğin anlatır Biz bunu kendi kendimize yapmaktaydık. Şimdi bunun özelliği, bu formatta bütün dünyaya açılma imkanı bu şekilde doğmuş oldu . Çok gönülden bir destek bekliyoruz. Halkımızdan eleştiri yerine destek bekliyoruz. Çünkü artık çağdaş olma zamanı ve çağdaş müzikle batı dünyasına ve diğer Müslüman dünyasına çok büyük bir armağan sunmak durumundayız. " diye konuştu. Eserin bütün dünyada sergileneceğini söyleyen Ada, ' İlk başta şimdilik 10 ülkeye gidiyoruz. Hemen arkasından bir on ülke daha var. Gidilecek yerler Londra, Paris, Brüksel, Berlin, Madrid, Roma, Dubai, Moskova , Washington ve New York. Şu anda bunlar. Türkiye'mizde de dolaşacağız. Eylül'de Erzurum'dan Trabzon'a Urfa'dan Antalya'ya İzmir'e kadar birçok büyük ilimizde bunu icra etmeye çalışacağız. " dedi.

MEVLÜT KANTAT

55 dakika süren Mevlid Kantat 20 Nisan 2011 Salı günü saat 20. 00'de İstanbul Kongre Merkezinden ilk kez sahnelenecek. Mevlid Kantat Dünya Prömiyeri, TRT1, TRT Arap, TRT AVAZ televizyonlarının canlı yayınları ile tüm Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında da canlı yayın ile milyonlarca televizyon izleyicisine ulaşacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mevlid'e 450 Kişilik Orkestrayla Senfonik Tanıtım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement