Milletvekilleri Çömez ve Diren ABD'den Döndü - Son Dakika
Güncel

Milletvekilleri Çömez ve Diren ABD'den Döndü

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ve CHP'li Milletvekili Orhan Ziya Diren, Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısının Kerkük'teki Gelişmeleri Maskelemek İçin Üzerinde Durulan Bir Olay Olduğunu Belirterek, "Kuvvetle Muhtemel Ki ABD Temsilciler Meclisi'ne Belki de Gelmeyecek. Gelse Bile Geçmeyecek Gibi Bir İzlenim Edindik" Dediler.

13.02.2007 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ve CHP'li Milletvekili Orhan Ziya Diren, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Kerkük'teki gelişmeleri maskelemek için üzerinde durulan bir olay olduğunu belirterek, "Kuvvetle muhtemel ki ABD Temsilciler Meclisi'ne belki de gelmeyecek. Gelse bile geçmeyecek gibi bir izlenim edindik" dediler.

Kuzey Irak'taki gelişmeleri Amerika'daki sivil toplum örgütleriyle görüşmek ve bu konuda bazı üniversitelerde konuşmalar yapmak için ABD'ye giden AK Parti'li Milletvekili Turhan Çömez ile CHP'li Milletvekili Orhan Ziya Diren, Türkiye'ye döndü. THY'ye ait bir uçakla saat 10.30'da New York'tan İstanbul'a gelen Çömez ve Diren, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda temaslarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin Kerkük'te Kasım 2007'de yapılması planlanan referandumu desteklediğini belirten Çömez, "Tabii bizim böyle bir referandumun yapılmasının doğru olmayacağı yönündeki düşüncelerimizi açıkça ifade etmemizden sonra Amerika cephesinde de aslında böyle bir kaygının oluştuğunu gördüm. Sanıyorum Amerika referandum sonrasında muhtemel bir iç çatışma ve kaosa karşılık bazı hazırlıkları da yapıyor" dedi.

Çömez, böyle bir kaos ortamının oluşması durumunda NATO askeri gücünün Kuzey Irak'ta konuşlanması şeklinde Türkiye'ye bazı taleplerin gelebileceğini de ifade ederek, "Buna karar verecek olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetidir. Karar verecek Türk mekanizmasıdır. Ancak ben bireysel olarak şunu söyleyebilirim ki Kuzey Irak'ta konuşlandırılacak NATO askerleri bölgeye barış getirmez, huzur getirmez. Türkiye'nin bu topraklarla ilgili 1926 yılından beri Ankara anlaşmasından kalan hakları vardır. Türkiye bu hakları hayata geçirmek için bana göre çaba harcamalıdır. Açıkçası 2007 yılı Kuzey Irak'taki gelişmelerle ilgili baş döndürücü tartışmaların yaşanacağı bir yıl olacaktır gibi görülüyor" şeklinde konuştu.

AK Parti'li Milletvekili Çömez ve CHP'li Milletvekili Diren, ABD Temsilciler Meclisi'ne geleceği söylenen sözde Ermeni soykırım yasa tasarısı ile ilgili olarak ise "Öyle görünüyor ki sözde Ermeni soykırım tasarısı orada edindiğimiz izlenimlere göre bu Kerkük'teki gelişmeleri maskelemek için üzerinde durulan bir olay. Kuvvetle muhtemel ki temsilciler meclisine belki de gelmeyecek. Gelse bile geçmeyecek gibi bir izlenim edindik. Bu tasarının Türkiye'nin tepesinde bir Demokles'in kılıcı gibi sallandırılmasından başka niyetleri olduğunu düşünüyorum. Aslında bu tasarıyı imzalayan kongre üyeleri de konuya tam olarak vakıf değiller. Başkan Pelosi'nin tasarıyı gündeme almama, erteleme veya öteleme yetkisini kullanacağı kanısındayım. Binlerce mil öteden Irak'a gelip barış, huzur, istikrar getirmeyi planlayan Amerika'nın aslında buraya gözyaşı ve kan getirdiği ortada. Türkiye sınırının hemen ötesindeki bu kaygı verici gelişmelere kayıtsız kalmasını hiç kimse beklememeli" dediler.

(ÖFA-RA-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Milletvekilleri Çömez ve Diren ABD'den Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement