Milletlerarası 10. Hat Yarışması" - Son Dakika
Kültür Sanat

Milletlerarası 10. Hat Yarışması"

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) alt kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Hattat Hafız Osman adına düzenlenen "Milletlerarası 10. Hat Yarışması" sonuçlandı.

17.05.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) alt kuruluşu olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından Hattat Hafız Osman adına düzenlenen "Milletlerarası 10. Hat Yarışması" sonuçlandı.

Ödül töreninde konuşan IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, yarışmanın ilk kez 1986 yılında düzenlendiğini söyledi.

Toplam 122 esere ödül verildiğini belirten Eren, "Merhum büyük Hafız Osman'ın bereketi olacak ki bu yarışmada, çok yüksek seviyede eserler yarışmaya sunuldu. Yarışmaya 36 ülkeden 688 hattat iştirak etti. Toplam 975 çalışma sunuldu. İlk elemeden sonra 975 çalışmadan 314'ü değerlendirmeye alındı." dedi.

Eren, yarışmada "Celi Sülüs", "Sülüs", "Nesih", "Muhakkak-Reyhani", "Celi Talik", "Nestalik", "Celi Divani", "Divani", "Kufi", "Rika" ve "Mağribi" olmak üzere 11 dalda ödül verildiğini anlattı.

Jürinin büyük bir özveri ve objektiflikle hareket ettiğini aktaran Eren, şöyle konuştu:

"Jüri değerlendirmesinde yazıda keskinliğe önem verdi. Ayrıca kararlarını verirken klasik hat sanatı dışındaki ekollerin uygulamalarına itibar etmedi. Hat sanatının kaidelerine, yarışma şartlarına uygunluk, istifte yenilik ve düzen kriterlerini göz önüne aldı. Göz ardı edilebilecek kadar küçük hataları da dikkate almadı."

Hattat Prof. Dr. Uğur Derman ise yarışmanın Hafız Osman adına tertip edilmesinden dolayı duyduğu mutluluğunu dile getirdi.

Hafız Osman'ın yazı dehası olduğunu ve hat yazısına yeni üsluplar kazandırdığını vurgulayan Derman, "Hat yazısına ilk defa Osmanlı Türk karakterini kazandıran, kendisinden 1 buçuk asır evvel yaşayan Amasyalı Şeyh Hamdullah'tı. Eğer o olmasaydı Hafız Osman olmazdı." diye konuştu.

Yarışmanın şeref üyesi Hattat Hasan Çelebi de ödüllerin, yarışmaya katılan devletler arasında hemen hemen eşit olarak paylaşıldığını bildirdi.

Harcanan emeklerin neticesinin alındığına değinen Çelebi, "Geriden gelen nesil, hattı daha gayretli çalışıp ecdadın getirmiş oldukları noktadan biraz daha ileriye doğru taşımalıdır. Yalnız, levhacılık ve ticaret gayesinde değil. Şunu gayet güzel anlarız ki gökdelenleri yalnızca aşağıya ve yukarıya doğru dikerseniz ayakta durmaz. Bunun alt yapısında geniş bir ayağı olacak ki onu tutsun. Bu sanat da öyle. Yalnız tek noktada yukarı yükselmek bir şey ifade etmiyor. Tabandaki kültürünü de muhafaza etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 200 bin dolar ödül

Yarışma sonucunda dereceye giren, mansiyon ve teşvik ödülü alan katılımcılara, toplamda yaklaşık 200 bin dolar tutarında ödül verildi.

Celi Sülüs'te birincilik ödülünü Türkiye'den Abdurrahman Depeler alırken, Sülüs'te ise Mısır'dan Muhammad Jabir el-Sayyid birinci oldu.

Nesih dalında Irak'tan Sirwan Kamal Ali ve Hadi Kadhim Nayyef'e birinci seçildiği yarışmada, Mısır'dan Mohammad Gaber al-Sayyid ise Muhakkak-Reyhani dalında birincilik ödülünü aldı.

Celi Talik'te birincilik ödülüne Fas'tan Salim Hamidi layık görülürken, Celi Divani'de Türkiye'den Seyit Ahmet Depeler ve Endonezya'dan Mohamad Zaenudin Ahmadun birinci oldu.

Nestalik dalında İran'dan Habib Ramazanpour birincilik ödülünü alırken ve Divani dalında Fas'tan Abdessamad Mihfad birincilik ödülüne layık görüldü.

Kufi'de Irak'tan Farhad Yasin Nadir, Mağribi dalında Fas'tan Sahir Yaagoubi'nin birinci olduğu yarışmada, Rika yazı türünde ise sadece mansiyon ve teşvik ödülleri verildi.

4 kişiye hat icazeti

Dereceye girenlerin yanı sıra her dalda mansiyon ve teşvik ödüllerinin verildiği tören sonunda, 4 kişiye de hat icazeti verildi.

Türkiye'den Filiz Derindere Celi Talik ve Nestalik dalında Turan Sevgili'den, Ayşe Karakuş ise Sülüs ve Nesih dalında Fuat Başar ve Levent Karaduman'dan icazet aldı.

Cezayir'den Adem Ebrem'in Sülüs ve Nesih dallarında Tevfik Kalp ve Hasan Çelebi'den icazet aldığı törende, Malezya'dan Azmir Bin Abdul Karim ise Sülüs ve Nesih dalında Efdaluddin Kılıç, Hasan Çelebi ve Citi Yusuf'tan icazet aldı.

Tören sonunda, ödül alan eserler sergilendi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement