Mezarlıkta Yemek Geleneği 350 Yıldır Sürüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Mezarlıkta Yemek Geleneği 350 Yıldır Sürüyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde ağustos ayında her hafta bir mezarlıkta yemek verme geleneği 350 yıldır yaşatılıyor.

06.08.2017 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde ağustos ayında her hafta bir mezarlıkta yemek verme geleneği 350 yıldır yaşatılıyor.

Değirmenlik Mahallesi'nde "Mezarlık Yemekleri" olarak adlandırılan yörük ananesi, her yıl ağustos ayında gerçekleştiriliyor. Mahallelinin yardımlaşarak katkıda bulunduğu yemek geleneğinde, her hafta cumartesi ya da pazar günleri davetlilere, aşçıların büyük kazanlarda pişirdiği kavurma, bulgur pilavı ile palize tatlısı ikram ediliyor.

Bu yıl yemekler için bir ayda yaklaşık 60 keçinin kesilmesi, pilav için 300 kilogram bulgur kullanılması ve 120 kilogram tatlı yapılması planlanıyor.

Değirmenlik Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallede "Erenler", "Yeni Mezarlık", "Türbiye" ve "Medrese" adlarında 4 mezarlık bulunduğunu ve geleneğin buralarda yaşatıldığını belirterek şöyle devam etti:

"Mezarlık yemekleri olarak adlandırılan anane, her yıl ağustos ayında yapılır. Bu, bir yörük geleneğidir. Geleneğimiz 350 yıla dayanıyor. Bu ay, her hafta mahallede bulunan dört türbenin birinin çevresinde yemek verilir. Yemekler sıraya konulur. Yemeklere, Değirmenlik Mahallesi halkı yardımlaşarak katkıda bulunur."

Yılmaz, etkinliği Allah rızası için yaptıklarını ifade ederek "Eskiden yemeklere dışarıdan kimse çağrılmazdı. 15 yıldır Akseki'nin tüm mahalleleri etkinliğe davet ediliyor. Etkinliğimizi mevlit okutarak dualarla kapatıyoruz." dedi.

Yılmaz, Değirmenlik'in daha önce köy statüsünde bulunduğunu ve sadece 50 hanesi olduğunu dile getirerek "Şimdi 250 hane. Çoğunluğumuz İstanbul'da yaşıyor. Hemşehrilerimiz bu etkinliğe mutlaka katılıyorlar. Atalarımız, oğlak kesip etli pilav yaparlarmış. Biz bunu daha da canlandırdık. Şimdi büyük hayvanlar kesiyoruz." diye konuştu.

İlk yemek için 15 keçi, 75 kilogram bulgur

Aşçılardan Turgut Bozkurt ise ilk yemek için 15 keçi kesildiğini, 75 kilogram bulgur pilavı ile 30 kilogram palize tatlısı yapıldığını açıkladı.

Keçilerin yemekten bir gün önce kesildiğini ve etlerin soğuk hava deposunda dinlendirildiğini anlatan Bozkurt, "Yemek günü sabah namazından sonra hazırlıklara başlanır ve öğlene kadar yemekler hazır hale getirilir. Mahallemizde 4 mezarlık var, her hafta bir mezarlıkta yemek verilir. Yemekten sonra Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edilir." dedi.

Bu yılki ilk yemeğe, Akseki Kaymakamı Muhammed Emin Nasır, Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, belediye meclis üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Özdilek ve yaklaşık 2 bin davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mezarlıkta Yemek Geleneği 350 Yıldır Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement