Milli judocu dünya klasmanında zirveye yerleşti - Son Dakika
Spor

Milli judocu dünya klasmanında zirveye yerleşti

Milli judocu dünya klasmanında zirveye yerleşti

Ümitler 44 kiloda Uluslararası Judo Federasyonunun (IJF) dünya klasmanında ilk sıraya yerleşen 16 yaşındaki milli sporcu Merve Azak, istikrarını sürdürerek 2024 Olimpiyatları'nda altın madalyaya uzanmak istiyor.

25.10.2019 11:10  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ümitler 44 kiloda Uluslararası Judo Federasyonunun (IJF) dünya klasmanında ilk sıraya yerleşen 16 yaşındaki milli sporcu Merve Azak, istikrarını sürdürerek 2024 Olimpiyatları'nda altın madalyaya uzanmak istiyor.

Judoda bu sezon gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlarda ümitler 44 kiloda elde ettiği madalyalarla Türkiye'yi başarıyla temsil eden Merve Azak, kariyerinin başında başarı basamaklarını hızla tırmandı.

Antalya'da mart ayında düzenlenen Avrupa Kupası'nda altın madalya kazanan Merve, sezona iyi bir başlangıç yaptı.

Genç judocu, daha sonra Çekya ve Romanya'da gerçekleştirilen Avrupa Kupalarında da final maçlarını kazanarak başarısını sürdürdü.

Polonya'da düzenlenen Ümitler Avrupa Şampiyonası öncesi yaşadığı sakatlık sebebiyle 3 hafta tatamiden uzak kalan Merve, antrenman eksiği nedeniyle bu organizasyonda istediği sonucu alamadı.

Yaşadığı şanssızlığın moralini bozmasına izin vermeyen 16 yaşındaki sporcu, temmuz ayında Azerbaycan'da organize edilen Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali'ne (EYOF 2019) yoğun bir şekilde hazırlandı. Antrenörü ve ailesinin desteğiyle iyi motive olan Merve, Bakü'deki organizasyonda yeniden birincilik kürsüsüne çıktı.

Bu sezon judo takvimindeki son uluslararası organizasyon olan Ümitler Dünya Şampiyonası için Kazakistan'a giden milli sporcu, finalde Venezuelalı rakibini puan vermeden mağlup ederek Türk bayrağını göndere çektirdi.

Merve, böylece 2019'da katıldığı 6 uluslararası organizasyonun 5'inde altın madalya kazanarak IJF'nin dünya klasmanında 44 kiloda ilk sıraya yerleşti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor sporcusu Merve, zirvedeki yerini korumak ve 2024 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

"İstiklal Marşı'mızı okuttuğum için çok mutluyum"

Merve Azak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, judoya 9 yaşında başladığını, katıldığı ilk büyük organizasyon Minikler Türkiye Şampiyonası'nda birinci olduğunu söyledi.

Geçen yıl Avrupa üçüncüsü olduğunu ve bunun getirdiği öz güvenle 2019'un kendisi için iyi geçtiğini dile getiren milli sporcu, "Hedeflerime adım adım ulaştım. Katıldığım turnuvalarda birinci oldum. Yalnız Avrupa Şampiyonası öncesi sakatlandım ve 3 hafta ara verdim, o yüzden Avrupa Şampiyonası'nda yenildim." diye konuştu.

Avrupa Şampiyonası'nda derece elde edememesinin kendisini üzdüğünü ama çabuk toparlandığını aktaran Merve, şöyle devam etti:

"Önümde EYOF vardı. Bu süreç zor oldu benim için, fizik tedavi, antrenmanlar üst üste geldi. Yorulmuştum ama vazgeçmedim, çok çalışırsam kazanacağımdan emindim. Bunun sonucunda EYOF'ta birinci oldum. Bu, benim için çok büyük bir motivasyon oldu. Asıl hedefim Dünya Şampiyonası'ydı, dünyaya milli marşımızı dinletmek istiyordum. O gün çok hırslıydım ve kendime çok güveniyordum. Zor bir kura çekmiştim ama hiç kendimden endişe etmedim. Birinci oldum, İstiklal Marşı'mızı okuttuğum için çok mutluyum. Hedefim 2024 Olimpiyatları, bunun için çok çalışacağım. Antrenörlerim sayesinde başarılı olacağıma inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Maçları özel tekniklerimle kazanıyorum"

Başarı kaynağının çok çalışmak ve turnuvalardaki deneyimler olduğunu anlatan Merve, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hocam sürekli farklı teknikler öğretiyor. Çoğu maçları özel tekniklerimle kazanıyorum. Kendi tekniklerim dışında da bir sürü teknik çalışıyorum ve rakiplere göre farklı teknikler kullanıyorum. Her tekniğin kendine göre zorluğu var. Judoda patlayıcı kuvvet çok önemli. Bu teknikleri hızlı yapmanız lazım. Çok çalışırsak bunlar olur. Teknikleri çok tekrar etmemiz gerekiyor, ben de çok çalıştığım için hocamın öğrettiği teknikleri iyi yapıyorum."

Merve, zamanının çoğunu judo salonunda geçirdiğini belirterek, "Judo öz güvenimi çok artırdı. Spor, dünyaya açılan bir pencere, küçük yaşımda dünyanın birçok ülkesine gittim. Her kız çocuğunun spor yapmasını öneriyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Milli judocu dünya klasmanında zirveye yerleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor
    19:58 Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor

    Gençlik ve Spor Bakanlığı Okul Sporları Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri müsabakaları, Düzce'de devam ediyor. Türkiye'nin 28 ilinden takımların katıldığı şampiyonada 40 kız ve 40 erkek sporcu ter döküyor. Final müsabakaları ise Pazar günü yapılacak.

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:29 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, antrenör ve hakem katıldı.

  • Mihalıççık Belediyesi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Şampiyonu
    19:05 Mihalıççık Belediyesi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Şampiyonu

    2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları sonucunda Mihalıççık Belediyesi şampiyon oldu ve Süper Lig'e yükselmeye hak kazandı.


Advertisement