Milli Eğitimin Deprem Raporu - Son Dakika
Güncel

Milli Eğitimin Deprem Raporu

Milli Eğitimin Deprem Raporu

Van depreminde kamu binalarının ağır hasar görmesi, risk altındaki iller arasındaki İzmir'de de öncelikle okul binalarının güvenirliliğini gündeme getirdi.

04.11.2011 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van depreminde kamu binalarının ağır hasar görmesi, risk altındaki iller arasındaki İzmir'de de öncelikle okul binalarının güvenirliliğini gündeme getirdi. Yüzbinlerce öğrencinin sorumluluğunu taşıdıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, "Şu anda çürük, riskli binalarda okuyan tek öğrencimiz yok. Yeni bir depremi dünya yaşamasın ama bir sıkıntı olsa bile bizim okullarımız en son yıkılan kurumlar olur" dedi.

Ragıp Üye, 2007'de Deprem Yönetmeliği çıktıktan sonra 189 okulda toplam 216 bina için 'çürük' başvurusu yapıldığını söyledi. Başvuruları okul müdürlerinin, vatandaşların yaptığını, bu başvuruları değerlendirerek hemen ilgili kurumlarca kontrol çalışmalarını başlattıklarını belirten Üye, bu konudaki çalışmalarını şöyle anlattı:

"Çok acı bir Van depremi yaşadık. İzmir de deprem riskli bir kent. Yüzbinlerce çocuğumuz okullarımızda eğitim görüyor. 912'si ilköğretim, 307'si ortaöğretim olmak üzere 1219 resmi okulumuz var. Deprem Yönetmeliği'nin ardından bize, 'Okulumuz depreme dayanıklı değil' diye yapılan başvurular sonunda 189 okulun binaları incelemeye alındı. Bu binalarımıza ait teknik şartnameler üniversiteler, Bakanlığımız, Bayındırlık, Özel İdare Müdürlüğü ekiplerince incelendi, testler yapıldı. Bu testlerden sonra 81 okulumuzun binalarının güçlendirilmesine gerek görülmedi. 1'inci derecede riskli bulunan 43 okulumuz boşaltıldı, kiminin binası tamamen yıkıldı yerine yenisi yapıldı ya da güçlendirildi, eğitim öğretime açıldı. Bu okulların sorunu çözüldü."

8 okulun 2'nci öncelikli sırada yer aldığını ve bunların 2012 yatırım programına alınmasının planlandığını kaydeden Üye, "Bunlar yıkılıp yeniden yapılacak. Hepsi boşaltıldı, eğitim öğretim yapılmıyor. 37 okulumuz ise 3'üncü öncelik sırasında. Çok bariz sıkıntısı yok. Bunlar acil durumda olmadığı için üçüncü incelemeden sonra karar vereceğiz. Bu binaların yıkılma ihtimali yok, sadece birkaçında güçlendirme istenebilir. Bu binalarda da okuyan öğrenci yok. 7 okulumuzun binaları ise ihtiyaç olmadığı için yıkılacak, yerine yapılmayacak. Çünkü bu okulların öğrencisi yok, boş alan olarak bırakılacak. İhtiyaç duyulursa ileride yapılabilir. 6 okulumuzun güçlendirme inşaatları devam ediyor. Öğrencileri başka okullarda öğrenim görüyor. 7 okulumuzun güçlendirme ödeneği hazır, ruhsat aşaması tamamlanır tamamlanmaz güçlendirme başlayacak. Bu okulların öğrencileri de başka okullarda öğrenimlerini sürdürüyor" diye konuştu.

VELİLER ENDİŞELENMESİN

İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, öğrenci velilerinin okul binalarının güvenirliliği konusunda endişelerinin olmamasını gerektiğini söyledi. Üye, "Velilerimize sözüm şu: Bizim en dayanıksız okulumuz bile inanın ki yüzde 90 evinizden daha dayanıklı çıkar. Şu anda çürük, riskli binalarda okuyan tek öğrencimiz yok. Yeni bir depremi İzmir de, ülkemiz de, dünyamız da yaşamasın ama bir sıkıntı olsa bile bizim okullarımız en son yıkılan kurumlar olur" dedi.

-----KUTU-----

Güçlendirme yapılan okullar:

- Bayraklı Zihni Üstün İlköğretim okulu

- Çiğli Mehmet Hikmet Kaşerci İÖO

- Urla Uzunkaya İÖO

- Karşıyaka Gazi Lisesi

- Konak 50. Yıl Anadolu Lisesi

- Kemalpaşa İmam Hatip lisesi

Yıkım kararı verilen okullar:

- Tire 80. Yıl

- Aliağa Atatürk İÖO

-Bayraklı Vali Namık Kemal Şentürk İÖO

- Bornova Reşat Nuri Güntekin İÖO

-Boca 30 Ağustos İÖO

-Tire Anadolu Endüstri Meslek Lisesi - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Milli Eğitimin Deprem Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement