Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayında soruları yanıtladı: (3) - Son Dakika
Güncel

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayında soruları yanıtladı: (3)

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayında soruları yanıtladı: (3)

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, üniversiteye giriş sınavında hangi konuların yer alacağının eğitim öğretim yılı başında kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

30.08.2020 00:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, üniversiteye giriş sınavında hangi konuların yer alacağının eğitim öğretim yılı başında kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Bakan Selçuk, NTV'deki Özel Röportaj programında, üniversite sınavına girecek öğrencilerin sorumlu olduğu konuların eğitim öğretim yılı başında açıklanacağını belirtti.

Selçuk, "Aslında bununun iletimi yıl sonuna doğru yapılıyor ama biz bunu yıl başında yapacağız. Yani biz diyelim ki üniversiteye giriş sınavıyla ilgili hangi konuların söz konusu olduğunu yıl sonunda ÖSYM'ye bildiririz ama bu özel bir durum ve bunu öğretim yılı başında hem kamuoyuyla paylaşacağız hem de ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşacağız. Büyük ihtimalle eylül içinde olur." dedi.

Selçuk, "Salgın döneminde davranış bozukluğu olan çocuklar için bir çalışma var mı?" sorusuna ilişkin, bu konuda 7/24 çalışan psikososyal destek hattı bulunduğunu ve bunun yanı sıra velilere rehberlik hizmeti verildiğini belirtti. Selçuk, bunun yanı sıra tüm kesimler için psikolojik destek kitapları çıkardıklarını kaydetti.

Salgın sonrasında 400 binin üzerinde öğretmenin bilişim becerilerinde ulusal ve uluslarası sertifika aldığını vurgulayan Selçuk, öğretmenlere dijital eğitim ve beceriler konusunda daha çok katkı sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Selçuk, "Öğretmeni destekleyelim, öğretmene katkı sağlayalım dememin temel sebebi şu; öğretmene ne yapsak azdır, ne versek azdır. Çünkü ona verdiğimiz her şey öğrencide yansımasını bulacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Öğretmen ve öğrencilere teknolojik destek olacak mı? Bilgisayar ya da laptop alımlarında bir KDV indirimi söz konusu olabilir mi?" şeklinde bir soru üzerine Selçuk, bu konuda vergi indirimi gibi bir paketin konuşulduğunu, öğretmen ve öğrencilerin bu tür imkanlardan faydalanmasını çok önemsediklerini belirtti.

Hizmet içi eğitim içeriğinin tümüyle değiştiğini aktaran Selçuk, şöyle konuştu:

"Biz artık önümüzdeki süreçte tüm öğretmenlerimizin kişisel olarak 'ben şu eğitimi istiyorum' dediği eğitimi vermek üzere bir yola girdik. Yani öyle 1 milyon öğretmenin sadece 20-30 bininin bir yıl içinde eğitim alabildiği konvansiyonel bir yapı yok artık. Her zaman sürdürülebilir, sürekli bir eğitimden bahsediyoruz. Öğretmenlerimize ücretsiz olarak Türkiye'de inanılmaz bir destek var. Ulusal, uluslararası kuruluşlar 'öğretmen eğitimi' deyince gönüllü olarak hiçbir bütçe istemeden yüz binlerce öğretmenimizin eğitimine katkı sağlıyor."

"Çok büyük bir atılımın içerisindeyiz şu anda"

Öğretmenlerin eğitimleri için çok daha büyük bir altyapıyı çok daha hızlı şekilde hayata geçireceklerini aktaran Selçuk, "Yüz binlerden bahsediyorum. Yani böyle dijital eğitim konusunda değil sadece. 'Ben masal anlatıcılığı istiyorum.', 'Ben sistem eğitimi istiyorum.', 'Ben fen bilgisinde uluslararası eğitim istiyorum.', 'Ben oryantiring eğitimi istiyorum.', 'Ben drama eğitimi istiyorum'. Ne derse fark etmez, biz bunların hepsini sağlamak noktasında çok büyük bir atılımın içerisindeyiz şu anda." diye konuştu.

Okul öncesi eğitimle ilgili geçmiş dönemde ihmal edilen bazı hususların olduğuna dikkati çeken Selçuk, bu dönemde okul öncesine yönelik çalışmaları arttıracaklarını ifade etti.

Selçuk, okul öncesi eğitim konusunda akademisyenlerle birkaç toplantı yaptıklarını, söz konusu gruba yönelik kaynaklar ve videolar üretildiğini, hazırlıklar yapıldığını vurgularken, "Orada biraz eksik kaldık haklılar ama önümüzdeki süreçte daha iyi olacak." dedi.

"Risk varsa açar mıyız, kesinlikle açmayız"

Okulları hep birlikte güvenle açacaklarını kaydeden Selçuk, "Ama risk varsa açar mıyız, kesinlikle açmayız. Bunu kim söyleyecek, bilim insanları söyleyecek. Biz süreçte Bilim Kurulunun değerlendirmesini ve tavsiyesini takip ediyoruz. Bu toplantılarda ilgili parametreleri konuşuyoruz. Sonuçta bir tavsiye kararı çıkıyor, bu tavsiye kararı da durup dururken çıkmıyor, büyük bir çalışmanın ve birikimin sonucunda çıkıyor." ifadesini kullandı.

Dünyadaki eğitim sistemlerinin çocuklardan beklediği temel beceriler ile Türkiye'de beklenilen temel beceriler arasında uyumsuzluk olduğuna vurgu yapan Selçuk, şöyle konuştu:

"Öğretmen eğitimi açısından bazı beklentilerimiz var, değişmesi gerekiyor. Onun için öğretmen eğitimine çok önem veriyoruz. Onun için öğretmene her zaman çok değer veriyoruz. Bir ülkenin eğitim sisteminin niteliği ile öğretmenin niteliği çok ilişkili. O yüzden de öğretmenimize daha çok yatırım yapıp, öğretmenimizin imkanlarını daha geliştirip eğitim sisteminin niteliğini arttırma yolunda bir çabamız var. Önümüzdeki süreçte '21. yüzyıl becerileri' diye ifade edilen becerilerin bizim sistemimiz içerisinde daha genişletilerek, sosyal-duygusal becerilerileri de içerecek şekilde, yetenek takibini içerecek şekilde çok daha ileriye gittiğini göreceğiz. Tamam şu anda imkansızlıklar var, salgın var, birtakım sıkıntılarımız var. Bütün dünyanın var, sadece bizim yok. Ama bu imkansızlıklar içerisinde de birçok şey yapabiliriz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu sınavlarda Türkiye'nin ilerlediğini göreceksiniz."

"Çocuklarımız için biz buradayız." diyen Selçuk, velilere ve öğretmenlere tavsiyelerde bulundu, bu süreçte çocukların öğretmenlere, öğretmenlerin kendilerine emanet olduğunu sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayında soruları yanıtladı: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı
    21:48 İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda 10 kilo 764 gram esrar, 39 gram sentetik uyuşturucu, 2 bin 870 uyuşturucu hap, 100 fişek, bir tüfek ve 250 bin lira ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır
    21:44 Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır

    Bahçeşehir Koleji, Almanya'nın Niners Chemnitz ekibiyle yapacağı FIBA Erkekler Avrupa Kupası finalinin ilk maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Başantrenör Dejan Radonjic, güçlü bir rakiple karşılaşacaklarını vurgulayarak, takımın oyun planına sadık kalarak mücadele edeceğini belirtti. Takım kaptanı Muhammed Baygül ise rakibin tempolu ve agresif bir takım olduğunu söyleyerek, avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istediklerini ifade etti.

  • Doruk Erolçevik Dünya Gençler ve Yıldızlar Eskrim Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı
    21:43 Doruk Erolçevik Dünya Gençler ve Yıldızlar Eskrim Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı

    Türkiye Eskrim Federasyonu'nun açıklamasına göre, Doruk Erolçevik yıldız erkekler epe kategorisinde düzenlenen şampiyonada altın madalya kazandı. Doruk, çeyrek finale yükselmek için Büyük Britanyalı, Suudi Arabistanlı ve Kanadalı rakiplerini yenerek finale çıktı. Finalde Mısırlı rakibini 15-13 yenerek dünya şampiyonu oldu. Doruk Erolçevik, Türk eskrim tarihinde erkekler epede dünya şampiyonalarındaki ilk derecesini elde etti.

  • Burdur Tefenni'de Sobadan Çıkan Yangın Evde Hasara Yol Açtı
    21:40 Burdur Tefenni'de Sobadan Çıkan Yangın Evde Hasara Yol Açtı

    Burdur'un Tefenni ilçesine bağlı Beyköy köyünde, Ali Karadere'ye ait evde sobanın yakılması sırasında çıkan yangın, evin kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürülürken, herhangi bir yaralanma olmadığı belirtildi.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına itiraz edecek
    21:39 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına itiraz edecek

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya'da Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki kaza soruşturması kapsamında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin, avukatlar eliyle asliye ceza mahkemesine gerekli itirazlar delilleriyle birlikte yapılacağını ve çok sayıda iddianın çürütüldüğü eklerin ortaya konacağını belirtti.

  • Berkay Candan: Kupayı kaldırmak istiyoruz
    21:39 Berkay Candan: Kupayı kaldırmak istiyoruz

    Bahçeşehir Koleji oyuncusu Berkay Candan, Chemnitz maçı öncesinde yaptığı açıklamada, iyi bir sonuç alarak avantajı yakalayıp kupayı kaldırmak istediklerini söyledi. FIBA Europe Cup final ilk maçında Bahçeşehir Koleji, Alman takımı Chemnitz ile deplasmanda mücadele edecek.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkartmayanlar İran'ın cevabı karşısında hemen kınama yarışına girdiler
    21:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkartmayanlar İran'ın cevabı karşısında hemen kınama yarışına girdiler

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırgan tutumuna ses çıkartmayanları eleştirerek, Netanyahu'nun siyasi ömrünü uzatmak adına hem kendi vatandaşlarını hem de bölge halkını tehlikeye attığını söyledi.

  • Muhammed Baygül: İnşallah avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istiyoruz
    21:38 Muhammed Baygül: İnşallah avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istiyoruz

    Bahçeşehir Koleji'nin başarılı oyuncusu Muhammed Baygül, Chemnitz'in sert ve tempolu bir takım olduğunu belirterek, FIBA Europe Cup final ilk maçında avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istediklerini söyledi.

  • Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı
    21:38 Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel'de sanat ve inovasyonun sağlık sektöründeki rolünü tartıştı

    Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Brüksel merkezli kuruluş E-Health Venture işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, Belçika'nın sanat, inovasyon ve sağlık sektöründen temsilciler bir araya geldi. Konferansta, sanatın ve inovasyonun sağlık sektöründe nasıl bir rol oynayabileceği üzerine konuşmalar yapıldı. Ayrıca, Osmanlı dönemindeki müzik ve sanatla terapi uygulamaları da ele alındı. Türkiye'nin yenilikçi sağlık uygulamaları ve sağlık turizmindeki başarısı da vurgulandı.


Advertisement