Milli Eğitim Bakanı Özer "Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Semineri"nde konuştu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Milli Eğitim Bakanı Özer "Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Semineri"nde konuştu Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Özer "Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Semineri"nde konuştu Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de ilk defa eğitimdeki kitleselleşme evresinin son 20 yılda gerçekleştiğini belirterek, "Neden? Çünkü kültürel iktidarı elinde tutanlar, kendi iktidarlarının sürekliliğini eğitim üzerinden sürekli yeniden ürettiler.

25.07.2022 15:27  Güncelleme: 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de ilk defa eğitimdeki kitleselleşme evresinin son 20 yılda gerçekleştiğini belirterek, "Neden? Çünkü kültürel iktidarı elinde tutanlar, kendi iktidarlarının sürekliliğini eğitim üzerinden sürekli yeniden ürettiler. Anadolu insanının bu süreçlere aktif olarak katılımını eğitim üzerinden engellediler." dedi.

Bakan Özer, Milli Eğitim Bakanlığınca Bahçelievler'de bir otelde Anadolu lisesi yöneticilerine yönelik düzenlenen "Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Semineri"nde yaptığı konuşmada, son 20 yılın eğitimde çok kritik bir döneme tekabül ettiğini, iki boyutlu olumlu bir iyileşme sürecine tanıklık ettiklerini anlattı.

Tüm kademelerde çocukların eğitime erişimini kolaylaştırdıklarını, eğitimde kitleselleşme ve evrenselleşme sürecinin yaşandığını vurgulayan Özer, okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranının yüzde 11'den yüzde 93'e, ortaöğretimdeki okullaşma oranının yüzde 44'ten yüzde 90'ların üzerine, yükseköğretimdeki net okullaşma oranının ise yüzde 14'ten yüzde 48'in üzerine çıktığını, eğitim sisteminin 19 milyon öğrencinin olduğu dev bir boyuta ulaştığını kaydetti.

Başörtülülere öğretmenlik yapabilme imkanı geri getirildi

Bu dönemin aynı zamanda 2000'li yıllardan önce devreye sokulan "toplumsal mühendisliğin" eğitime yansımalarının hasarlarının tedavi edildiği bir dönem olduğuna işaret eden Özer, eğitime erişimde en önemli engellerden biri olan başörtüsü yasağı ile imam hatip liseleri ve mesleki eğitiminin önünü kesen katsayı uygulamasının kaldırıldığını, başörtülülerin öğretmenlik yapabilme imkanının geri getirildiğini aktardı.

Ülkenin vatandaşlarıyla kız çocuklarının bu değişimden karlı çıktığına dikkati çeken Özer, "Bu ülkede sürekli kız çocuklarının okullara erişmesiyle ilgili kampanyalar yapıldı. Ama kampanyalar yapılırken zımnen muhafazakar kesim hep suçlandı, 'Kız çocuklarını okutmak için türlü türlü bahaneler üretiyorsunuz.' Son 20 yılda yapılanlarla ilk kez ortaöğretim ve yükseköğretim seviyesinde kız çocuklarının, kadınların okullaşma oranları, erkekleri yükseköğretim aşamasında geçti. Demek ki imkan verildiği zaman bu ülkenin vatandaşları, erkek çocuklarını nasıl okutuyorsa kız çocuklarını da okutuyorlar." diye konuştu.

Bakan Özer, yıllardan beri Türkiye'de kültürel iktidar, kültürel hegemonya tartışmalarının olduğunu, aslında kültürel olarak üretebilmenin eğitimden geçtiğini belirterek, eğitimin önüne konulan engellerin vatandaşların bir kısmını kültürel üretim sürecinin dışında bıraktığını ifade etti.

"Belli kesimlerin eğitime erişimini zorlaştırmak için her türlü manipülasyonu yaptılar"

OECD ülkelerinin 1950'li yıllarda eğitimde kitleselleşmede yüzde 90'lara, çoğu ülkenin de yüzde 100'lere eriştiğini ve eğitimde beşeri sermayenin niteliğini artırmaya yönelik çalışmalara başladıklarını aktaran Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bu sürece erişebilmek için 70 yıl bekledi. İlk defa eğitimdeki kitleselleşme evresi son 20 yılda gerçekleşti. Neden? Çünkü kültürel iktidarı elinde tutanlar, kendi iktidarlarının sürekliliğini eğitim üzerinden sürekli yeniden ürettiler. Anadolu insanının bu süreçlere aktif olarak katılımını eğitim üzerinden engellediler. 'Eğitime gel ama başörtüsü takmıyorsan. Eğitime gel ama imam hatibe, mesleki eğitime gitme, akademik olarak başarılıysan bu süreçlerden geçme.' Her türlü toplumsal mühendisliğin gerçekleştirildiği bir döneme şahitlik etti bu ülke, hepimiz bu süreçlerden geçtik. Her ülke vatandaşının çocuğunun eğitime erişimini güçlendirmek, kolaylaştırmak için mücadele ederken, bu ülkede belli kesimlerin eğitime erişimini zorlaştırmak için her türlü manipülasyonu yaptılar."

Bugün aynı kesimin tekrar ortaya çıktığını gördüklerini dile getiren Özer, şu değerlendirmede bulundu:

"YKS sonuçları üzerinden eğitimle ilgili spekülasyonlar yapıyorlar. Ha bir de bu spekülasyonu yapanlar eğitimi, ölçme değerlendirmenin ne olduğunu bilseler eyvallah, başımız gözümüz üstüne. Bazıları da eğitimle ilgili güya kendilerince büyümeden kaynaklanan kaliteyle ilgili sorunları imam hatiple ilişkilendiriyor. Neymiş efendim, 'İmam hatipte çok fazla fırsat verilmiş, boş olmasına rağmen hep imam hatip okulları açılmış ama diğer okullar açılmadığı için eğitimle ilgili çok büyük problemler yaşıyoruz.' Aslında bu işte 20 yıl önceki çocukların eğitime erişimini engelleyen zihniyetin 2022 versiyonu."

Milli Eğitim Bakanı Özer, Türkiye'de eğitimle ilgili Truva atının kalite olduğunu vurgulayarak, "Her kim ki kaliteyle büyümeyi birbirine düşman olarak görüyorsa onun başka bir nedeni vardır. ya bu kalite nasıl bir şeydir ki bir yerde varken büyüdüğü zaman kalite yok olsun. Önemli olan kaliteyi sürdürülebilir olarak devam ettirebilmek için yardımcı mekanizmaları devreye sokabilmektir." diye konuştu.

"OECD'ye göre matematik ve fen okuryazarlığında puanları istatistiksel olarak artan birinci ülke Türkiye"

Türkiye'nin son 20 yılda girdiği PISA ve TIMMS öğrenci başarı araştırmalarında her döngüde bir önceki döngüden daha yüksek puan aldığı ve sıralamasını sürekli yükselttiğine dikkati çeken Özer, şunları kaydetti:

"Eğitimin kalitesi sürekli artıyor. Son PISA araştırmasında OECD'nin raporu şunu gösteriyor. Özellikle vurguda bulunmuşlar. Diyor ki dünyada bunun örneği yok. Türkiye'yle ilgili çarpıcı bir ifade var. Diyor ki 15 yaşta öğrenci sayısını en fazla artıran ülke olmasına rağmen matematik ve fen okuryazarlığında puanları istatistiksel olarak anlamlı artan birinci ülke Türkiye'dir. Ama maalesef bu ülkede yıllardan beri gizli bir şekilde 'Biz bir şey yapamayız. Bu milletin çocukları, gençleri başarılı olamaz. İyi şeyler yapabilmek, bunlara has değildir.' şeklindeki oryantalist bakışın eğitim versiyonu da tüm güzellikleri inkar etmekte, tüm uluslararası veriler ortada olmasına rağmen sanki bir başarısızlık varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışmakta."

"Öğretmen sayısı 1,2 milyona çıktı"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, son 20 yılda öğretmen sayısının 500 binden 1,2 milyona çıktığını, bunların yüzde 60'ının kadın öğretmen olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Bugün kadına şiddetle ilgili konuşanlar, başörtüsü engelinden dolayı yurt dışına giden kadınlarımızın dertleriyle hiç dertlendiler mi? Başörtüsü engeli nedeniyle yurt dışına gidenleri, kadına şiddet uyguluyorsunuz diye hiç gündeme getirdiler mi? veya bugün işte sıklıkla sanki ülkenin başarılı insanları, çok yetenekli insanları ülkeyi terk ediyormuş gibi bir algı oluşturup beyin göçüyle ilgili konuşanlar, dün o kadınlarımız yurt dışına giderken 'Beyin göçü oluyor ey Türk milleti dikkat edin, bu başörtüsü yasağından vazgeçmemiz lazım.' diye hiç konuştular mı? Bunların derdi bu değil."

Özer, Türkiye'nin referansını kültüründen, tarihinden, medeniyetinden alan, vatandaşına değer veren, lise türlerini imam hatip, fen lisesi diye ayırmayan, oraya giden öğrencilere farklılık uygulamayan, herkese eşit bir şekilde davranan ve beşeri sermayesini güçlendiren yeni bir dil inşasıyla yoluna devam edeceğini sözlerine ekledi.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural'ın da bir konuşma gerçekleştirdiği programda, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu Anadolu Lisesi yöneticilerine yönelik "İslam Felsefesi" konulu bir sunum yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Eğitim Bakanı Özer 'Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Semineri'nde konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, polis ve itfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.

  • Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok
    21:07 Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azaldığını belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • CHP Genel Başkanı Özel:
    21:04 CHP Genel Başkanı Özel: "Marmaris'te de Muğla'da da Rantiyecilere Geçit Vermeyeceğiz"

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla Marmaris’te halk buluşmasında konuştu, “Marmaris’i AKP’ye verip de Marmaris’in koylarını, varlıklarını, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar’a kaptırmaya siz razı gelir misiniz? diye sordu. Muğla'da da 4 katı geçen bina olmadığını belirten Özel, "Eğer Muğla Büyükşehir’e AKP’nin adayı gelse, Muğla’da her yerde dikey mimarı, her yerinde rant söz konusu olacak. O yüzden Marmaris'te de Muğla’da da rantiyecilere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu
    21:04 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, hiçbir partiye kazandırmak ya da kaybettirmek için seçime girmediklerini belirterek, İstanbul adayını çekmek için AK Parti'ye şart sundu. Erbakan, İsrail'le ticareti sonlandırma, İsrail'e ihracatı kesme, Kürecik Radar Üssü'nü kapatma ve emekli maaşını 20 bin TL'ye çıkarma şartlarını dile getirdi.


Advertisement