Meyve Ağaçlarına "Bordo Bulamacı" Uygulaması Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Meyve Ağaçlarına "Bordo Bulamacı" Uygulaması Uyarısı

Şaphane Ziraat Odası Başkanı Talat Bilaloğlu, Meyve Ağaçlarına Uygulanacak Bordo Bulamacının Ağaçlarda Gözler Uyanmadan Kısa Bir Süreçte Yapılması Gerektiğini Bildirdi.

16.03.2011 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şaphane Ziraat Odası Başkanı Talat Bilaloğlu, meyve ağaçlarına uygulanacak bordo bulamacının ağaçlarda gözler uyanmadan kısa bir süreçte yapılması gerektiğini bildirdi.

Bilaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle sert çekirdekli meyve sınıfına giren kiraz, şeftali, vişne, erik ve kayısı başta olmak üzere bütün meyve ağaçlarında bu günlerde bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı koruyucu olarak yüzde 2'lik bordo bulamacı kullanılması gerektiğini söyledi.

Bordo bulamacının kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat ve kireçle hazırlanabileceğini ifade eden Bilaloğlu, şunları kaydetti:

"Bordo bulamacı ya da göztaşı, yüzde 98 oranında bakır sülfat ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Özellikle ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bordo bulamacının hazırlanışı hakkında Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğünde ayrıntılı bilgi verilmektedir."

Bilaloğlu, bulamacın elma ve armut ağaçlarında kara leke, armut ağaçlarında memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya ve erik ağaçlarında cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı, kayısı ağaçlarında yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz ağaçlarında dal yanıklığı, şeftali ağaçlarında yaprak kıvırcıklığı ve yaprak delen, diğer meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanıldığını sözlerine ekledi.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Meyve Ağaçlarına 'Bordo Bulamacı' Uygulaması Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement