Milli Proje Mühendislerini MİT Koruyacak - Son Dakika
Güncel

Milli Proje Mühendislerini MİT Koruyacak

Milli Proje Mühendislerini MİT Koruyacak

Türkiye'nin milli projelerine imza atan mühendislerin şüpheli ölümleri üzerine MİT devreye girdi.

16.03.2013 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin stratejik kurumlarındaki kritik personeli korumak için MİT yeni bir konsept geliştirdi.

MİT ilginç gelişmeyi Meclis Dinleme Komisyonu'na açıkladı. İstihbarata karşı koyma konseptiyle stratejik sektörlerin korunacağı belirtildi.

Milli projeler ve buralardaki personele yönelik tehdidin tespiti ve önlenmesi için yeni konseptin uygulamaya konulduğu vurgulandı.

Bugün'ün haberine göre; Türkiye'nin milli projelerine imza atan mühendislerin şüpheli ölümleri üzerine MİT devreye girdi. 'Stratejik kurumlarda çalışan personele yönelecek tehditlerin tespiti ve önlenmesi' amacıyla yeni bir 'istihbarat konsepti' uygulanmaya başlandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Türkiye'nin stratejik kurumlarında geliştirilen milli savunma ve güvenlik projelerinde görevli personele, yeni koruma konsepti oluşturdu. Yeni koruma sistemi, kamuoyunda 'böcek komisyonu' olarak bilinen TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyelerine MİT tarafından iletilen gizli ibareli bilgi notunda yer aldı.

Komisyon üyeleri, MİT yetkililerine, Milli Gemi Projesi'ni yürüten ASELSAN ile HAVELSAN'ın kritik projelerinde çalışan personelin güvenliği ile ilgili sorular yönelterek, yargı konusu olan bazı iddiaların incelenip incelenmediğini sordu. MİT, yazılı yanıtında, stratejik projelerde görevli personel için nasıl bir önlem alındığını şu şekilde aktardı: "Yeni istihbarata karşı koyma konsepti, ülkemizin stratejik sektörlerinde geliştirilen milli projelere ve buralarda görev yapmakta olan kritik personele yönelik vaki olabilecek tehditlerin tespiti ve önlenmesi amacıyla uygulanmaya başlanmıştır."

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

MİT'in yanıtına göre, yeni programkapsamında, özelliklemilli savunma ve güvenlik projelerinde görevli personele özel koruma sistemi oluşturulacak. Kritik personele yönelik tehdit tespiti ve önlemesi bizzatMİT tarafından gerçekleştirilecek. Yeni koruma sistemi, akıllara kritik projeleri yürüten ASELSAN mühendislerinin tartışmalı ölümlerini getirdi.

ASELSAN mühendislerinden Hüseyin Başbilen 7 Ağustos 2006, Halim Ünal 17 Ocak 2007, Evrim Yançeken 26 Ocak 2007, Zafer Oluk 5 Mayıs 2008, Burhaneddin Volkan 9 Ekim 2007'de hayatını kaybetti. Son olarak 25 Ocak 2013'Te Hakan Öksüz trafik kazasında yaşamını yitirdi.

ASELSAN'ın son dönem projeleri, stratejik önemi açısından dikkat çekiyor. ASELPOD, MİLGEM, ATAK, ATMACA ve benzeri milli projelerle, ulusal savunma sistemi güçlendiriliyor. ASELSAN mühendislerinin ölümleri aynı zamanda Meclis gündeminde de yer alıyor.

EVDE SIZMA UYARISI YAPILDI

Meclis komisyonuna, MİT sunumu sırasında, stratejik kuruluşlara "dışarından sızma" ile ilgili ayrıntı da verilmişti. Ulusal güvenlikle ilgili stratejik kuruluşlardaki güvenlik duvarı nedeniyle bilgisayarlara "dışarıdan sızmanın" zor olduğu ancak stratejik projelerde çalışan personelin bazı çalışmaları kurumdışına çıkarınca "izlenme" olasılığının güçlendiği aktarıldı. Personelin, iyi niyetle, evde çalışmayı sürdürmek için hareket ettiğine işaret eden MİT yetkilileri, ancak kişisel bilgisayarların ve kablosuz ağların "sızmaya" olanak sağladığını vurguladı. MİT'in bu sunumunun ardından, milletvekilleri gündemlerine ASELSAN mühendislerinin ölümünü de almıştı.

SİYASİ PARTİLERE KARŞI TEDBİR

MİT, yazılı cevabında, siyasi partilere yönelik "yabancı ülkeler veya yabancı istihbarat servisleri tarafından bir sızma-sızdırma girişimi veya başkaca bir tehdit olduğunun algılanması halinde, istihbarata karşı koyma faaliyetleri kapsamında çalışmalarda bulunulduğunu" da açıkladı.

Ezelhan Üstünkaya - Bugün

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Milli Proje Mühendislerini MİT Koruyacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement