Mevsimler Fındık Tarımını Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika
Yerel

Mevsimler Fındık Tarımını Olumsuz Etkiliyor

Son günlerde mevsimsel sıcaklığın yüksek seyretmesi, Doğu Karadeniz'in önemli geçim kaynağı fındık için tehdit oluşturuyor.

13.02.2013 16:16  Güncelleme: 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son günlerde mevsimsel sıcaklığın yüksek seyretmesi, Doğu Karadeniz'in önemli geçim kaynağı fındık için tehdit oluşturuyor.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'da tarım denince akla ilk fındık tarımının geldiğini belirtti.

Tarımın açık bir alanda yapılan üretim şekli olduğunu ifade eden Sağlam,

"Tarım açık bir fabrikadır. Tarımda en fazla etkilenilen olumsuzluk doğal afetlerdir. Özellikle fındık meteorolojik risklerden olumsuz etkileniyor. Önceki yıllara oranla bu yıl sıcaklıklar oldukça yüksek seyrediyor. Bu da fındık ve diğer bitkisel ürünler için tehdit unsuru oluyor" dedi.

Özellikle son zamanlarda sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde yaşandığını dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:

"Bu sıcaklık bitkide uyanmalara neden oluyor. Hala da bu risk devam ediyor. Dolayısıyla tomurcukların erken açılması, karanfillerin ortaya çıkması ve yakın gelecekte de çiçeklenmelerin şekillenmesi fındık ürünü adına ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkıyor."

Sağlam, tarımda koruyucu çalışmanın önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Devlet destekli TARSİM, bu kapsamda önemli çalışmalar yürütüyor. Özellikle ocak, şubat ve mart, fındık ürünü için çok ciddi sıkıntıların yaşanabileceği aylardır. 2004 yılında ilimizde bir don afeti yaşandı. Bu bağlamda üreticilerimiz bahçeye dahi giremediler. Bu sıkıntılar 3 veya 4 yıl devam etti. Bu tür sıkıntıların ortadan kaldırılması için çok az bir ücretle ve çok az bir fındıkla belki bir ton ya da daha fazla fındığın kurtulması söz konusu olabilir. Bundan dolayı fındığımıza sigorta yaptırmalıyız. Fındık ürününe sigorta için son başvuru tarihi 5 Mart 2013 olarak belirlendi."

Muhabir: Eyüp Elevülü

Yayıncı: Orhan Topal - ORDU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mevsimler Fındık Tarımını Olumsuz Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement