Mevlüt Çavuşoğlu, "Trump-Erdoğan arasında gizli anlaşma var" iddiasına yanıt verdi - Son Dakika
Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu, "Trump-Erdoğan arasında gizli anlaşma var" iddiasına yanıt verdi

ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "F-35 programından çıkarılmadık. Sadece personelle ilgili bazı adımlar atıldı" dedi. Çavuşoğlu, "Trump-Erdoğan arasında gizli anlaşma var" iddiasını da yalanladı.

22.07.2019 11:19  Güncelleme: 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) F-35 açıklamasıyla ilgili konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmadığını vurgulayarak "Sadece personelle ilgili bazı adımlar atıldı" diye konuştu. Çavuşoğlu, "Trump-Erdoğan arasında gizli anlaşma var" iddiasını da "Gizli bir anlaşma yapmaya gerek yok. Erdoğan da çok açık sözlü bir insandır, Trump da öyle" diyerek yalanladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT kanalının Gündem Özel programında Batuhan Yaşar'ın sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, S-400 ve F-35 krizine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TRUMP-ERDOĞAN İLİŞKİLERİ

"ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Cumhurbaşkanımız ile irtibatını yakın tutuyor. Dolayısıyla Türkiye'yi kaybetmek istemeyen bir Trump görüyoruz. ABD'nin içinden farklı sesler de geliyor. ABD'nin iddiası: F-35 ile S400 bir arada olamaz diyor. Biz bunun aksini söylüyoruz. Dolayısıyla ABD bu teklifimize yanaşmıyor. Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemiyor. Biz Patriot başta olmak üzere gerekli savunma sistemlerini istedik. Bazı gerekçeleri bahane ederek bize bunları teslim etmediler. Biz de Rusya ile dolayısıyla S400 anlaşmasını imzaladık. Türkiye'nin savunma sisteminde bu lazımdı Trump bunu görüyor."

"CAATSA YAPTIRIMLARI ENGELLENEBİLİR"

"Hiç bir ortak Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını desteklemiyor. Siyasi boyutu var, askeri boyutu var, teknoloji boyutu var bir de maliyeti var. Türkiye çıkartılırsa her bir F-35 7-8 milyon dolar daha fazla maliyetli olacak. Şu anda personelimizin girişini engelleme gibi adımlar oldu fakat projeden çıkarılma gibi bir adım yok. Henüz Türkiye'ye dönüş yok"

GİZLİ ANLAŞMA İDDİASINA YANIT

"Gizli bir anlaşma yapmaya gerek yok. Erdoğan da çok açık sözlü bir insandır, Trump da öyle. İkisi de birbirinin bu açık sözlülüğünden hoşlanıyor. İki açık sözlü liderin gizli bir anlaşma yapmasına gerek yok. Tabii ki ilkeli davranıyoruz, tabi ki diklenmeden. İki ülke arasında var olan sorunların çözülmesi için diplomasinin çalışması lazım. Gizli anlaşmaya ihtiyaç yok."

F-35 AÇIĞI NASIL GİDERİLECEK?

"Türkiye kendi savunma sanayisine çok önem veriyor. Şu an ihtiyacımızın yüzde 70'ini kendimiz karşılayabiliyoruz. Tamamını karşılamak için atılımlarımız var. Bunlardan biri kendi savaş uçaklarımızı üretmektir. Artık ihracata da başladık. F-16'larımız var. Ama yeni teknolojiler var, ihtiyaç da artıyor. Teknoloji değişiyor, F-35 de yeni teknolojiyle üretilen bir uçak. Bu projenin ortağı olarak yaklaşık 1.4 milyar dolar bir para ödedik. Ortağı olduğumuz ürünü almak hedefimiz. Diyelim ki her şey kötü gitti. O zaman nasıl S-400 ihtiyacımızı Rusya'yla karşıladıysak Türkiye başka kaynaklardan ihtiyacını gidermek ister ve kimse buna karışamaz. En kötü senaryoyu konuşuyoruz. Türkiye ihtiyacını tabii ki kendi ortağı projeden karşılamak ister fakat olmazsa başka seçenekleri değerlendirme hakkı vardır."

"BOYUN EĞECEK DEĞİLİZ"

"Vatandaşlarımız "Amerika bir taraftan YPG'ye silah veriyor, diğer taraftan FETÖ motifli davalar var, FETO halen Amerika'da yaşıyor", milletimiz de diyor ki bu nasıl müttefik? Biz nihai noktada atılması gereken bir nokta olursa atarız o ayrı. Fakat şu anda biz süreci işletiyoruz. Bize yönelik Amerika'nın çok olumsuz adımları olursa bizim de vereceğimiz cevaplar olacaktır. Bu tercihimiz değil. Biz Amerika'yla ilişkilerimizi sağlıklı bir zeminde sürdürmek isteriz. Türkiye'ye hasımane tutum sergileyenlere boyun eğecek de değiliz."

EKSEN KAYMA TARTIŞMASI

"Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil. Fakat bu eksen kayması eleştirilerine gülüyorum. AB ve NATO toplantılarında da oradaki arkadaşlarımızın yüzüne de söylüyoruz. Eksen kayması nedir? Türkiye'nin tek boyutlu bir politika mı izlemesi gerekiyor? Gelişimci ve insani dış politikamızla birlikte tüm dünyaya açılıyoruz. Ağustos'un başında Büyükelçiler Konferansı'nda yeni açılımlarımızı açıklayacağız. Dünya değişiyor. Dünyada ekonominin gücü kayıyor. Öncelikler ve farklılık arz ediyor. Dış politikanızı tarihimizden aldığımız köklü gelenekle yeniliklere adapte etmemiz gerekiyor."

DOĞU AKDENİZ MESELESİ

"Yunanistan'da yeni hükümet var. Kendisini yakından tanıyoruz. Dışişleri Bakanı da benim uzun yıllardır şahsi arkadaşım. Biz Yunanistan'la ilişkilerimizi daha da normalleştirmek isteriz. Anlaşmazlıkları bir paket halinde birlikte çözmek isteriz. Yunanlı mevkidaşlarımızın bu yöndeki açıklamalarını olumlu karşılıyoruz. Bizim kamuoyumuz atacağımız adımları destekliyor. Ama Yunanistan'da ciddi bir kamuoyu baskısı var. Doğu Akdeniz'deki sorunun çözümü için Yunanistan'la ikili düzeyde ve örgütler düzeyinde işbirliğine varız. Fakat Rum kesimi hiçbir şeyi Kıbrıs Türk Kesimiyle paylaşmak istemiyor. Burada AB'ye de aynı şeyi söyledik. Doğu Akdeniz'de gaz ve petrol rezervlerinin paylaşımı konusunda bir adım atacaksanız biz bunu destekleriz dedik. Sürekli esneklik gösterdik. Ortak şirket kurulabilir, komisyon kurulabilir yeter ki KKTC'nin buradaki hakları garanti altına alınsın. Biz Yunanistan'da tüm bu sorunları çözmeye hazırız."

"İki sismik gemimiz iki tane de sondaj gemimiz bölgede. En son AB'nin sadece Rum kesimini tatmin etmek için adımları oldu. Rum kesimini ve Yunanistan'ı mutlu etmek için. O adımın hemen ardından dördüncü gemimizi gönderdik. Siz Türkiye'ye yönelik sembolik de olsa bir karar alırsanız biz burada varlığımızı devam ettiririz. Hiçbir değeri olmayan üç dört maddelik bir karar aldılar. Rum tarafının beklentileri çok yüksekti. AB'nin burada dürüst bir şekilde arabuluculuk yapması lazım. Daha sonra telefonla görüştüğümüz Almanya Dışişleri Bakanı'na Almanya gibi bir ülkenin insiyatif almasını destekleriz dedik. Dolayısıyla İsviçre Dışişleri Bakanı'da arabuluculuk yapabilecekleri söyledi. Yeter ki objektif olsunlar. Biz AB, BM üzerinden bu paylaşım konusunda atılacak adımları destekleriz. Tersine adım atılırsa varlığımızı daha da arttırırız. Bu bir tehdit de değil blöf de değil."

Mevlüt Çavuşoğlu, "Trump-Erdoğan arasında gizli anlaşma var" iddiasına yanıt verdi

Son Dakika Güncel Mevlüt Çavuşoğlu, 'Trump-Erdoğan arasında gizli anlaşma var' iddiasına yanıt verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı
    09:19 FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı

    Kayseri'de terör örgütü FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü, hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firari emniyet müdürünün Kayseri'de saklandığı hücre evini tespit etti ve operasyon düzenledi. Şüpheli, polis ekipleri tarafından gizli geçitten kaçmaya çalışırken yakalandı ve gözaltına alındı.

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Kayseri'de DEAŞ Üyesi 5 Kişi Yakalandı
    09:16 Kayseri'de DEAŞ Üyesi 5 Kişi Yakalandı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Irak ve Suriye'de faaliyet yürüttüğü belirlenen terör örgütü DEAŞ üyesi 5 kişi yakalandı. Operasyon sonucunda yakalanan şahısların işlemleri devam ediyor.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti
    09:16 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.

  • Köyceğiz'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti
    09:15 Köyceğiz'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, Turizm Haftası çerçevesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında, öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında öğrencilere, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kazı Başkanı Dç. Dr. Ufuk Çörtük tarafından antik kentin tarihi hakkında bilgi verildi.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • WhatsApp'ta durum belirteçlerinin baş harfi tekrardan küçük hale getirildi!
    09:12 WhatsApp'ta durum belirteçlerinin baş harfi tekrardan küçük hale getirildi!

    Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kullanıcısı ile en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, sürekli olarak önemli yenilikler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Ancak bu yenilikler bazen kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmıyor. Son olarak bunun bir örneği daha yaşandı. Öyle ki WhatsApp uygulamasında 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' ifadelerinin baş harfi büyük olduğu için kullanıcılar tepki gösterdi. Akabinde bu yenilik geri alındı. İşte ayrıntılar… WhatsApp, son zamanlarda kullanıcı arayüzünü iyileştirmek için önemli adımlar atıyor. Özellikle Android platformunda büyük değişiklikler yapılması bekleniyor. Şirketin planı doğrultusunda geçtiğimiz günlerde bir güncelleme daha yayınlandı. Söz konusu güncelleme ile sohbetlerde karşıdaki kişinin durumunu gösteren 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' belirteçlerinin baş harfi büyük hale getirilmişti. Bu aslında pek de büyük bir değişiklik olmamasına rağmen kısa süre içinde pek çok kullanıcı tarafından fark edildi. Akabinde kullanıcılar, belirteçlerin baş harfinin büyük hale gelmesinin gözü yorduğunu söyleyerek eski haline geri getirilmesini istedi. Bugün ise şirket, artan tepkiler üzerine bir güncelleme daha yayınladı ve değişiklik geri çekildi. Aslına bakacak olursak 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' gibi belirteçlerin baş harfi Telegram ve Signal gibi rakip uygulamalarda da küçük. Bu kullanıcı deneyimi açısından önemli bir detay olarak görülüyor. Bu doğrultuda WhatsApp'ın geri adım atması kullanıcıları sevindirdi. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? WhatsApp'ın yaptığı değişiklik sizin de dikkatinizi çekti mi? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

  • Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
    09:10 Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi, Kadınlar Denizi Mahallesi'nde kilit parke taşı döşeme işlemi gerçekleştirerek yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement