MHP'li Tanrıkulu: Hem Siyasi Hem de Ekonomik Stres Arttı - Son Dakika
Ekonomi

MHP'li Tanrıkulu: Hem Siyasi Hem de Ekonomik Stres Arttı

MHP\'li Tanrıkulu: Hem Siyasi Hem de Ekonomik Stres Arttı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'de hem siyasi hem de ekonomik stresin arttığını savunarak, ekonomide durağanlaşma veya ani bir duruş beklediğini söyledi.

06.12.2017 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'de hem siyasi hem de ekonomik stresin arttığını savunarak, ekonomide durağanlaşma veya ani bir duruş beklediğini söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, bir ülkenin ekonomik kırılganlığına dair ön bilgiler veren cari açık, kısa dönem dış borç, özel sektör kredileri, finansal olarak dışa bağımlılık ve dolara karşı para birimi değeri kriterlerine göre şu an için Türkiye'nin en kırılgan ekonomiler arasında yer aldığını öne sürdü. Türkiye'nin 39.2 milyar dolar cari açık, 170.1 milyar dolar kısa vadeli dış borç stoğu olduğunu vurgulayan, özel sektörün 302 milyar doları aşan dış borcuna ve TL'nin son 3 ayda yüzde 18'leri bulan değer kaybına dikkat çeken Tanrıkulu, orijinal vadesine bakılmaksınız önümüzdeki bir yıl içinde ödemesi gereken kısa vadeli dış borç stoğunun 170.1 milyar dolar ve 2018 cari açık beklentisinin 40 milyar dolar olduğunu, toplandığında 210 milyar dolara ihtiyacı bulunduğunu anlattı. Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Bu yüzdendir ki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's, ilkini 2013 yılında yayınladığı 'Kırılgan Beşli' raporunun ikincisinde de sadece Türkiye yer almaktadır. Diğer yandan ülkemizde hem siyasi, hem de ekonomik stres artmaktadır. Firmalarda KGF kredilerinin etkisi kaybolmuş ve borç ödeme arzuları yavaşlamıştır. Ekonomimize bakıldığında, bir durağanlaşma veya ani bir duruş söz konusu olabilecektir. Bu durumda işsizlik patlayacak, ödemeler gecikebilecek ve firmalarda seri iflaslar görülebilecektir."

KAPANAN FİRMALARA DİKKAT ÇEKTİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, uluslararası alacak sigorta firması Euler Hermes'in araştırmalarına göre Türkiye'de bu yıl 13 bin firmanın iflas edebileceği öngörüldüğünü, bir başka derecelendirme kuruluşu olan JCR Eurasia Rating de özellikle inşaat sektöründe ciddi iflas riskinin oluştuğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin açılan kapanan şirket istatistiklerine baktığımızda tüm ana sektörlerde kapanan şirket artış hızı, yeni kurulan şirketlerin artış hızından çok daha yüksek olduğu görmekteyiz. 2017'nin ilk 10 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 13.9 artarken, kapanan şirket sayısındaki artış yüzde 37.3 ile açılan firmaların neredeyse üç katı hıza ulaşmış durumda. Sanayide yeni kurulan şirket sayısı sadece yüzde 6 artarken, kapısına kilit vuran sanayi şirketi sayısı yüzde 34.6 artmış. Yine inşaat sektöründe de benzer durum söz konusu. 2017'nin ilk 10 ayında yeni kurulan inşaat şirketi sayısındaki artış yüzde 14.1 iken, kapanan inşaat şirketlerinin sayısındaki artış yüzde 121.1'e çıktı. 2002 yılında açılan her 100 firmaya karşı 12 firma kapanırken, 2016'da 27 firma kapandı. Ekonomi yönetiminin pembe gözlükleri sadece kendilerini haklı çıkarmakta, esasen piyasada işler neredeyse durma noktasına gelmiştir. Ekonomi yönetimi öncelikle kendi arasında senkronizasyon sağlayıp, piyasalara güven telkin etmeli. Başta yıllardır beklenen ekonomik, sosyal ve hukuki reformlar biran önce hayata geçirilmeli. Yoksa girişimcimizin sırat köprüsünde yürümeye mecali kalmadı."

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi MHP'li Tanrıkulu: Hem Siyasi Hem de Ekonomik Stres Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'da Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı Başlıyor
    13:54 Kütahya'da Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı Başlıyor

    Kütahya'da düzenlenecek olan 14. Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, 9-12 Mayıs tarihlerinde Pazartesi Pazarı Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecek. Fuar, tarım ve hayvancılık sektörünün yenilikçi yüzlerini sergileyecek, sektör profesyonellerini bir araya getirecek ve son teknoloji ürünlerle tanışma fırsatı sunacak. Ziyaretçiler, dört gün boyunca geniş ürün yelpazesini keşfedebilecek ve sektördeki en son gelişmeleri öğrenebilecekler.

  • Pursaklar Belediyesi 350 İşçi Alımı Yapacak
    13:48 Pursaklar Belediyesi 350 İşçi Alımı Yapacak

    Pursaklar Belediyesi, Toplum Yararına Programları (TYP) kapsamında 6 aylık dönem için çalışacak 350 erkek ve kadın işçi alımı yapıyor.

  • Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor
    13:34 Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor

    Bu yıl 29’uncusu düzenlenecek Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yarın Fuar İzmir’de düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Marble İzmir, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde sektörü bir araya getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Marble İzmir’e 29’uncu kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıkları belirterek, “Fuarımızı her yıl biraz daha büyütecek, doğal taş sektörünün geleceğine İzmir’den yön vereceğiz” dedi.

  • Niğde Valiliği TYP Programı ile 150 Kişi İşe Alacak
    13:24 Niğde Valiliği TYP Programı ile 150 Kişi İşe Alacak

    Niğde Valiliği bünyesinde çalıştırılmak üzere TYP (Toplum Yararına Program) çerçevesinde 150 kişi alınacak. Başvurular başlamış olup son başvuru tarihi 18 Nisan 2024 Perşembe olarak belirlendi. İstihdam edilecek kişiler kura sonucu belirlenecek ve 29 Nisan - 29 Ekim 2024 tarihleri arasında 6 ay süreyle istihdam edilecek. Başvurular iskur.gov.tr, e-Devlet veya Alo 170 iletişim hattı üzerinden yapılabilecek. Detaylı bilgi için https://esube.iskur.gov.tr/ adresi ziyaret edilebilir.


Advertisement