Mevsimlik Tarım İşçileri İçin "Konteyner Kent" Önerisi - Son Dakika
Yerel

Mevsimlik Tarım İşçileri İçin "Konteyner Kent" Önerisi

Mevsimlik Tarım İşçileri İçin "Konteyner Kent" Önerisi

Adana’nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Ağzıbüyük Mahallesi’nde çıkan yangında çadırları kullanılamaz hale gelen tarım işçilerine ziyarette bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mevsimlik tarım işçileri için “konteyner kent” önerisinde bulundu.

15.02.2017 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Ağzıbüyük Mahallesi'nde çıkan yangında çadırları kullanılamaz hale gelen tarım işçilerine ziyarette bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mevsimlik tarım işçileri için "konteyner kent" önerisinde bulundu. Doğan, belirli noktalara konteyner kent kurularak, ilkel şartlarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin hayat şartlarının iyileştirilebileceğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Adana'ya gelerek bahçe ve tarlalarda çalışan mevsimlik işçilerin kaldığı 15 çadır, akşam saatlerinde bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında kül oldu. Yangının erken saatlerde çıkması olası faciayı önlerken, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yanan çadırların bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu.

Hemen hemen her yıl yaşanıyor

Mevsimlik tarım işçilerine "geçmiş olsun" dileklerini ileten Doğan, olayda can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi. Bu tür olayların hemen hemen her yıl yaşandığına dikkat çeken Doğan, "Bir çadırda çoluk çocuk 8-10 kişi kalıyor. İçme suyu yok, tuvalet yok, banyo yok. Maalesef hijyen adına hiçbir şey yok. Son derece ilkel ve sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Bizler doğalgazlı evlerimizde üşürken, bu insanlar kimi zaman bez çadırlarda kimi zaman ise brandanın altında soğuk demeden sıcak demeden hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar" dedi.

Yanan çadırlarda çoluk çocuk yaklaşık 120 kişinin barındığını kaydeden Doğan, "Bu yangın gece saatlerinde çıkmış olsaydı sonuç çok daha acı olabilirdi. İlkel yaşam koşulları bu insanların kaderi değil. Şartlar iyileştirilebilir" diye konuştu.

Böyle geldi, böyle gitmemeli

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mevsimlik tarım işçilerinin daha insani koşullarda hayat sürebilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Mevsimlik tarım işçileri, Çukurova Bölgesi'nde narenciye sezonunu tamamladıktan sonra karpuz, soğan ve patates tarlalarında çalışıyorlar. Daha sonra bir kısmı Polatlı'ya soğana, bir kısmı da Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamaya gidiyor. Sonra tekrar Çukurova'ya dönüyorlar. Özellikle Yüreğir ilçemizde 15-20 farklı noktada bu tür çadır yerleşimleri var. Genellikle dere kenarlarında kurulu ve koşullar son derece sağlıksız. Yıllardır durum böyle. Ancak, artık böyle gitmemeli. Bu yaraya bir çözüm bulunmalı."

Çözüm konteyner kentte

Dağınık şekilde bulunan çadır yerleşimlerinin birkaç noktada toplanarak konteyner kentler kurulabileceğini vurgulayan Doğan, "Tarım işçisi aileler, içme suyu, tuvaleti, banyosu, elektriği olan bu yapılara yerleştirilebilir. Okuyan çocuklar da taşımalı eğitimde olduğu gibi en yakın okullara taşınarak, eğitimlerine devam edebilir. Bu konuda Valilik öncülüğünde, milletvekilleri, belediye başkanları ve STK'ların desteği ile bir proje hazırlanarak uygulanabilir. Bu sayede insanların çok daha rahat şartlarda yaşam sürmeleri sağlanabilir" ifadelerini kullandı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mevsimlik Tarım İşçileri İçin 'Konteyner Kent' Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement