Mevsimlik Tarım İşçileri Araştırma Konusu Oldu - Son Dakika
Yerel

Mevsimlik Tarım İşçileri Araştırma Konusu Oldu

(ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nın, Eskişehir'de mevsimlik tarım işçilerinin barındığı üç çadır bölgesinde 792 kişi üzerinde yaptığı çalışma, çadırda yaşayan erkeklerin depresyon, kadınların doğurganlık sorunlarıyla, çocukların...

26.10.2012 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deniz Açık - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

(ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nın, Eskişehir'de mevsimlik tarım işçilerinin barındığı üç çadır bölgesinde 792 kişi üzerinde yaptığı çalışma, çadırda yaşayan erkeklerin depresyon, kadınların doğurganlık sorunlarıyla, çocukların kansızlık ve beslenme bozukluklarıyla karşı karşı olduğunu ortaya çıkarttı.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir'deki mevsimlik tarım işçilerinin genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kente geldiğini belirterek, Şanlıurfa'dan kente gelenlerin mart ve nisan aylarında göçlerine başladığını kaydetti.

Mevsimlik tarım işçilerinin kasım ayına kadar Eskişehir'in kırsalını kullandığını ifade eden Prof. Dr. Metintaş, şöyle konuştu:

"Alpu ve Beylikova'da çadır bölgeleri var. Buradaki üç çadır bölgesine gittik. Toplam 133 haneye ulaştık. 792 kişinin bire bir bilgisini aldık. Yaşamlarını, sosyo-ekonomik düzeylerini, hayat zorluklarını, beslenme alışkanlıklarını, sağlıklı yaşamla ilgili durumlarını sorduk. Kadınların doğurganlık özelliklerini sorguladık. Önce her bir hanenin özeliklerini döktük. Kalabalık bir grupla karşı karşıyayız... Çocukları ve eşleriyle geliyorlar. Çocuklar 10 yaşından sonra tarımda çalışmaya başlıyor. Kadınlarda da gebe veya lohusa olmayanlar çalışıyor."

-"Ağırlıklı olarak tahıl ve çayla besleniyorlar"-

Prof. Dr. Metintaş, ilk iki ayın sonunda çadırlarda yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri raporda çok çarpıcı sonuçlar gördüklerini bildirdi.

Çadırlarda yaşayan popülasyonun yüzde 50,1'inin 15 yaş altında olduğunu anlatan Prof. Dr. Metintaş, şunları ifade etti:

"Hanedeki ortalama çocuk sayısı da 6'ydı. Bu, Türkiye istatistiklerinde çok yüksek bir rakam. Kadınların erken yaşta evlendiği ve çok sayıda çocuklarının olduğunu gördük. 15 yaş üstü bireylerin hastalık yüklerine baktık. Erkeklerde depresyon çok fazla, ağız-diş sağlığı sorunları ve cilt hastalıkları çok fazlaydı. Toprak bir zemin üzerinde yaşıyorlar, böcek ısırığı nedeniyle meydana gelen cilt lezyonlarının fazla olduğunu gördük. Kadınların doğurganlıkla ilgili özellikleri ve hastalıkları Türkiye geneline göre daha fazla. Beslenmeleri çok bozuk. Ağırlıklı olarak tahıl ve çayla besleniyorlar. Sebze ve meyve tüketimi çok az. Haftada bir kez beyaz et tüketiyorlar."

Prof. Dr. Metintaş, çadırların çevresel koşullarını da incelediklerine işaret ederek, "Hepsi çadırda yaşıyor. Çok kalabalık hanelerin ayrı mutfak ve banyo çadırları var. Onun dışından bütün hayatları tek bir çadırda geçiyor. Çadırlarda çok sayıda çocuk olmasına rağmen tek bir çocuk kitabı yok. Hiçbir okuma malzemesi bulunmuyor. Kadınların yüzde 66'sı okur yazar değil. Erkeklerde de okur-yazarlık Türkiye ortalamasına göre düşük. Akarsu yok, elektrik de çadırları sadece yüzde 20'sinde bulunuyor. Çadırların yakınında bulunan portatif tuvaletlerin de kullanılamaz olduğunu tespit ettik" diye konuştu.

-"Çocuklarda beslenme bozukluğu ve anemi araştırması yaptı"-

Mevsimlik tarım işçilerinin mart ve nisan ayında geldikleri için çocukların o dönemde, Şanlıurfa'daki eğitimlerini bıraktığını vurgulayan Prof. Dr. Metintaş, şöyle devam etti:

"Kasım ayında tekrar gidip eğitime başlıyorlar. Bu da çok önemli bir sorun. İlk iki ayın sonunda 'bu gruba yerleşim yeriyle ilgili bir düzenleme, eğitimle ilgili çalışmalar yapılmalı, sağlık hizmetleri organize edilmeli' dedik. ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ile ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Yaşar ile bir toplantı yaptık. Ardından yapılan toplantıda ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan'ı da yanımıza aldık. Eğitim Fakültesi asistanları ve bizim asistanlarımızla, İl Sağlık Müdürlüğü'nden de destek alarak bir sağlık tırıyla 15 yaş altını inceledik. Çocuklarda beslenme bozukluğu ve anemi araştırması yaptık. Gördük ki, derin anemileri ve beslenme bozuklukları var. Sağlık Müdürlüğü'nün verdiği destekle demir ilaçları dağıttık.'

Prof. Dr. Metintaş, tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek için bir proje çalışmasına giriştiklerini ve eğitim, mimarlık fakülteleriyle yapacakları çalışmaların ardından kentin üst düzey yöneticileriyle bu projelerini paylaşacaklarını anlattı.

Kentin ileri gelenlerinden projeleri için destek beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Metintaş, "Uygun koşullarda yaşamaları, akarsularının olması, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarının karşılanması ve beslenmelerinin iyi olması gerekiyor. Bir sağlık hizmeti modeli oluşturmalıyız. Bu popülasyonda bebek ölüm hızını binde 25 bulduk. Türkiye'de bebek ölüm hızı binde 10'un altında diye dünyaya ilan etmeye çalışırken, bir riskli grupta binde 25 olması çok ilginç. Bu sonucu aşağılara çekmemiz lazım" dedi.

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mevsimlik Tarım İşçileri Araştırma Konusu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement