MHP'nin Af Teklifi Meclis'te - Son Dakika
Güncel

MHP'nin Af Teklifi Meclis'te

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin hazırladığı 7 maddeden oluşan af teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.

24.09.2018 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin hazırladığı 7 maddeden oluşan af teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.

'DEVLETE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR KANUN KAPSAMI DIŞINDA'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP tarafından hazırlanan ve 162 bin 989 tutuklu ve hükümlüyü kapsayan kamuoyunda 'af teklifi' olarak bilinen Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinin Şartlı İndirimi ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Feti Yıldız, teklifteki indirimden devlete karşı işlenen suçların kapsam dışı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Türkiye'de şu anda tutuklu ve hükümlü sayısının 253 bin civarında. Terör suçlarından 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 terör suçlusu var.  Adam öldürme suçlarından 22 bin 610 hükümlü, 5 bin 664 tutuklu var. Cinsel saldırıya karşı 13 bin civarında suç vardır. Devlet güvenliğine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlar, kasten adam öldürme kapsam dışıdır. Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsam dışında. İşkence, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar kapsam dışı. Kanunun amacı belli, biz devlete karşı işlenen suçları kapsam dışında tuttuk. Kanun kapsamı dışında olanları çıktığı zaman bu düzenlemeden faydalanacaktır. Ceza indirimini kapsayan 162 bin kişi adli suçlardan tutuklu ve hükümlü olanlardır. Sayın cumhurbaşkanı 'kişilere karşı suçları ancak suçun mağdurları affedebilir bizim böyle bir şikayetimiz yoktur'  dedi. Evet, mağdurun rızası esastır ancak yine bir misal vereceğim. Adam öldürme fiilini işlemiş birini mağdurun eşi çocukları akrabaları ya da suçtan zarar gören bir kişi 'ben seni affettim davacı değilim' derse  o hükümlü sanık cezadan kurtulmuş olur mu salıverilir mi?  Ceza davalarında davacı kamu hukukudur, onun altında mağdur, suçtan zarar görenler sıralanır. Kamu davası devam eder."

'AF KONUSUNDA MUHALEFET OLSUN DİYE BİRŞEY SÖYLEMEK VİCDANSIZLIKTIR'

Feti Yıldız, "Teklifte uzlaşı olur mu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Cumhurbaşkanı ABD seyahati öncesi beyanlarını dinledik. Kanun teklifi gelsin bakalım hukukçu arkadaşlar incelesin yapalım dedi. Bunun yanında şunu demek istiyorum; bu teklifimiz hazırlanırken sağdan soldan duyumlar var. İleri geri konuşmalar oluyor. TCK ve onun devamı hakkında 5 cümleyi yan yana getiremeyecek insanlar konuşuyor. Toplumda büyük bir beklenti vardır. Teklif kanunlaşırsa 162 bin kişinin hukuki durumunda değişiklik olacaktır. Bunun için af konusunda, ceza indirimi konusunda laf olsun muhalefet olsun diye bir şey söylenmez. Söylenen şeyler benim gözümde vicdansızlıktır."

'RAHŞAN AFFI İSTİSMAR EDİLMİŞTİR'

Feti Yıldız, kamuoyunda 'Rahşan Affı' olarak bilinen affının hukuki hatalarla dolu olduğunu bildirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"1999 yılında çıkarılan toplumun Rahşan Affı  olarak bildiğini elbette istismar edilmiş, Anayasa Mahkemesi çeşitli maddelerini iptal etmiş, mecliste yeni düzenlemelerle salıverilenlerin sayısı artmıştır. Rahşan affı düzenlenmesinde erteleme, indirim, af birbiri içine girmiştir. O düzenleme hukuki hatalarla doludur. Bizim bu teklifimiz yasalaşırsa bunun genişlemesi falan söz konusu olmaz."

'50 BİN 386 UYUŞTURUCU SUÇU İŞLEYEN İNDİRİMDEN YARARLANACAK'

Feti Yıldız, Türkiye'de en çok tutuklu ve hükümlü sayısının uyuşturucu suçlarından dolayı cezaevinde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bunların toplamı 50 bin 386'dır. Bundan sonra terör, hırsızlık, yağma ve dolandırıcılık geliyor. Dolandırıcılık sanıldığı gibi Türkiye'de tüm suçlardan daha azdır. Burada en fazla suçlu 50 bin 386 ile uyuşturucu suçları. Uyuşturucu madde ticareti yapmak ya da satmak. Cezaevlerinde bu 50 bin kişi  içinde bir uyuşturucu baronu yok. Bu çocuklar baronlar tarafından suça sürüklenmiş, üzerinde 3-5 gram uyuşturucu bulunmuş, çoğunlukla Doğu ve Güneydoğulu çocuklardır. Bu çocuklar her türlü suç işletebilecek yapıya sahip çocuklardır. Islah edilmesi gerekir. Yaşları küçüktür. Kamuoyunda torbacı diye bilinir. Eğitim seviyesi de düşüktür. Yazık günah. Yoksul halk kesimlerinin çocuklarıdır."

'BİZİM TEKLİFİMİZ GENEL DE ÖZEL AF DA DEĞİLDİR. ŞARTLI CEZA İNDİRİMİDİR'

Teklifin 'Af değil ceza indirimi teklifi olduğunu' vurgulayan Yıldız, "TBMM'nin Anayasanın 87'nci maddesinde düzenlenen genel ve özel af yetkisi vardır. Genel ve özel afta aranacak çoğunluk beşte üçtür. Yani 361 vekil lazımdır kanun için. Bizim teklifimiz genel de özel af da değildir. Şartlı ceza indirimidir. Bu düzenleme elbette tartışılmaya başlar. Ceza indirimleri nasıl tarif edilirse edilsin bu şartlı özel aftır diye tarifte bulanacak yeni bir müessesedir. Bunun için eğer komisyonlardan geçip genel kurula inerse nitelikli çoğunluk aramak uygun olmaz" diye konuştu.

'ALAADDİN ÇAKICI, KÜRŞAT YILMAZ YA DA BAŞKA ARKADAŞLAR İÇİN KANUN ÇIKMAZ'

Feti Yıldız, kişiler için kanun çıkarılmayacağının altını çizerek, " Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz ya da başka arkadaşlar için kanun çıkmaz. Kanun kişiye karşı çıkmaz. Eğer kanun kapsamındaysa bu arkadaşlar elbette yararlanır. Ama işi bunlara getirirsek bu çok uygun olmaz" dedi.

'TOSUNCUK BU İNDİRİMDEN FAYDALANSA BİLE ÖMRÜNÜN TAMAMINI CEZAEVİNDE GEÇİRİR'

Feti Yıldız, teklifte dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılığın indirimden faydalanacağının yer aldığını belirtmesinin ardından, Çiftlik Bank dolandırıcılığının anımsatılması üzerine, " 'Tosuncuk' dediğiniz Çiftlik Banktaki şahıs, bildiğimiz kadarıyla binlerce şikayetçi var soruşturmada. Bunun yargılaması sonunda alacağı ceza ayısı çarpı 7 yıldır. Tosuncuk bu indirimden faydalansa bile ömrünün tamamını cezaevinde geçirir" diye konuştu.

'SADECE AK PARTİ VE MHP UZLAŞARAK BU YASAYI ÇIKARMAK GİBİ BİR NİYET YOK'

Feti Yıldız, teklifin kabul edilmesi için CHP ve İYİ Parti'den destek alıp almayacakları yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Teklifi hazırlarken sadece AK Partiye sunmak için hazırlamadık. Meclisteki tüm partiler bu teklifi alacak, değerlendirecek ve  genel kurula gelirse oy kullanacaktır. Sadece AK Parti ve MHP uzlaşarak bu yasayı çıkarmak gibi bir niyeti yok.  MHP genel affa kökten karşıdır."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Feti Yıldız'ın açıklaması

Haber-Kamera: Nursima KESKİN/ ANKARA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel MHP'nin Af Teklifi Meclis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.


Advertisement