Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı

Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı

Milli Saraylar Resim Müzesi'nin tanıtımına katılan Cemil Çiçek: 'Tarihimizle övünen ama tarihi değerlerimizi korumaya geldiği zaman aynı hassasieti göstermeyen bir toplum olduk.' dedi.

19.12.2014 20:18  Güncelleme: 10:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dolmabahçe Sarayı'ndaki Milli Saraylar Resim Müzesi'nin tanıtımında konuşan Cemil Çiçek, müzenin açılışının daha önce yapıldığını, şimdi ise tanıtımını yaptıklarını söyledi.

'BURANIN ESKİ HALİNİ BİLENLER BİLİYOR'

İnsanların farkında olmadığı zaman bu tür zenginliklerin çok fazla bir şey ifade etmediğini belirten Çiçek, "O yüzden istedik ki dostlarımızın da katkısıyla, İstanbullular, sanatseverler böyle bir güzelliğin farkında olsun. Ayrıca buna teşvik etmiş olalım. Türkiye'yi ziyaret edenler bakımından burası önemli bir mekan oldu" diye konuştu. Çiçek, Meclis Başkanlığı'na ilk seçildiği zaman, müzenin bulunduğu alanla ilgili kendisine bilgiler verildiğini dile getirerek, şunları aktardı: "Buranın eski halini bilenler biliyor. Nasıl burayı öylesine perişan hale getirebildiğimizin doğrusu izahını yapamadım. Tartışmaya açık bir şey ama biz tarihimizle övünen ama tarihi değerlerimizi korumaya geldiği zaman aynı hassasiyeti göstermeyen bir toplum olduk. Bizim çok fazla saraylarımız, Dolmabahçemiz yok. İşte İstanbul'a ayrı bir güzellik katan bu eserleri korumamız, gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor."

"YENİ, ÖZEL MÜZELER KURULSUN"

Müzedeki eserleri depolardan çıkardıklarını anlatan Çiçek, "İnanıyorum ki Meclis'in sorumluluğunda olmayan başka yerlerdeki depolarda da olanlar var. İstiyoruz ki bunları gün yüzüne çıkaralım, yeni müzeler kurulsun. Biz bunun hepsine varız. Özel müzeler kurulsun. Ülkenin gerçekten buna ihtiyacı var. Çağdaş bir toplum olacaksak ki dilimizden bunu düşürmüyoruz, bunu yapmalıyız. Sanat, kültür yoksa, bu alanlara ilgi yoksa, bir maç kalabalığı gibi oluruz ama çağdaş bir toplum olamayız" şeklinde konuştu.

İLBER ORTAYLI'DA KATILDI

Çiçek, bu anlayışla müzeyi oluşturduklarını ve perişanlıktan kurtardıklarını aktararak, "Hatta mümkün olsaydı, arkadaşlar size eskiden burası ne haldeydi göstersinler, o hale nasıl getirdik ona da bir baksınlar ve kimi eleştireceksek onları da eleştirelim. Halen müzenin envanterinden oraya buraya gönderilmiş, vermemek için de direnen bir kısım kuruluşlarımız var. ya toplumun istifadesine sunsunlar ya da bizden aldıklarını bir an önce versinler. Vermedikleri takdirde bu işin sorumluluğu kendilerine ait olacak. Onun gereğini de yapmak için uğraşıyoruz" ifadelerini kullandı. Çiçek, konuşmasının ardından müzeyi gezerek, eserler hakkında bilgi aldı. Açılışa, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sanatçı İzzet Günay ve davetliler katıldı.

MİLLİ SARAYLAR RESMİ MÜZESİ

Milli Saraylar Resim Müzesi, Sultan Abdülmecid'in Balyan Ailesi'ne yaptırdığı Dolmabahçe Sarayı yapılar topluluğu içindeki Veliaht Dairesi'nde yer alıyor. Dış görünüş ve planlanmasıyla Dolmabahçe Sarayı'nın benzeri olan, ayrı giriş ve bahçelere sahip Veliaht Dairesi üç kat üzerine kurulu olup, 11 bin metrekare kapalı alana sahip bulunuyor. İnşa edildiği Sultan Abdülmecid döneminde tahta çıkmaya aday veliahtların ikametine ayrılan daire, Tanzimatla birlikte, şehzadelerin dışa kapalı sürdürdükleri hayatın sona ermesinin ve serbest yaşama geçişlerinin mimari simgesi durumunda. Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murad, Sultan II. Abdülhamid, Sultan V. Mehmed Reşad, Kemalettin Efendi, Yusuf İzzettin Efendi, Sultan VI. Mehmed ve son Halife Abdülmecid Efendi veliahtlık dönemlerinde bu daireyi kullandı.

RESTORASYON 2 YILDA TAMAMLANDI

Müze olarak kullanılan bölümün restorasyonu, kendi alanında uzman restoratörlerin gayreti ve Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun yönlendirmesiyle uluslararası restorasyon normlarına uygun şekilde yaklaşık 2 yılda tamamlandı. Yapının ikinci kısmının restorasyonu ise halen devam ediyor. Milli Saraylar Resim Müzesi, Türkiye'nin, son dönem Osmanlı Sarayı'nın resim beğenisini ve Batılı anlamda oluşturulan ilk tablo koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve yerli yabancı izleyicinin erişimine sunan tek müzesi durumunda. Yerli ve yabancı ressamların eserlerinden oluşan 201 tablonun sergilendiği müze, yaklaşık 3 bin metrekare sergileme alanına sahip. Yapının ikinci bölümünün restorasyonunun tamamlanması ile sergileme alanı 4 bin 500 metrekareye ulaşacak.

MÜZE 11 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Müze, tematik bütünlük içinde, "Sultan Abdülmecid/Sultan Abdülaziz Salonu", "Osmanlı'da Batılılaşma", "Abdülmecid Efendi/İstanbul Görünümleri", "Goupil Galerisi'nden Saraya Satın Alınan Tablolar", "İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu", "Saray Ressamları", "Oryantalist Ressamlar: Doğu'nun Cazibesi", "Yaver Ressamlar", "Türk Ressamları (1870-1890)", "Portreler ve Tarihi Konulu Kompozisyonlar/Osmanlı Sarayında Manzara" "Türk Ressamları (1890-1930)" olarak adlandırılan 11 bölümden oluşuyor.

MÜZEDE YERLİ VE YABANCI BİR ÇOK RESSAMIN ESERİ BULUNUYOR

Müzede, Türk ressamlarından Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid Bey, Osman Hamdi Bey, Hüseyin Zekai Paşa, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Abdülmecid Efendi, Şevket Dağ, Mehmed Ali Laga, İbrahim Çallı ile çoğunluğu Fransız ve İtalyan oryantalist sanatçılardan François Dubois, Pierre Desire Guillemet, Fausto Zonaro, Jean Leon Gerome, Gustave Boulanger, Eugene Fromentin, Fabius Germain Brest, Salvatore Valeri, Hippolite Berteauks, Jean Antonie Theodore de Gudin, Charles François Daubigny, Stanislaw Chlebowski, İvan Konstantinovic Ayvazosvki, Joseph Manas, Emilio Della Sudda gibi ressamların eserleri sergileniyor. Pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalı olan müze, diğer günler 09.00 ila 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı
    17:04 İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı

    İzmir Kitap Fuarı, çocuk edebiyatı temasıyla kapılarını açtı. Fuarda 800 yazar, gazeteci ve çizerin katılacağı etkinlikler düzenlenecek. Fuarın onur konuğu yazar Ahmet Ümit, çocuklara masal anlatmanın ve kitap okumanın önemini vurguladı. Fuar, 28 Nisan'a kadar sürecek ve çocuklar için özel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Amatör Radyocular Günü'nde Vatandaşlara Unutulmaz Bir Deneyim Yaşattı
    16:58 Esenler Belediyesi, Dünya Amatör Radyocular Günü'nde Vatandaşlara Unutulmaz Bir Deneyim Yaşattı

    Esenler Belediyesi, 18 Nisan Dünya Amatör Radyocular Günü'nde radyoculuğa ilgi duyan vatandaşlara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Vatandaşların mikrofon başına geçtiği programa ilgi yoğun oldu.

  • Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor
    16:39 Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor

    Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen 'Edebiyatta Çeviri ve Karşılıklı Öğrenme' konulu seminer, Türkiye ve Çin'den yazar ve şairleri bir araya getirdi. Seminer, Türklerin Çin edebiyatına olan ilgisini ortaya koyarken, Türk yayıncıların Çin'deki etkinliklere katılımı iki ülke arasındaki bağları güçlendirdi. Kırmızı Kedi Yayınevi, Çin'de ofisi bulunan ilk Türk yayınevi olma özelliğini taşıyor ve Çin edebiyatından daha fazla yazarı Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.

  • Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi
    16:33 Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi

    Niğde'nin Yeşilburç köyünde geleneksel Helva Kavurma Festivali düzenlendi. Festivalde Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi ve kavrulan helvalar katılımcılara dağıtıldı. Vali Cahit Çelik, festivalde yaptığı konuşmada köyün turizm potansiyelini geliştirmek için adımlar atacaklarını belirtti. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise köyün Niğde için büyük bir değer olduğunu vurgulayarak, bu değerleri yaşatmanın önemine dikkat çekti.


Advertisement