Milli Kütüphane Başkanı Toman: "Kütüphaneler "Ortak Yayın" Yapacak - Son Dakika
Güncel

Milli Kütüphane Başkanı Toman: "Kütüphaneler "Ortak Yayın" Yapacak

Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman, Türkiye'nin öncülüğünde kurulma çalışmaları tamamlanan Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphane Başkanları Birliği'ne yönelik, "Şu anda Azerbaycan, Başkurdistan, Gagavuzya, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,...

09.06.2017 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURCU ÇALIK - Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman, Türkiye'nin öncülüğünde kurulma çalışmaları tamamlanan Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphane Başkanları Birliği'ne yönelik, "Şu anda Azerbaycan, Başkurdistan, Gagavuzya, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova, Tataristan ve Türkiye birliğin içerisinde. En son Moğol Büyükelçisi de bizi ziyarete geldi, Moğolistan da bu birliğe katılmayı arzuluyor." dedi.

Toman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin girişimleri ve hali hazırda 9 ülkenin katılımıyla "Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphane Başkanları Birliği" kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin öncülüğünde birliğin kurulma çalışmaları kapsamında, "Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları Konferans"larının düzenlendiğini belirten Toman, Ankara'da geçtiğimiz yıl kasım ayında düzenlenen konferansla da birlik kurulması yönünde karar alındığını kaydetti.

Toman, birlik üyesi ülkelerin bu ay içerisinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da tekrar bir araya geleceğini ve Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Topluluklar Milli Kütüphane Başkanları Birliği olarak adlandırılacak yapıya yönelik tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

"Kütüphaneciliği geliştirmeyi hedefliyoruz"

Toman, Türkiye'nin bu birliğin başkanı olduğunu belirterek, birliğin kurulma amacına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Amacımız, Türk Dilli Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları Birliği'ni kurarak özellikle kendi hinterlandımızı oluşturabilmek. Etki alanımızı, işbirliklerimizi bu yapıyla yürütebilmek gayretindeyiz. Dünyada bu konuyla ilgili, CNL (Fransa Ulusal Kitap Merkezi), IFLA (Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kuruluşları Federasyonu) gibi kütüphanecilik alanında birlikler var. Biz de Türk Dilli Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları'nı bir çatı altında toplamak, yapacağımız ortak projelerle ülkelerin kültürel diplomasisine daha fazla katkı sunabilmek ve bilgi alanında yürüteceğimiz iş birlikleriyle kütüphaneciliği geliştirmeyi hedefliyoruz."

"Niyetimiz, Balkanlar'da da bir açılım yapabilmek"

Zülfi Toman, birlik nezdinde yapılacak çalışmalara yönelik de şunları söyledi:

"Kaynak alışverişi, teknolojik iş birliği var. Ayrıca ortak yayın çalışması olacak. Yine her ülkenin Milli Kütüphane çatısı altında, Türk dünyası ile ilgili özel alt tematik kütüphaneler kurulacak. Karşılıklı personel değişimi yapılarak kütüphanecilik alanında bir nevi oryantasyon eğitimi gibi bazı çalışmalar da yürütülecek."

Astana'daki toplantıda bilgi teknolojilerinin milli kütüphanelerde uygulanmasıyla ilgili görüşmelerin yürütüleceğini ifade eden Toman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda Azerbaycan, Başkurdistan, Gagavuzya, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Moldova, Tataristan ve Türkiye birliğin içerisinde. En son Moğol Büyükelçisi de bizi ziyarete geldi, Moğolistan da bu birliğe katılmayı arzuluyor. Özbekistan ve Türkmenistan bu yapının içerisinde yer alıyor. Rusya'da Türk dilli olup da henüz bu birliğe dahil olmamış özerk cumhuriyetler var. Bu konuyla ilgili çalışmalar da yürüyor. Niyetimiz, Balkanlar'da da bir açılım yapabilmek. Balkan ülkelerinin de bazılarını bu birliğin içerisine 'akraba ülke', kimini de 'gözlemci ülke' statüsünde dahil edebilmek."

Kütüphaneler "ortak yayın" yapacak

Birliğin, Türkiye öncülüğünde yeni bir projeyi de hayata geçirmeyi planladığını kaydeden Toman, "Ülkelerin milli kütüphanelerinin sanal ortamda konuşur hale getirilmesi ve burada belirlenecek temalara yönelik de ortak yayın yapılmasına yönelik hazırlık içerisinde olacağız. Bu, telif sorunu olmayan yayınlarla ilgili bir çalışma." dedi.

Toman, projenin sanatla ilgili bir ayağı bulunduğunu belirterek, "Bir sanat portalı oluşturmak ve bu sanat portalında tek dokunuşla ülkelerin portföyünde bulunan sanatsal üretimlerine araştırmacıların ulaşımlarını sağlamak hedefleniyor." ifadesini kullandı.

Kur'an-ı Kerim işli İran Halısı Milli Kütüphane'de

Öte yandan, Milli Kütüphane Başkanlığı olarak ülkelerle yapılan protokoller kapsamında sergi ve etkinliklere de ev sahipliği yaptıklarına değinen Toman, şu anda İran'ın Tebriz şehrinden getirilen Kur'an-ı Kerim'in bütün ayetlerinin işlendiği halının Milli Kütüphane'de sergilendiğini bildirdi.

Tebriz'de sanatçı ve akademisyenlerin yaklaşık 8 yıllık çalışması sonucunda İpek halıya Kur'an-ı Kerim ayetlerinin dokunduğunu anlatan Toman, Milli Kütüphane'de bir bölümü sergilenen halının görülmeye değer özel bir çalışma olduğunu vurguladı.

Milli Kütüphane Başkanı Toman: "Kütüphaneler "Ortak Yayın" Yapacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Kütüphane Başkanı Toman: 'Kütüphaneler 'Ortak Yayın' Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Gençleri Savunma ve Havacılıkta Başarı Hikayesi Yazıyor
    14:09 Türk Gençleri Savunma ve Havacılıkta Başarı Hikayesi Yazıyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 20 yılda savunma ve havacılıkta büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu belirtti. Türk gençlerinin önündeki engeller kaldırıldığında dünyanın en iyi teknolojilerini geliştirebileceklerini gösterdiklerini vurgulayan Kacır, Türkiye'nin iftihar kaynağı projelerin genç mühendisler tarafından geliştirildiğini söyledi. Ayrıca, Bakan Kacır, Türk gençliğiyle birlikte yeni başarı hikayelerini sürdürmek istediklerini ve uzayda da daha geniş bir ekosistem inşa etmek için çalıştıklarını belirtti.

  • DÜ'de Türk Tasavvuf Müziği Konseri Gerçekleştirildi
    14:09 DÜ'de Türk Tasavvuf Müziği Konseri Gerçekleştirildi

    Düzce Üniversitesi'nde Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü tarafından düzenlenen Türk Tasavvuf Müziği konserinde, tasavvuf eserleri seslendirildi. Konserin sonunda Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, emeği geçenlere teşekkür belgesi verdi. Konserde Rektör Yardımcısı, Genel Sekreter, Dekan, akademik ve idari personel ile öğrenciler de yer aldı.

  • Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in bağımsız adaylık kararı tartışma yarattı
    14:06 Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in bağımsız adaylık kararı tartışma yarattı

    Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in 31 Mart yerel seçimlerinde aday gösterilmemesi sonrası bağımsız aday olarak katılma kararı alması ve CHP'nin Sarıyer Belediye Başkan Adayı Mustafa Oktay Aksu'nun açıklamaları tartışma yarattı.

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    14:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi
    14:04 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, emeklilere yönelik açıklamalarda bulunarak, Pamukkale Belediyesi'nin emeklilere sosyal ve ekonomik destekler sağlayacağını belirtti.

  • Cumhur İttifakı adayı Tosun, Bodrum'da kıyı işgaline son verecek
    14:02 Cumhur İttifakı adayı Tosun, Bodrum'da kıyı işgaline son verecek

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, hazırladığı kıyı kenar projesi ile hem Bodrumluları yeniden denizle buluşturacak, hem de sahillerdeki işgallere son verecek.


Advertisement