Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı" - Son Dakika
Yerel

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı"

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı"

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şimşek: "Tarımda çalışan işçilerin yüzde 70'i okuma yazma bile bilmiyor, eğitim almamış.

23.06.2014 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek, "Tarımda çalışan işçilerin yüzde 70'i okuma yazma bile bilmiyor, eğitim almamış. Sanayide ve hizmet sektöründe çalışanların yaş ortalaması ise 18 yaş üstüdür. Tarım nüfusunun yüzde 50'si de 18 yaş altıdır. Sanayide veya diğer iş kollarında kişi çalışır tarımda aile çalışır" dedi.

Prof. Dr. Şimşek, Harran Üniversitesi Rektörlüğü ve Basın İlan Kurumu Eskişehir Şube Müdürlüğü iş birliğiyle bir otelde düzenlenen, "Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı" kapsamında yazılı ve görsel medya aracılığıyla, kamuoyunu bilgilendirme ve farkındalık oluşturma toplantısında yaptığı konuşmada, tarım ve sanayi, tarımda iş sağlığı ve güvenliği ile tarım işçilerinin daha fazla hastalık geçirmesi konularında bilgi verdi.

Eskişehir'in tarım şehri olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, "Eskişehir, Türkiye'de tarımda ilk sıralarda en çok tarım yapılan illerden biri" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de tarımda çalışan işçilerin yaş ortalaması ve eğitim durumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şimşek, "Tarımda çalışan işçilerin yüzde 70'i okuma yazma bile bilmiyor, eğitim almamış. Sanayide ve hizmet sektöründe çalışanların yaş ortalaması 18 yaş üstüdür. Tarım nüfusunun yüzde 50'si ise 18 yaş altıdır. Sanayide veya diğer iş kollarında kişi çalışır tarımda aile çalışır" diye konuştu.

Tarım da çalışan işçilerin diğer meslek gruplarına göre daha fazla hastalığa yakalanma risklerinin bulunduğuna değinen Prof. Dr. Şimşek, şunları kaydetti:

"Tarım çalışanlarının hasta olmasının en önemli sebebi kirli su. Şehrin şebeke suları klorludur. Klor mikrop öldürücüdür. Tarlalarda şehir şebeke suyu yok maalesef. Köylerde ise ya kuyu var ya da depo var. Tarım alanlarında ise akarsulardan suyu direkt kullandıkları için tifo, kolera, ishal gibi hastalıklar çok fazla görülür."

Prof. Dr. Şimşek, Eskişehir bölgesinde Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelen tarım işçilerinin olması açısından toplantının daha önemli olduğunu söyledi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement