Nabi Avcı: Başbakan'dan Böyle Bir Talimat Yok - Son Dakika
Güncel

Nabi Avcı: Başbakan'dan Böyle Bir Talimat Yok

Nabi Avcı: Başbakan\'dan Böyle Bir Talimat Yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınav sorularının açıklanmamasıyla ilgili Başbakan Erdoğan'dan talimat olup olmadığına ilişkin, "Böyle bir talimat söz konusu değil." dedi.

19.07.2014 08:24  Güncelleme: 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınav sorularının açıklanmamasıyla ilgili Başbakan Erdoğan'dan talimat olup olmadığına ilişkin, "Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar Kurulunda konuşuldu ve açıklanması açıklanmaması bununla ilgili niye açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulunda bilgi verildi. 'Bunu çalışalım' denildi sadece"dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Başkent Öğetmenevi'nde eğitim muhabirlerine iftar verdi. İftarın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu'nda soruların açıklanmasıyla ilgili talimat verdiği ve YGS ve YDS sınavlarıyla ilgili bir düzenleme yapıldığı yönünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bir açıklaması oldu. Bununla ilgili düzenleme var mı yok mu" ifadeleri sorusu üzerine Avcı, "Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar Kurulunda konuşuldu ve açıklanması açıklanmaması bununla ilgili niye açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulunda bilgi verildi. 'Bunu çalışalım' denildi sadece. Yani öyle hemen açıklayalım hemen.Biliyorsunuz yasada var, Bilgi Edinme Yasası'na dahil değil. Bu da bir şeyleri gizlemek için falan alınmış bir karar değil. Çünkü bu, daha önce planlanan bir süreç. Ömer Dinçer zamanında başlatılmış bir çalışma var. Tıpkı TOEFL imtihanlarında olduğu gibi. İstediğiniz zaman TOEFL imtihanlarına girebiliyorsunuz " karşılığını verdi.

TOEFL sınavda binlerce, yüz binlerce, milyonlarca sorunun bulunduğunu, bir imtihandaki sorunun bir süre daha yöneltilmediğini anlatan Avcı, bu sınavda alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden kurumlara müracaatın yapılabildiğini ve benzer bir sitemin üniversiteye giriş için tasarlandığını kaydetti.

Sistemde, öğrencilerin bir kez sınava girdikleri sınav sonuçlarına göre değil, senenin belli aylarında veya örnek olarak her ay sınava girme hakkının olduğunu bildiren Avcı, "O projenin gereği olarak soruların birikmesi lazım. Düşünün her ay soru sorduğunuz zaman senede en az 12 tane bu ölçekte sınav yapıyorsunuz demektir. Bunun için de 12 çarpı bu ölçekte soruya ihtiyacınız var bir yılda. Buna yıllar boyu düşündüğünüzde katlanıyor. O projenin gereği bu. Bunlar izah edildi, 'çalışalım' denildi sadece. Şimdi tekrar artılarıyla eksileriyle biz bunu çalışıyoruz. Bir karar verdiğimiz zaman da onu kamuoyuyla paylaşırız" şeklinde konuştu.

Bir diğer gazetecinin, "Soruların yayımlanmamasının en çok eleştirilen kısmı 'biz doğru yanıtların ne olduğunu bilmiyoruz. Dolayısıyla ÖSYM'ye nasıl itiraz edeceğiz. Kontrol etme şansımız olmuyor' yönünde. Bu yıl ilk kez ÖSYM'nin yaptığı sınava itiraz gelmedi. Sorular görülmeden bunun farkına varılmasının mümkün degil " ifadeleri üzerine Avcı, "Siz, yaptığınız sınavdan çok eminseniz ve yanlış değerlendirildiğini düşünüyorsanız kağıdınızın incelenmesi talebinde bulunabiliyorsunuz" diye konuştu.

Avcı, TEOG sorularının açıklanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiği yönünde bazı haberlerin bulunduğu dikkati çekerek, bunun yanlış anlaşılmış olabileceğini ifade ederek, TEOG sorularının zaten açıklandığını vurguladı.

Bakan Avcı, soruların pek çok kez kontrol edildiğini hatırlatarak, "Sorulmadan önce de bir sürü ön testten geçiriliyor, sorulduktan sonra da havuza atılırken de testten geçiriliyor. Çünkü bir kısmının da müfredat değişikliğine paralel olarak revize edilmesi gerekiyor. Yani havuzda biriken sorular bir sene sonra iki sene sonra da sorulabilir hale geliyor" diye konuştu.

TEOG sınavında mahkemece iptal edilen 4 soruyu kendisinin de incelediğini belirten Avcı, "İptal edilen sorularımız yanlış değil" dedi.

SBS'de yürütmeyi durdurma kararının 15 Ocak'ta verildiğini ve bu sebeple TEOG'da iptal edilen sorular için yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmediklerini ifade eden Avcı, "Çünkü biliyoruz ki 6 ay sonra benzer bir karar çıkabilir ve bütün öğrencilerin bu altı ay boyunca 1 milyon 300 bin öğrenci, anneleri, babaları veliler diken üstünde oturdu. Zaten maksat da bu. Şimdi aynı mahkeme bir yürütmeyi durdurma 6,5 ay sonra, bir başka yürütmeyi durdurma kararını 5,5 ay sonra verdi. Ama aynı mahkeme bizim yurt dışındaki bir okulumuzdan, elçiliğe bağlı bir Türk okulundan bir müdürümüzü geri çağırmışız, disiplin soruşturması nedeniyle oradan almışız. Aynı mahkeme, bu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararını 6 günde verdi. 1 milyon 300 bin kişiyi ve ailelerini milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir konuda, herhangi bir etkinliğinin olamayacağını bile bile 6 ay sonra verdi. Bir tek kişiyi ilgilendiren bir davada aynı mahkeme, 6 gün sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi" ifadelerini kullandı.

Ece Ayhan'ın, bir şiirindeki "Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük" ifadelerine değinen Bakan Avcı, "Bugünlerde Milli Eğitim Bakanlığı Ece Ayhan'ın kulaklarını çınlata çınlata işlerini yürütüyor" dedi.

Bir gazetecinin, velilerin TEOG sınavı ile ilgili şikayetlerini hatırlatarak, meslek liselerinde alan seçiminin olmamasını sorması üzerine Avcı, " Bu bizim lise türlerini azaltma programımızın sonucu. 70'i aşkın lise türü vardı. Bunu kaldırdık ve lise türlerini 7'ye indirdik. Diğerlerini dr alt programlar olarak tasarladık. Meslek liselerinde de böyle. Niye hemen çocuk ben elektrikçi bilgisayarcı olmayı tercih edemiyor? Çünkü 9.ve 10.sınıflarda bu dersler ortak.10.sınıftan sonra çocuğun eğilimi daha netleşmiş olarak bölümünü seçebilir. Burada gözden kaçırılan bir şey var. Bu ders ortaklığı sadece meslek liselerinin kendi içinde değil diğer okullar arasında da aynı şekilde" değerlendirmesini yaptı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Nabi Avcı: Başbakan'dan Böyle Bir Talimat Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi
    16:43 Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi

    Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın yayımladığı listede, Moskova'nın banliyösündeki bir konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi.

  • Standart Altının Kilogram Fiyatı 2 Milyon 416 Bin Liraya Çıktı
    16:43 Standart Altının Kilogram Fiyatı 2 Milyon 416 Bin Liraya Çıktı

    Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 416 bin liraya yükseldi. Altın piyasasında en düşük 2 milyon 264 bin lira, en yüksek 2 milyon 420 bin lira olan standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 0,3 artarak 2 milyon 416 bin lira oldu. KMKTP'de altın işlem hacmi 2 milyar 416 milyon 736 bin 884,50 lira olarak gerçekleşti. Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar arasında Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası, Ahlatcı Metal Rafineri, Uğuras Kıymetli Madenler ve Ziraat Bankası yer aldı.

  • Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor
    16:43 Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor

    Diyarbakır anneleri, dağa kaçırılan çocukları için eski HDP il binası önündeki oturma eylemini 1669'uncu gününde sürdürüyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarını almadan gitmeyeceklerini ve eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

  • CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı
    16:43 CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı

    Yeni dönemde tekrar aday gösterilen CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi'de miting yaptı. Sengel, "5 yıl boyunca elimizden geldiğince çaba sarf ettik. Az konuştuk, çok çalıştık. Biz yine az konuşmaya, çok çalışmaya devam edeceğiz. Pazar günü hepinize emanetiz" dedi.

  • Samsun'da uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı
    16:41 Samsun'da uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı

    Samsun'da uyuşturucu ticareti yaptığı tespit edilen bir kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan operasyonda sentetik ecza, metamfetamin ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen para ele geçirdi. İfadesi alınan diğer şüpheliler serbest bırakıldı.

  • Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor
    16:40 Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor

    Kocaeli'de petrol boru hattına müdahale sonucu yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle kirliliğin oluştuğu Sapanca Gölü'nde temizlik çalışmaları sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, göldeki kirliliği temizlemek için çalışmalara başladı. Yakıtın gölden ve dere yatağından tamamen bertaraf edilmesi için hızlı bir şekilde müdahale edildiği belirtilirken, içme suyu kanallarının güvenliği sağlandı ve vatandaşların içme suyu konusunda endişelenmemesi gerektiği vurgulandı.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması
    16:40 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi ortaya çıktı. Keskin, bağış kampanyası ve paranın harcanmasıyla ilgili sorumluluğun CHP İstanbul İl Başkanlığına ait olduğunu belirtti.

  • Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı
    16:39 Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı

    Kars İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, kente yasa dışı yollardan giren şahısların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, kent merkezinde oturma izni veya belgesi bulunmayan 8 Afganistan uyruklu düzensiz göçmeni yakaladı. Göçmenler, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderildi.

  • Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü
    16:39 Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü

    Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ısınma ve su kaynakları konuları ele alındı. Vali Makas, küresel ısınmanın bir problem olduğunu belirterek, dua ederek küresel ısınmanın tersine dönmesini temenni etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı ve önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında yüzde 25 bir azalma öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda alınan kararlar bir üst merciye iletilmek üzere kaydedildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Slogan Karşısında Şaşkınlık Yaşadı
    16:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Slogan Karşısında Şaşkınlık Yaşadı

    Seçim çalışmaları kapsamında Kocaeli'de vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandaki bir grubun "Muhsin başkan" şeklinde sloganlar atması üzerine "Nereden çıktı bu?" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.


Advertisement