Milas'ta Çanakkale Zaferi Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Milas'ta Çanakkale Zaferi Kutlandı

Milas\'ta Çanakkale Zaferi Kutlandı

18 Mart 1915 Çanakkale Savaşları’nın 102. yılı, Milas’ta düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

18.03.2017 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

18 Mart 1915 Çanakkale Savaşları'nın 102. yılı, Milas'ta düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

18 Mart 1915 Çanakkale Savaşları ve Şehitleri Anma Dünü dolayısıyla, tüm yurtta olduğu gibi Milas'ta bir dizi etkinlik düzenlendi. Çanakkale Savaşları'nın 102. yılında düzenlenen etkinlikler, Milas şehitlerinin yad edilmesiyle başladı. Milas Şehir Mezarlığı Şehitliği'ne yapılan ziyarette vatan müdafaası için şehit olan tüm Mehmetçiklerimiz için Milas Müftüsü Ali Saim Doğru tarafından dua okundu. Ziyaretin ardından etkinlikler Atapark'ta devam etti.

18 Mart Çanakkale Anma etkinliklerine; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Garnizon Komutanı vekili Yarbay Emel Demiryakan, Milas İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava, Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Halit Çalmuk, şehit aileleri adına Turan Sevinç, siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu temsilcileri, Milas Gaziler Derneği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

18 Mart Cumartesi günü saat 10.00'daAtapark'ta düzenlenen programda; Milas Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Şehit Ailelerinin çelenkleri sunuldu. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardında kürsüye gelen Hava İkmal Üsteğmen Volkan Siguran günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

ŞEHİTLER SAYGI VE RAHMETLE ANILDI

Siguran, yaptığı konuşmasında "Yüce milletimizin varlığı, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşu, kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, dünya barışının sağlanması ve korunması uğruna canlarını feda ederek rütbe ve payelerin en büyüğüne erişen aziz şehitlerimizi "18 Mart Şehitler Günü" vesilesiyle rahmet, şükran ve saygıyla anıyoruz. Uğrunda büyük bedeller ödenen aziz vatanımızın mevcudiyeti ve göklerde hür bir şekilde dalgalanan şanlı al bayrağımız, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere bıraktıkları kutsal bir emanetidir. Canları pahasına mücadele ederek bu toprakları vatan yapan isimli-isimsiz bütün kahramanlarımız ebedi varlığımızın teminatı olmuşlardır. Bugün aynı zamanda, bir ulusun küllerinden yeniden dirilerek var oluş mücadelesi verdiği, yenilgiler ve toprak kayıpları ile uzun yıllar süren umutsuzluğa ve kötü gidişe son vererek yeniden itibar kazandığı, harp tarihine altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'inci yıl dönümünü kutlamanın da haklı gururunu yaşıyoruz. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale'de can veren yabancı askerler için "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve süküt içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." demek suretiyle bütün dünyaya insanlık dersi vermiş, savaşın merhamet boyutunu, düşmanlıkların dostluğa dönüşebileceğini göstermiştir."diye kaydetti.

Siguran, Çanakkale'de destan yazıldığını ifade ederek "Vatanımızın kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz. Bugün, vatan sevgimizin, birlik ve beraberliğimizin, milli bilincimizi oluşturan temel değerlerin ve şanlı geçmişimizle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri olarak gönlümüzde yaşattığımız sizler, gösterdiğiniz azim, feragat, cesaret ve kahramanlıkla, yüce milletimizin hizmetindeki çalışmalarımızda bizlere her zaman ilham kaynağı olmaya devam edeceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz hatıralarınızı şükran ve minnet duyguları içerisinde yad ediyor, huzurunuzda saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun. Bu vesileyle, bu cennet vatanı büyük fedakarlıklarla bizlere armağan eden, başta devletimizin kurucusu, cumhuriyetimizin mimarı, ebedi başkomutan gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor. Hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin değerli aile fertlerine şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Kutlama etkinlikleri için daha sonra Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu'na geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Ali Pilavcı, " Çanakkale Zaferi'nin, özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır.

Şehitlerimizin bizlere emaneti olan kutsal vatanımızı, bağımsızlığımızın sembolü bayrağımızı ve millet olma bilincini aynı inanç ve irade ile korumalı yarınları emin ellere teslim etmeliyiz. Bizlere bırakılan mirasın değerini anlamalı, bunu en kıymetli hazinemiz olarak benimsemeliyiz. İnsan çalıştığı takdirde pek çok rütbe ve unvana sahip olabilir. Fakat rütbelerin en değerlisi şehitlik herkese nasip olmaz." şeklinde konuştu.

Canları pahasına ülkeyi koruyan Mehmetçiklere minnet borcumuzun olduğunu ifade eden Pilavcı "Çünkü bu rütbe hayat karşılığında elde edilmekte ve inanç sayesinde kazanılmaktadır. Hem Hak katında ve hem de halk yanında şahadet mertebesine yükselmek, büyük bir onurdur. Vatan, her şeyimizdir. Çünkü namus, şeref ve bağımsızlık gibi kutsal değerler ancak vatan sayesinde korunabilir. Vatan topraklarını korumak ve savunmak için en güç koşullar altında canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen şehitlerimiz, devletimizin varlığının, birlik ve beraberliğinin güvencesi olarak sonsuza kadar ulusumuzun gönlünde yaşamaya devam edecektir. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da belirlenmiş olan bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarım canları pahasına koruyarak en yüce onura erişen aziz şehitlerimize şükran ve minnet borçlu olduğumuzu hatırlamalıyız. Mübarek kanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yaptılar. Bu vatanda huzur içinde yaşamamızı sağladılar. Bu şehitler gününde büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Rahat uyuyun, ruhlarınız şad olsun." diyerek sözlerini tamamladı.

Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programda, çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Öğrencilere ödülleri Milas Kaymakamı Eren Arslan, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Garnizon Komutanı vekili Yarbay Emel Demiryakan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Milas Emniyet Müdürü Turgay Ava ve MSKÜ Veterinerlik Fakültesi Dekanı Hayrettin Akkaya tarafından verildi. Milas Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan lirik tiyatro, protokol üyeleri ve salonda bulunan izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Etkinlikler, Garnizon Komutanlığı Kartal Gazinosu'nda şehit aileleri ve gazilere verilen yemek ve Ulu Camii'nde okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından buldu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milas'ta Çanakkale Zaferi Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement